Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Structuri modern

PREFA Brasov - traditie in domeniul prefabricatelor din beton

02.04.2009
PREFA Brasov - traditie in domeniul prefabricatelor din beton
Societatea PREFA S.A. Brasov este o marca de traditie in domeniul materialelor de constructii si in special al prefabricatelor din beton, fiind infiintata inca din anul 1949. Privatizata dupa revolutia din 1989, a devenit membra a grupului de firme PRESCON din Brasov, unul dintre liderii pietei constructiilor si materialelor de constructie.


In acest interval s-a impus pe piata prefabricatelor prin realizarea unor lanturi intregi de magazine SELGROS, METRO, CARREFOUR, KAUFLAND, BAUMAX etc., dar si prin realizarea unor mari investitii industriale. Este producator si furnizor pentru elemente de infrastructura drumuri si poduri, traverse de cale ferata, dar si furnizor pentru ELECTRICA S.A. de stalpi electrici. Gama de prefabricate realizata, diversa, acopera intreaga gama de produse, de la elemente tipizate, la elemente unicat realizate dupa proiect.

Amplasamentul necorespunzator al fabricii in municipiul Brasov precum si vechimea instalatiilor au impus in anul 2008 schimbarea locatiei intregii firme in cadrul parcului industrial ROMAN – parte a PRESCON GRUP.

Investitia realizata, concretizata prin hale noi de productie si utilaje de ultima generatie, urmareste sa asigure realizarea de produse competitive pe piata prefabricatelor. Instalatiile de obtinere a elementelor precomprimate insumeaza peste 350 ml de linii, putand fi obtinute diverse sectiuni si lungimi de grinzi, pane, elemente de planseu, stalpi etc. Tehnologia moderna de obtinere a armaturilor fasonate se bazeaza pe achizitionarea unor masini noi, automate, tip STEMA–PEDAX, destinate fasonarii atat a barelor lungi si groase, cat si a etrierilor.

Pentru obtinerea elementelor plane tip pereti, panouri, plansee, in aceeasi locatie este in curs de montaj o instalatie complexa EBAWE care asigura obtinerea acestor elemente prin faze succesive comandate automat, printre care enumeram: transportul si distributia betonului, vibrarea betonului turnat in panou, netezirea suprafetei, spalarea betonului etc. Capacitatea acestei linii este de aproape 700 mp panouri pe zi, in conditii de calitate deosebita.

Fabrica mai dispune de o linie de obtinere a stalpilor electrici, atat vibrati cat si centrifugati, acoperind toata gama de stalpi ceruta.
Investitia include si instalatii de ridicare si transport moderne (poduri rulante si sistem DEMAG) produse de firma ELMAS Brasov.


Tehnologia de fabricatie
Pentru productia de prefabricate cu goluri firma Mahill Ro Srl a livrat cea mai noua tehnologie finlandeza pentru Prefa SA. Tehnologia se adapteaza in totalitate necesitatilor productiei de prefabricate cu goluri, asigurand cantitatea si calitatea de beton necesara fiecarui ciclu de fabricatie. Trebuie spus ca tehnologia de obtinere a prefabricatelor cu goluri presupune un flux continuu de beton la nivelul utilajului de turnare.

Statia de betoane
Betonul este asigurat de catre o statie de betoane cu o capacitate de 2 mc, echipata cu malaxoare cu ax vertical marca Fejmert. Inaltimea de golire a statiei este la 7.000 mm, suficient de mare pentru a putea goli direct in sistemul de transport beton, malaxorul fiind prevazut si cu o usa de golire secundara care se poate folosi in cazul in care se doreste alimentarea direct in autobetoniere. Malaxorul intensiv cu rotor, de viteza mare, este foarte potrivit pentru malaxarea omogena a betoanelor semiuscate. Statia de betoane este comandata prin intermediul unui sistem computerizat, ce permite obtinerea unor rapoarte exacte, detaliate, in ceea ce priveste productia si consumurile zilnice, saptamanale sau lunare, precum si tipurile de betoane realizate.


Sistemul de transport
Transportul betonului de la statia de betoane este realizat cu ajutorul unui sistem de transport complet automatizat ELEMATIC, cu naveta, acesta putandu-se deplasa pe toata lungimea halei de productie. Din containerul acestui sistem, betonul este transferat in rezervorul unui utilaj de turnare care se deplaseaza transversal pe un portal cu deschiderea de 23 m, aflat deasupra paturilor de turnare si care urmareste utilajul de productie. Elementele componente ale acestui sistem de transport isi detecteaza reciproc pozitia unul fata de altul in mod automat, in asa fel incat betonul ajunge in locul turnarii fara interventie umana.


Tehnologia de extrudare
In fabrica Prefa din Brasov se utilizeaza pentru productia de prefabricate cu goluri, conform specificatiilor tehnice, trei paturi de turnare metalice de 126 m lungime fiecare, prevazute cu conducte de incalzire serpuite. Productia teoretica zilnica este de 450 mc. Dupa curatarea si stropirea cu ulei a paturilor, realizata cu ajutorul unui utilaj special actionat de un motor cu combustie interna pe gaz, toroanele ce compun structura de rezistenta sunt asezate la o aceeasi trecere a utilajului. Tensionarea toroanelor se face pe asa numita parte activa a paturilor de catre un dispozitiv de tensionare in grup. Dupa aceasta faza incepe turnarea, proces care este continuu, utilajul de turnare deplasandu-se neintrerupt pe toata lungimea paturilor. Utilajul de extrudare pune in lucrare betonul printr-un proces special fara vibrare, denumit presare cu melc (Shear-Compaction). Principiul de baza a acestui proces consta in introducerea betonului in camera de compactare a utilajului prin intermediul unor melci de comprimare. Datorita miscarii continue a acestora si a elementelor de cofrare laterale, masa de beton este supusa suplimentar unor forte de forfecare, ajutand astfel la eliminarea aerului si obtinerea unei compactari superioare. Principala caracteristica a acestui tip de presare este ca probele luate din produsul obtinut astfel au o rezistenta la rupere mai mare cu 30% decat probele efectuate pe acelasi material de baza, dar compactat cu metode traditionale cu vibrare.

Firma Elematic, care dezvolta continuu aceasta metoda de peste 30 de ani este considerata un lider mondial in tehnologia extrudarii betonului.

Datorita acestui proces de presare cu melc, nivelul de zgomot al utilajului este foarte redus, nu depaseste 85dB(A). Deplasarea utilajului este asigurata de presiunea exercitata de catre melcii de presare asupra produsului finit. Viteza de turnare a utilajului este de 0.7-2.0m/min in functie de tipul produsului realizat. Rezistenta produsului proaspat este atat de mare incat poate sustine greutatea unui om, imediat dupa trecerea extruderului.

Dupa turnare, se masoara si se marcheaza lungimile elementelor prefabricate si se executa eventualele deschideri tehnologice cerute de beneficiar. In continuare, se acopera produsul proaspat cu folie termo si hidroizolanta, asigurand astfel cresterea temperaturii prin incalzirea paturilor de turnare la aprox 50° C si protejand betonul de uscare. Dupa ce betonul a atins cca 70% din rezistenta finala, patul este detensionat pe o singura parte cu ajutorul sistemului de tensionare aflat in capatul activ. Dupa aceea, cu ajutorul utilajului de taiere prevazut cu disc diamantat, produsul este sectionat la dimensiunile dorite. Utilajul de taiere face posibila sectionarea transversala dreapta, dar si sub unghiul dorit, a capetelor sau chiar sectionarea longitudinala a acestora. Tehnologia ofera un dublu avantaj, aplicandu-se productiei in cantitati industriale, dar oferind si flexibilitate prin adaptarea produsului la necesitatile specifice aparute pe piata. Tehnologia de extrudare ELEMATIC este ideala pentru realizarea in mod automat a productiei. Extruderul nu necesita nici supervizare continua si nici setari suplimentare in timpul turnarii. Utilajul de taiere realizeaza sectiuni pre-programate fara interventia utilizatorului. Productia complet automatizata ofera o calitate foarte buna a produsului finit si in acelasi timp constanta, fara variatii de la o sarja la alta.


Reciclarea betonului rezidual
Betonul rezidual rezultat din spalarea malaxoarelor, a sistemului de transport, a utilajelor de productie precum si apa de spalare sunt refolosite in cadrul unui circuit inchis din hala de productie. Un sistem de reciclare marca BIBKO descompune betonul rezidual in agregate si apa cu ciment. Agregatele obtinute in acest fel pot fi reintroduse in productie ca agregate nesortate iar apa cu ciment poate fi reintrodusa in productia de betoane in amestec cu apa de malaxare. Prefa Brasov este un nume de referinta pe piata romaneasca a prefabricatelor. Un loc care obliga, partenerii sai de afaceri asteptand numai produse de calitate de la producatorul din Brasov. Astfel, Prefa Brasov a facut un pas important spre marirea eficientei si calitatii prefabricatelor sale implementand cea mai moderna tehnologie existenta la ora actuala pe plan mondial. Complexitatea liniilor de productie si amploarea investitiei impuneau in acelasi timp o colaborare stransa intre beneficiar si furnizor, lucru care s-a si realizat, fabrica lucrand la intreaga capacitate proiectata.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI