Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 39

Hardox in echipamente de constructii

29.05.2009
Dan Pavel; Cornelia Rotaru
Hardox in echipamente de constructii
Pentru constructorii de suprastructuri de camioane sau de echipamente pentru utilaje, ori pentru companiile de constructii,balastiere sau cariere, otelul Hardox este echivalentul calitatii fara compromisuri. Grupul SSAB, producatorul suedez al celui mai renumit otel din lume a extins in ultimul an strategia de marketing, dorind sa fie in contact direct si cu utilizatorul final, nu numai cu marii constructori de masini si echipamente.

De ce este atat de cunoscut si cerut otelul Hardox? In primul rand datorita calitatilor sale, rezistenta la impact si abraziune. Totusi, duritatea si rezistenta mare nu influenteaza la acest otel capacitatea de prelucrare, indiferent daca vorbim de sudura, taiere sau gaurire. In concluzie, rezistenta la impact si abraziune garanteaza nu numai o durata de viata mult mai lunga decat a otelurilor normale, dar permite si utilizarea unor placi mai subtiri ca grosime, scazand astfel greutatea proprie a masinii si crescand sarcina utila.

Noua strategie a grupului SSAB, reprezinta o apropiere fata de producatorii de bene si containere pentru camioane, dar mai ales fata de utilizatorii echipamentelor de constructii, a concasoarelor, statiilor de sortare, echipamentelor din balastiere, cariere sau a echipamentelor folosite in constructii, care acum descopera gratie reprezentantilor societatii suedeze prezenti in fiecare tara beneficiile utilizarii unui otel superior. Astfel, toate elementele active, precum cupele sau lamele utilajelor de constructii, benele sau ciocanele concasoarelor, blindajele,  chiar daca initial au fost construite cu ajutorul altor marci de otel, in momentul in care uzura lor necesita inlocuirea, otelul Hardox este o alegere perfecta pentru a mari perioada de exploatare a utilajului respectiv. Pentru ca vorbele nu ridica productivitatea unui utilaj, specialistii de la SSAB pot analiza fiecare aplicatie in parte, simuland cu ajutorul unui program informatic special conditiile de lucru ale masinii sau a mecanismului respectiv, in final recomandand nu numai tipul de otel Hardox, dar si garantand o durata de exploatare chiar mai mare decat a variantei initiale, originale.

Stefan Keischnigg, Manager Regional pentru Europa de Est, prezent in standul SSAB din cadrul expozitiei Construct Expo Utilaje, desfasurate la inceputul lunii aprilie a acestui an, a tinut sa sublinieze importanta apropierii de clienti intr-o astfel de afacere, in care de multe ori nu vinzi un produs finit, ci oferi o a doua viata, mai lunga, unui utilaj deja uzat: "Motivul pentru care am venit in Romania este acela ca dorim sa fim cat mai aproape de clientii nostri de aici, care sunt permanent in centrul atentiei noastre. Scopul nostru nu este de a sprijini prin furnizarea de otel doar producatorii mari, noi dorim sa sustinem fiecare firma in parte. Materialele noastre pot fi folosite in construirea sau repararea mai multor tipuri de masini si utilaje, precum si a accesoriilor pentru acestea. Astfel de echipamente pot fi, de exemplu bene pentru camion, concasoare, masini de reciclare, blindaje, precum si accesorii pentru acestea, de fapt tot ceea ce este utilizat in activitatile de exploatare, transport, sortare, concasare si de maruntire ale materialelor."

Desi pe piata se foloseste ceea ce numim otel manganos, multi clienti stiu deja ca acesta poate fi inlocuit cu succes de Hardox in unele aplicatii. Dar un otel de calitate are un cost de vanzare mai ridicat. Cum se poate interpreta din punct de vedere economic, in conditiile actualei crize de capital acest lucru de catre o intreprindere care doreste sa cumpere un otel Hardox? O intrebare fireasca, care este pusa inaintea oricarei semnari de contract: "Produsele noastre Hardox sunt de inalta calitate. Chiar daca au uneori un cost mai ridicat decat al celor din materiale obisnuite, acestea au un cost economic mai scazut datorita calitatii si rezistentei lor superioare. De asemenea, colaboram si cu partenerii locali, intrucat si acestia cunosc foarte bine necesitatile pietei si ale clientilor. Astfel, din aceasta apropiere de clienti, le putem furniza acestora produse la dimensiunile si formele pe care le doresc."

O alta intrebare fireasca este legata de prelucrarea unui otel extrem de rezistent si dur. Cine o va face, la dimensiunile cerute de catre beneficiar? Domnul Stefan Keischnigg, ne-a explicat ca tocmai aceste caracteristici necesita o munca specializata, precizie si atentie. Datorita suportului tehnic oferit de catre compania noastra SSAB, orice client isi poate procesa acest tip de material in propriul atelier sau poate apela la un partener al companiei noastre care poate face aceste prelucrari si pe care noi il putem recomanda in functie de zona tarii in care se afla clientul respectiv. Asadar, sub indrumarea specialistilor SSAB, clientul poate procesa singur materialul Hardox sau poate primi piesa finita, gata sa fie montata pe utilajul sau.  Folosirea materialului Hardox la producerea unor subansamble sau elemente din cadrul organului de lucru al unei masini, acestea intrand in contact direct cu materialul ce trebuie inlaturat, excavat, concasat, prelucrat, este deosebit de importanta intrucat, elementele consumabile trebuie sa reziste o perioada mai lunga, sa nu se strice sau sa se deformeze. Orice oprire a utilajului respectiv pentru inlocuirea unei placi de uzura inseamna pentru client pierderi de exploatare si un cost ridicat de mentenanta. In acest domeniu, experienta specialistilor SSAB isi spune cuvantul. Sarcina acestora este aceea de a descoperi necesitatile clientilor, eventualele probleme cu care acestia se confrunta, dar si solutiile necesare rezolvarii acestora.

 "Partenerii care prelucreaza materialul Hardox, noi ii alegem cu foarte mare atentie, iar colaborarile cu acestia sunt foarte stranse. O buna selectie a partenerilor se reflecta in rezultatele noastre intrucat noi urmarim sa atingem un grad sporit de calitate la produsul final, iar partenerul isi pune semnificativ amprenta asupra produsului final. Pentru ca acest lucru sa se faca in conditii optime, este necesara o buna comunicare intre parti, pentru a stii fiecare exact ceea ce trebuie sa facem, cand si cum sa oferim clientului final cele mai bune solutii. Numai asa putem atinge performanta si un grad ridicat de eficienta". Pregatirea prin traininguri de specialitate se face in aceste conditii nu numai cu angajatii proprii, dar si cu partenerii de afaceri, fiind extrem de important ca acestia sa cunoasca foarte bine produsul si caracteristicile sale. Bineinteles, in continuare clientii SSAB beneficiaza de sprijin tehnic din partea reprezentantii lor din Romania acestia fiind oricand disponibili sa se deplaseze la punctul de lucru al clientului.

Masini si Utilaje: Care este diferenta intre otelul Hardox si alte tipuri de otel obisnuite?

Stefan Keischnigg:
Principala diferenta consta in faptul ca otelul Hardox, spre deosebire de orice alte oteluri are un grad mult mai ridicat al duritatii, al rezistentei la impact si al puritatii. Astfel, diferenta majora este facuta de calitate, otelul nostru dand dovada de o rezistenta mult mai mare ca urmare a puritatii materiilor prime, a procesului de productie si a investitiilor permanente in cercetare si dezvoltare. Produsele fabricate din otel Hardox reprezinta intotdeauna alegerea potrivita pentru orice operator din sectorul constructiilor, chiar daca acestea au uneori preturi mai ridicate, intrucat dau dovada de o rezistenta la uzura mai mare in timp si reduc costurile de intretinere si reparatie. Totodata, otelul isi dovedeste eficienta prin capacitatea de a face fata sarcinilor dificile fara a se uza cu rapiditate. Un avantaj major, deoarece in cazul unui defect la echipamentul de lucru, productia este totdeauna oprita pentru a-l inlocui, pierderile inregistrate fiind foarte mari. In alegerea tipului de otel Hardox pentru bene de camioane, pentru utilaje sau accesorii ale utilajelor de constructii, trebuie tinut cont de sarcinile dinamice la care vor fi supuse acestea ulterior. In activitatea de constructii activitatea nodul de exploatare a utilajelor este unul dur iar pentru protejarea acestor utilaje, este intotdeauna nevoie de folosirea unui otel cat mai dur, Hardox oferind posibilitatea de a alege duritati cuprinse intre 400 si 600 chiar 700 HB. O alta proprietate unica a otelului Hardox este omogenitatea acestuia si lipsa impuritatilor. De aceea materialul rezista atunci cand este supus unor forte de lucru mari. Calitatea otelului este aceeasi in timp avand caracteristici identice, chiar daca comparam sarje produse la diferente de ani de zile". Acestea sunt o parte dintre caracteristicile materialului Hardox, care pot fi dovedite in activitatea grea, zilnica a fiecarui utilaj.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI