Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Tehnologia de foraj Prakla

Sistemul de preparare si circulatie a lichidului de foraj

12.03.2009
Sistemul de preparare si circulatie a lichidului de foraj
Firma germana PRAKLA BOHRTECHNIK este incepand din anul 2004, componenta a grupului BAUER MASCHINEN, beneficiind astfel de un program complex de modernizare si dezvoltare.
Tehnologia PRAKLA din domeniul forajelor de puturi si prospectiuni geologice acopera intreaga gama de proceduri existente, precum: foraje cu circulatie de noroi directa si reversibila (folosind aceeasi coloana de prajini), foraje cu ciocan de fund, foraje pentru prelevare de probe, etc.

Preocupata mereu de optimizarea si ecologizarea proceselor tehnologice de foraj, firma PRAKLA nu s-a limitat numai la perfectionarea utilajului de foraj de baza, ci si-a dezvoltat intreaga gama de echipamente auxiliare necesare deservirii acestuia. In continuare se prezinta modul de organizare a unui punct de lucru, complet dotat cu instalatiile anexe necesare prepararii, circulatiei si reciclarii lichidului de foraj, pe parcursul executiei forajului.


Pompa electrica auxiliara (7) pompeaza apa de la containerul de noroi (1) catre dozator (8), unde este produs lichidul de foraj prin adaugarea aditivilor corespunzatori. La racordul (2) pompei se conecteaza furtunul ce vine de la containerul de noroi, iar la racordul (1) se conecteaza furtunul ce se duce la dozatorul mare (8). Printr-o ramificatie a dozatorului mare, dozatorul mic poate fi de asemenea conectat la pompa auxiliara.


Containerul pentru noroi
Containerele pentru noroi sunt de marimi si tipuri diferite, astfel incat sistemul pentru producerea si circulatia lichidului de foraj sa fie configurat de fiecare data in functie de necesitati.

Containerul de mari dimensiuni are doua camere despartite printr-un separator. Cate un mixer poate fi instalat la partea superioara a fiecarui compartiment. Primul mixer (1) este actionat electric de la un generator. Al doilea mixer (3) este actionat prin cablu electric de la primul mixer. Separatorul (2) se poate deschide la partea inferioara, permitand legatura dintre cele doua camere sau separarea lor completa.

Containerul are numeroase racorduri de iesire si intrare pentru lichidul de foraj. De asemenea, se poate cupla la o pompa exterioara sau la pompa centrifuga de pe masina.


Denisipatorul
Denisipatorul separa particulele solide din lichidul de foraj, fara a afecta sau schimba calitatea si compozitia acestuia.
Volumul prelucrat se indica in mc/h si depinde de mai multi parametri.

Principalele componente ale denisipatorului sunt:
- o sita grosolana (5) pentru trecerea particulelor mai mari de 5 mm
- un ciclon de spalare (2) pentru separarea particulelor fine din lichidul de foraj
- un compartiment de colectare sub sita grosolana

Lichidul de foraj curge prin furtunul (4) spre ciclonul de spalare. In ciclonul de spalare, particulele solide sunt separate din lichidul de foraj de catre fortele centrifuge. Denisipatorul este disponibil cu 4 sau 6 cicloane de spalare. Un aparat de masura indica presiunea de intrare a lichidului de foraj.

Particulele solide sunt evacuate printr-un tub (canal) (1). Lichidul de foraj ramas curge printr-un furtun in compartimentul de colectare (3). In functie de tipicul si amploarea lucrarii alte accesorii sunt disponibile, precum: diverse prajini si sape de foraj, stabilizatori, vehicule aditionale pentru transportul containerelor de noroi, compresor de aer, platforme de lucru, etc.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI