Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Otel Hardox

Uzura inseamna bani

07.04.2009
Uzura inseamna bani

Fredrik Mikaelsson, Director Tehnic
SSAB Oxelösund AB

Gasirea modalitatilor de reducere a costurilor si in acelasi timp de mentinere a calitatii reprezinta un lucru vital pentru fiabilitatea pe termen lung a companiei, in special intr-o lume in care preturile produselor si cheltuielilor de exploatare a minelor, balastierelor sau a carierelor fluctueaza. Un cost considerabil pentru exploatarea carierelor si a minelor il reprezinta cel pentru intretinerea si inlocuirea echipamentelor afectate de uzura. Inca de la inceputul anilor 1960, s-a manifestat interesul fata de problemele generate de efectele uzurii. Incercarea de solutionare a acestora a determinat o cooperare stransa intre industria producatoare de otel si industria miniera.

In mod curent, personalul insarcinat cu intretinerea utilajelor miniere detine cunostinte vaste cu privire la materialele rezistente la uzura. In timp ce problemele cu privire la uzura au fost solutionate anterior prin cresterea grosimii placilor de otel, solutiile tehnice actuale sunt individualizate; se analizeaza procesul specific de uzura si se alege materialul cel mai adecvat pentru combaterea uzurii.

Gama de oteluri HARDOX reprezinta un produs care ofera calitati de rezistenta la uzura pe termen lung, reducand costurile de exploatare in cazul minelor si carierelor. Produsele HARDOX si anume otelurile de inalta rezistenta, obtinute prin procedee de calire si revenire, au o reputatie solida in intreaga lume pentru calitatea lor speciala si pentru duritate, care le permite sa reziste mai multor tipuri de uzura, fiind in acelasi timp usor de prelucrat in ateliere.

Produsele HARDOX, care sunt fabricate de compania suedeza SSAB Oxelösund (www.ssab.com), au devenit de-a lungul timpului un exemplu pentru toate otelurile rezistente la uzura. Placile de uzura ofera o suprafata neteda si plata si o rezistenta excelenta la impact. De asemenea, au o durata de folosire ce poate fi previzionata si o uzura uniforma.


Perfectionare constanta
Produsele HARDOX au fost perfectionate in mod continuu chiar de la prima lor lansare, in anul 1970. Gama este disponibila in prezent pentru sapte nivele de duritate– 350 HB, 400 HB, 450 HB, 500 HB, 550 HB, 600 HB si produsul relativ nou HARDOX Extreme, 650-700 HB.

In urma procesului de calire rezulta o placa dura si ductila cu nivel scazut de elemente de aliere. In special, aceasta placa este rezistenta la impact si poate absorbi cantitati mari de energie, fara a se deforma chiar si la temperaturi foarte joase. Astfel, cum s-a indicat mai sus, HARDOX se poate procesa fara probleme in atelierele mecanice ale firmelor utilizatoare, in ciuda duritatii sale; valorile scazute a echivalentului carbon fac usoara sudarea, ceea ce reduce riscul intreruperilor nedorite datorate fisurilor. Placa se poate taia cu flacara, se poate prelucra, indoi sau suda in puncte. Geometria unei piese nu este restrictionata la o suprafata dreapta. Sudabilitatea este suficienta pentru efectuarea de reparatii prin sudura pe santier.

In mod uzual, dificultatile de prelucrare in atelier cresc odata cu cresterea duritatii placii, dar chiar si gradele de otel cele mai dure HARDOX se pot taia, suda si prelucra cu succes. Totusi, indoirea la rece a gradelor celor mai dure de otel, cum ar fi HARDOX 600 si HARDOX Extreme, nu este recomandat a fi realizata.


Durata de functionare
Este esential pentru fiecare activitate, precum cele din mine si cariere, sa minimizeze intreruperile de productie datorate reparatiilor si sa prelungeasca intervalele de functionare. Prin urmare, SSAB Oxelösund a dezvoltat un model matematic eficient pentru a calcula efectele uzurii prin alunecare, de abraziune, ce este cunoscut ca un model de uzura relativa. Este o abordare teoretica in lumea uzurii, a dovedit ca este fiabila si ca prezinta o acuratete buna in determinarea duratei de viata a placilor de uzura, in functie de ductilitatea lor si de tipul materialului abraziv. Principiul de baza al metodei relative este ca aceasta compara rata de uzura a diferitelor oteluri cu rata de uzura a otelurilor moi, prezentand rezultatul ca pe o rata de crestere a duratei de viata.

Modelul se bazeaza pe doua tipuri diferite de deformari ale suprafetei. Astfel, deformarea plastica este afectarea cea mai mica a suprafetei, iar tipul cel mai sever de afectare este taierea sau zgarierea suprafetei placii la nivel microscopic, de catre particulele abrazive.

Proprietatile otelului ales sunt evaluate de program intotdeauna in functie de proprietatile si structura materialului abraziv. SSAB Oxelösund a introdus modelul uzurii relative intr-un program de calculator numit WearCalc. In program, multe grade de otel sunt pre-programate, cum ar fi gradele de otel rezistent la abraziune HARDOX si otelul moale. De asemenea posibila vizualizarea altor date ale uzurii relative ale altor oteluri, pur si simplu prin cunoasterea duritatii acestora. In plus, programul contine cateva sute de minerale existente in natura. Acestea se pot combina intr-un numar mare de compozitii de roci, oferind un model foarte apropiat de realitate. Fiecare roca creeaza o uzura unica, avand o structura microscopica unica. Directorii tehnici si specialistii in uzura din cadrul SSAB Oxelösund sunt utilizatorii frecventi ai programului. Clientii pot obtine, de asemenea, o copie a programului.


Exploatarea carierelor si transportul
Rezistenta mare la abraziune a produselor HARDOX face ca acest otel sa fie utilizat intr-un numar mare de aplicatii, precum cele pentru autobasculante, cupe, containere, blindaje, concasoare de roca, piatra sau carbune, transportoare, jgheaburi.

Gradele de otel HARDOX sunt utilizate in mod amplu atat la cupe de incarcatoare cat si de excavatoare. Pentru lamelele frontale, partile laterale si colierele de uzura, HARDOX 500 este alegerea excelenta in timp ce HARDOX 400 sau HARDOX 450 se poate utiliza la restul cupei.

Bucatile mari de roca aruncate intr-o autobasculanta pe santier pot cantari pana la 5 tone, din acest motv, datorita rezistentei la impact, HARDOX 500 se poate utiliza eficient ca element de consolidare pe partea inferioara a benelor pentru basculante. Pentru rocile calcaroase comune cu o duritate medie de 150 HV, rezistenta relativa la uzura, in conformitate cu calculatiile WearCalc, este de aproximativ 80% mai mare cu HARDOX 400 comparativ cu otelul moale. Schimbarea otelului de la HARDOX 400 la HARDOX 500 poate creste, de asemenea, durata uzurii cu 90%, ceea ce reprezinta o crestere cu 240% mai mare decat la otelul moale.

Astfel, o placa de 20 mm de HARDOX 400 poate fi inlocuita cu o placa de 12 mm HARDOX 500 pentru a pastra durata de exploatare si pentru a reduce greutatea. Facand un calcul, pentru o bena de camion ce are 38,5 mc se utilizeaza placi de otel avand o capacitate de incarcare de 85 tone.

Daca folosim la producerea acestei bene otel cu grosimea de 12 mm HARDOX 500 in loc de HARDOX 400 cu grosimea de 20 mm, capacitatea de incarcare poate creste cu 2,5 tone, reducand totodata consumul de combustibil.


Mai mult decat vanzari
Carierele, minele si balastierele care solicita otelul rezistent la abraziune si impact HARDOX, beneficiaza de toata gama de servicii comerciale, cat si de suport tehnic.

SSAB Oxelösund isi sprijina clientii sau potentialii parteneri din punct de vedere tehnic, prin seminarii tehnice gratuite pe santiere sau la locul de productie, aici putand invata modul cel mai bun de utilizare al produselor HARDOX.

In acest scop, SSAB Oxelösund a numit un grup de directori tehnici responsabili cu suportul tehnic al clientilor in diferite zone geografice. Pentru a servi cat mai bine nevoilor clientilor, SSAB Oxelösund a numit mai multe grupuri de specialisti, cum ar fi Wear Technology Group (WTG) si Conceptual Design Group (CDG), pentru a furniza un suport tehnic sustinut.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI