Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 39

JCB - cea mai mare fabrica de excavatoare din Europa

29.05.2009
Dan Pavel - Staffordshire, Anglia
JCB - cea mai mare fabrica de excavatoare din Europa
"In ceea ce priveste excavatoarele, incercam sa atingem inaltimi din ce in ce mai mari imbunatatind calitatea" - General  Manager JCB Heavy Products, John Gill. Acestea au fost cuvintele cu care au fost intampinati ziaristii din intreaga lume, invitati sa viziteze cea mai mare fabrica din Europa de excavatoare. O investitie de peste 40 milioane de lire sterline, care permite fabricantului britanic o productie de 8.000 de excavatoare pe an.

Suprafata fabricii de 45.000 mp este impartita in doua parti principale: o arie de asamblare si o arie de testare, aici lucrand 48 de echipe bine pregatite, special antrenate in fabricarea intregii game de excavatoare pe senile si pe pneuri, de la 7 pana la 46 tone. O parte din cei 40 milioane lire au fost alocati noilor centre de productie a componentelor, astfel JCB are control direct asupra calitatii acestora. Noile centre de fabricare sunt de asemenea capabile sa se autoperfectioneze si sa dezvolte noi tehnologii, pentru a maximiza randamentul, oferind calitate produsului final.

Vopsitoria a necesitat de asemenea o investitie importanta, noul procedeu de vopsire in sase etape oferind clientilor utilaje care vor arata ca noi o perioada lunga de timp, sporind valoarea acestora in cazul revanzarii.
Conceptul de "camere curate" introdus in noua fabrica asigura pentru partea hidraulica a  fiecarui utilaj cele mai bune conditii de montaj, evitand astfel contaminarea circuitelor de transport a lichidului de lucru. Un element extrem de important, deoarece o particula de dimensiuni microscopice "scapata" in acest circuit, poate duce la blocarea utilajului, la schimbarea intregului volum de lichid hidraulic de lucru sau, si mai rau, la deteriorarea valvelor distribuitorului hidraulic sau a altor elemente de comanda montate pe circuit.
Noua fabrica este de asemenea impartita pe mai multe sectoare: fabricatie, sudare si asamblare. Trebuie spus ca si testarea finala a utilajelor inaintea livrarii, a crescut ca si complexitate, facandu-se acum in trei puncte de control, fata de doua cate erau inainte. De asemenea, fiecare utilaj este controlat in 200 de puncte inainte de a iesi pe poarta fabricii.

Domnul John Gill a fost o gazda amabila, reusind in cateva cuvinte sa redea o imagine complexa asupra fabricii si gamei de produse. Din acest motiv, in cotinuare, am preferat sa traducem o parte din prezentarea sa:
"Reputatia noastra de producator de utilaje creste in mod continuu de cativa ani, gratie succesului gamei noastre de excavatoare. Deschiderea acestei noi fabrici este o adevarata sansa pentru noi de a spori aceasta reputatie aducand pe piata masini de o mai mare calitate. Acestea nu aduc succes numai producatorului JCB, ci si clientilor, care sunt pusi in centrul atentiei acestuia. Calitatea JCB va fi, cu ajutorul acestei fabrici, mai buna ca oricand. Acest lucru este evidentiat de faptul ca o parte din cei 40 milioane de lire investiti au fost pentru utilaje de productie noi, precum masinile-unelte de ultima generatie care lucreaza cu o precizie de 35 microni.
Trecand la utilajele noastre, noua gama de excavatoare are, ca o noutate, integrat sistemul automat power-boost, acesta oferind exact atata putere cat este necesara la nivelul cupei. Astfel, nu mai este necesara interventia operatorului, masina alegand momentul cand este necesara o crestere sau dimpotriva, o putere mai mica. Astfel, consumul de combustibil este redus atunci cand nu este necesara intreaga putere.

De asemenea, si echipamentele de lucru sunt cu totul noi pentru modelul JS 360. Astfel, dimensiunile bratului pot varia, fiind posibila utilizarea acestuia cu dimensiunea cea mai redusa, pana la varianta cea mai intinsa de 4,03 metri. Gamele noastre contin de asemenea si echipamente folosite pentru demolari.
Nu trebuie uitat sa precizam faptul ca aceste masini indeplinesc cele mai dure norme de mediu, nefiind un factor poluator pentru acesta.
Excavatorul pe senile JS360 este un produs complet nou oferit de JCB, ce se incadreaza in clasa intre 33 si 40 tone, avand o greutate operationala de 36 tone. Motorul indeplineste normele de poluare Tier III, avand performante crescute, zgomotul redus semnificativ si un consum scazut de combustibil. Acesta din urma este un aspect deosebit de important in contextul actual al economiei. Vreau sa subliniez ca si consumul masinilor noastre este cu 6% mai scazut decat al celorlalte masini de aceeasi clasa.

Sistemul hidraulic si puterea motorului sunt controlate de Sistemul de Management Avansat (AMS) al companiei JCB. Acest fapt duce la protejarea acestui sistem si, implicit, a pompei hidraulice impotriva uzurii precum si la reducerea consumului de combustibil. Unitatea este de asemenea echipata si cu un sistem de filtrare a uleiului, curatand uleiul necesar actionarii sistemului hidraulic.
De o importanta deosebita este si confortul operatorului, cabina fiind echipata in mare parte cu geamuri ce asigura un grad foarte ridicat de vizibilitate.
Toate informatiile necesare operatorului, cum ar fi nivelul uleiului sau al combustibilului sunt afisate la bordul masinii, fara a fi necesara interventia operatorului sub capota echipamentului pentru a le verifica periodic.
Cu toate acestea, accesul la motor este foarte simplu.
Avem incredere in acest model ca va avea succes, ca nu va dezamagi clientii si va indeplini toate asteptarile".

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI