Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Prelucrarea otelului beton

Echipamente de ultima ora de la Prakt

02.04.2009
Echipamente de ultima ora de la Prakt

Echipamentele de ultima ora, ce ofera un consum minim de energie si o productivitate ridicata fac parte in mod normal din orice oferta a firmei PRAKT SRL. In continuarea articolului de numarul trecut al revistei, dedicat echipamentelor pentru prefabricate, va prezentam noi echipamente din domeniul prelucrarii otelului beton.

Asa cum a obisnuit clientii traditionali din toate colturile tarii, societatea PRAKT vine si anul acesta cu o noutate in domeniul prelucrarii otelului beton. Tehnologiile de ultima ora sunt aduse de catre producatorul italian MEP GROUP spa, lider de necontestat in ceea ce priveste prelucrarea otelului beton din colaci si din bare.

MEP GROUP spa investeste in jur de 6% din totalul cifrei de afaceri in fiecare an in cercetare si dezvoltare, reusind sa aduca tehnologiile de prelucare a otelului beton la nivel de stiinta exacta, cu scopul declarat de a obtine rezultate cuantificabile. In acest sens, an de an, compania italiana introduce pe piata masini mai performante, cu productivitati mai ridicate, precum si echipamente computerizate de inalt nivel tehnologic. In final, fiecare utilizator al acestor utilaje poate calcula exact consumurile, ca si performanta financiara inca din momentul in care sunt puse in functiune.

Inovatiile brevetate sunt o caracteristica ce diferentiaza MEP GROUP de restul competitorilor de pe piata. Aceste abordari unice ale fenomenului fasonarii otelului beton, au o reprezentare in realitatea industriala imediata, concretizata prin obtinerea de rezultate excelente in ceea ce priveste prelucarea otelului beton din colaci si bare. De altfel, realitatile economice romanesti din ultimii ani si dezvoltarea impetuoasa a sectorului constructiilor au determinat o crestere semnificativa a unitatilor automatizate pentru prelucrarea otelului beton din colaci si bare.

Astfel de linii de productie au rolul de a executa si livra cantitati importante de armatura fasonata intr-un ritm alert catre santierele in care realizarea manuala a armaturii a devenit neproductiva, costisitoare, nerentabila si ca atare a fost eliminata.

Liniile moderne de fasonat sunt gestionate de catre soft-uri specializate care au rolul de a organiza si optimiza productia, astfel incat, prin proiectarea generalizata si distributia pe echipamente a marcilor ce compun o comanda, prin optimizarea permanenta a consumurilor specifice, sa se obtina in final un produs de calitate ridicata la un cost de productie rezonabil. O alta caracteristica importanta a unei linii de fasonat moderne o constitue si posibilitatea de a livra material fasonat, gata carcasat pe santierele unde acest lucru se impune.

In ultima vreme folosirea de carcase rectangulare si mai ales de carcase tubulare pentru piloni forati in santierele din Romania a devenit o practica comuna. Carcasarea materialului fasonat, transportul la santier si chiar si montarea acestuia in cofrag, constituie din punct de vedere economic si tehnologic un avantaj unic, ce se doreste a fi obtinut in toate santierele moderne.

Controlul calitatii lucrarilor devine mult mai facil, timpii de executie se diminueaza drastic, numarul de muncitori folositi pentru operatiunile de montare a carcaselor se reduce semnificativ, toate aceste aspecte ducand in final la o profitabilitate ridicata pentru constructor.

Echipamentul prezentat in continuare vine sa intregeasca gama de masini automate pentru fasonat otel beton din colaci, produse de catre MEP GROUP spa si aduce ca noutate absoluta in domeniu posibilitatea prelucrarii otelului beton in colaci cu diametrul de 20 mm si posibilitatea prelucrarii simultan a doua fire de otel beton cu diametrul maxim de pana la 16 mm.


PLANET 20 S
Este un utilaj automat, dotat cu sistem electronic de control, destinat fasonarii elementelor structurilor din otel beton, utilizand ca materie prima colaci de otel beton tras la rece sau laminat la cald. Gama diametrelor ce pot fi prelucrate variaza de la 10 la 20 mm in conditiile in care rezistenta la tractiune/rupere este de 700 N/ mp, si nu trebuie uitata nici capacitatea unica de a lucra simultan cu doua fire cu diametru max. de 16 mm.

Particularitatea acestei masini o reprezinta capacitatea de a produce orice tip de etrier, bare sau forme mari fasonate la ambele capete avand o lungime maxima de 12 m (bara dreapta). In consecinta, toate cerintele de productie sunt acoperite, in limitele diametrelor de lucru specificate.

PLANET 20 PLUS este prevazut cu un dispozitiv care permite schimbarea automata a celor doua fire procesate, asigurand flexibilitate maxima a productiei.

Masina este livrata gata de punere in functiune, in conditii perfecte de functionare, prevazuta cu toate accesoriile standard si piese de schimb.


Caracteristici tehnice principale:
Unitatea de tragere si indreptare "MEP - SYSTEM" ( brevetata ) are o configuratie particulara a blocului de role ce impiedica rasucirea axiala a sarmei in faza de tragere. Aceasta caracteristica esentiala permite procesarea cu rezultate semnificativ imbunatatite fata de masinile echipate numai cu unitati orizontale si verticale de indreptare, mai ales atunci cand se fasoneaza orice tip de material tras la cald. Rolele de indreptare si avans sunt asamblate in pozitii fixe pe ghidaje culisante actionate hidraulic si controlate electronic pentru o pozitionare corespunzatoare diametrului de lucru utilizat. Acest sistem de indreptare, specific exclusiv masinilor MEP, ofera avantaje considerabile in pregatirea echipamentului pentru faza de productie. Foarte important: pentru a obtine o indreptare foarte buna a sarmei, nu este necesar reglajul individual al fiecarei role. Astfel, timpii de pregatire sunt redusi semnificativ.

Ghilotina hidraulica cu ghidaj fix poate fi utilizata pentru sarma si lame fixe pentru diametre de lucru intre 10 si 20 mm.

Unitatea de fasonare este prevazuta cu dispozitiv hidraulic care permite deplasarea axiala a capului de fasonare pentru amplasarea acestuia in diverse pozitii in raport cu planul de lucru al masinii. Reglajul este efectuat din panoul de control. Capetele de fasonare sunt de diferite diametre, in functie de materialul ce urmeaza a fi procesat. Ele pot fi profilate pentru productia de etrieri sau ne-profilate pentru realizarea altor forme. De asemenea, pinii de fasonare se aliniaza automat pe directia sarmei. Pinii de fasonare livrati in varianta standard de echipare, permit realizarea etrierilor si formelor in conformitate cu normele de fasonare in vigoare, pentru toate diametrele de lucru intre 10 si 20 mm.

Unitatea secundara de tragere (brevetata) reprezinta elementul caracteristic masinii "PLANET 20 PLUS". Aceasta permite deplasarea inapoi a barei debitate la lungimea programata, catre acelasi capat de fasonare, pentru a realiza procesarea la capatul opus al formei de mari dimensiuni.

Unitatea de tragere-evacuare (brevetata) este localizata inainte de ghilotina hidraulica, fiind utilizata pentru a extrage capetele de sarma din colac care rezulta ca deseuri in urma debitarii.

Unitatea hidraulica de actionare (livrata fara ulei hidraulic) cu o putere totala instalata de 34 KW, controleaza functionarea dispozitivelor masinii, sistemul de franare al statiilor de alimentare cu sarma, precum si diverse accesorii. Aceasta este echipata cu pompa cu debit variabil si electrovane actionate proportional, pentru controlul tuturor unitatilor operationale. Componentele sale hidraulice sunt standardizate (Vickers - Bosch - Rexroth - Danfoss). De asemenea, are un sistem de racire incorporat cu schimbator de caldura pe baza de ulei/aer si control automat al temperaturii prin intermediul termostatului, in vederea asigurarii celor mai bune conditii de functionare.

Panou de comanda "WORLD SYSTEM" realizat pe baza celei mai noi versiuni de computer industrial pentru managementul si controlul datelor de programare si functionare ale masinii. Acest sistem include tehnologie si electronica de ultima generatie. Atrage atentia in special un procesor incorporat, fara ventilatie, acesta avand astfel un consum de energie redus si fara componente in miscare (fara discuri mobile). De asemenea, acesta are si un sistem complet de salvare a datelor la inchidere, cu scopul de a asigura integritatea fisierelor si a continutului memoriei - o caracteristica indispensabila in cazul caderilor accidentale de tensiune. Interfata operator-masina este controlata nu numai prin dispozitive perferice traditionale (tastatura si butoane), dar si prin intermediul unui ecran tactil si a unui encoder electric, care permit managementul centralizat al tuturor functiilor masinii. Toate informatiile afisate pe ecran apar intr-o fereastra intuitiva, usor de accesat, care ofera urmatoarele functii:

- Posibilitatea programarii oricarui tip de etrieri sau forme ce pot include un numar de max. 28 laturi si 27 unghiuri de fasonare in versiune standard.
- Accesul la memoria integrata unde sunt stocate formele definite, facilitand programarea rapida prin simpla atribuire a dimensiunilor laturilor.
- Crearea de noi forme utilizand functiile tastaturii cu afisarea imediata a desenului la scara.
- Afisarea si memorarea pozitiilor unitatilor de indreptare pentru fiecare diametru si calitate a sarmei (pot fi memorate 9 pozitii diferite pentru fiecare diametru de sarma).
- Simulare automata a ciclului de fasonare pentru forma programata pentru a verifica desfasurarea fara probleme a acestuia.
- Control automat al vitezei de fasonare in concordanta cu dimensiunile formei programate.
- Corectia, din potentiometru, a unghiurilor de fasonare, pe durata ciclului de lucru.
- Variatia continua, din potentiometru, a vitezelor de fasonare si tragere pe durata ciclului de lucru.
- Posibilitatea de a verifica functionarea corecta a tuturor dispozitivelor operationale ale masinii.
- Acces la timpii de productie memorati, necesari pentru realizarea fiecarei pozitii de lucru programate.
- Posibilitatea programarii si realizarii unei secvente automate pentru parti diferite.
- Posibilitatea programarii, cu calcularea automata a dimensiunilor, a partilor componente ale unei grinzi cu dimensiuni ce variaza progresiv, astfel incat sa fie executate in secventa automata.
- Reglarea timpilor de pauza in executia a doua repere consecutive pentru a permite evacuarea celor finalizate.
- Comenzi manuale pentru toate dispozitivele operationale ale masinii.
- Port standard RS 232 pentru conectarea la un computer extern, permitand astfel descarcarea datelor in memoria panoului de comanda.
- Port USB frontal pentru descarcarea tuturor datelor de productie, permitand salvarea acestora pe un "memory stick USB".
- Port standard RJ45 Ethernet (LAN) pentru conexiune directa la o retea pre-existenta, permitand schimbul de date intre masina si aplicatia de management al masinii "port for direct connection to a pre-existing".
- Conexiune pentru cititor coduri de bare.


Software-ul de interfata si control bazat pe platforma sistemului de operare Linux, include urmatoarele module standard:
- Interfata de management a operatorului
- Managementul masinii
- Managementul secventei de diagnosticare
- Managementul programelor de mentenanta
- Posibilitatea mentenantei la distanta.
- Plan superior de sustinere pentru productia etrierilor de dimensiuni mari.

Unitate de colectare si depozitare pentru productia de bare drepte si forme mari fasonate la ambele capete, cu o lungime maxima de 12 m. Structura de tip punte permite descarcarea materialului din diferite rasteluri de depozitare.


Unitatea de colectare si depozitare este compusa din:
- Unitate modulara de colectare si depozitare destinata productiei de bare drepte si forme mari indoite la ambele capete, cu o lungime maxima de 12 m.

Structura unica de tip punte permite descarcarea materialului pe caruciorul mobil de colectare aflat dedesubt, acesta fiind compus din:
- Canal de ghidare si descarcare.
- Rastel superior cu sistem hidraulic de descarcare.
- Echipament electric cu selectoare pentru controlul individual al descarcarii de pe primul rastel precum si de pe rastelul de colectare.
- Set standard de piese de schimb mecanice, hidraulice si electronice.
- Unitate de pre-indreptare ce permite realizarea unei indreptari preliminare a unui fir de lucru, facilitand avansul acestuia in masina. Actionata direct de catre sistemul hidraulic al masinii, permite indreptarea usoara a capatului sarmei, usurand astfel introducerea acesteia in unitatea de indreptare si avans.
- Unitate automata de pre-alimentare (un singur fir de lucru). Este instalata la intrarea in unitatea de tragere si indreptare, permitand pozitionarea diametrelor de lucru aflate in asteptare.

Unitatea permite schimbarea diametrului de lucru in mod automat, secvential (pe rand), cu doua fire de diametru 16 mm. Aceasta operatie se poate realiza intr-un interval foarte scurt, timpii de pauza ai masinii, independent de indemanarea operatorului.
- Vinci hidraulic cu bucsa fixata la capatul cablului, pentru prinderea si tragerea sarmei din statiile de alimentare catre unitatea de pre-alimentare a masinii.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI