Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Liebherr si MCA Service

Calitate până la capăt

19.08.2009
Dan Pavel; Gheorghe Apostol
Calitate până la capăt
În mod normal, un reportaj la o balastieră reprezintă o poveste despre experienta si viata de santier, fiecare articol fiind unic, deoarece vorbeste despre oameni, despre tehnologii si mai ales despre modul în care acestia văd viitorul propriei afaceri. De această dată, avem un articol cu adevărat deosebit fată de altele, prin faptul că nu vom prezenta numai o firmă specializată în exploatarea agregatelor minerale, ci si pasiunea unor oameni care construiesc statii de sortare destinate exploatărilor de suprafată.

Acestia stiu absolut totul despre modul de lucru într-o balastieră, despre modul în care poti reduce cheltuielile de transport si de prelucrare, bazându-se pe o experientă de peste 15 ani. Iar optimizarea fluxului de productie începe de la transportul agregatelor, încărcătorul frontal reprezentând utilajul principal. Capacitatea cupei trebuie aleasă în concordantă cu densitatea materialului, dacă utilajul este prea mic, atunci va mai trebui cumpărat unul, iar dacă este prea mare, costurile lunare de leasing, întretinere si carburant se poate să nu fie acoperite de productie. Trebuie spus că proprietarii societătii MCA SERVICE, Adrian si Constantin Micu, specializată încă din anul 1992 în realizarea statiilor de sortare, cred că există si un alt element extrem de important în alegerea utilajelor ce le deservesc, si anume calitatea. Beneficiind si de o experientă deosebită în domeniul exploatării, acestia au ales în cele din urmă o singură marcă pentru toate utilajele, cea a producătorului german Liebherr.

Domnul Adrian Micu ne spune că desi sunt de randament mare, cele două încărcătoare si două excavatoare achizitionate până în prezent de la reprezentanta Liebherr România au consumuri absolut rezonabile. Există de altfel chiar si avantaje aparent minore, dar care pot influenta randamentul unei întregi statii de lucru. Un exemplu simplu: în cazul unei erori la sistemul de aer conditionat sau alt sistem de acest fel, computerul de bord al unui utilaj de ultimă generatie poate bloca functionarea întregului utilaj. În cazul utilajelor de la Liebherr, dacă eroarea nu este importantă, este semnalizată, putând fi apelată echipa de service, dar masina continuă să lucreze până la sosirea acesteia.

Istoria firmei MCA SERVICE începe în anul 1992, odată cu realizarea primelor confectii metalice destinate industriei constructiilor. Apoi, activitatea a luat avânt, prin realizarea integrală a unor balastiere din ce în ce mai mari. Domnul Adrian Micu ne spune că acum lucrează pentru firme mari din România, deoarece propriile statii de sortare sunt mai ieftine decât cele importate si mai ales, mult mai bune, fiind perfectionate de multe ori chiar în timpul constructiei lor, pentru a atinge randamente cât mai bune. Acum, statiile realizate lucrează în Moldova, Ardeal, lângă Slatina si în Prahova, aproape de Bucuresti, inclusiv partea de automatizări si cea electrică fiind realizate de către MCA SERVICE.
Prima balastieră proprie a fost deschisă în anul 1997, aceasta lucrând trei ani de zile. Apoi, a urmat cea de lângă localitatea Bobolia, Prahova, experienta acumulată permitându-le deschiderea în paralel a unei a doua exploatări, mult mai mari.

Relevant este faptul că cei doi, tată si fiu, au început si dezvoltat întreaga afacere de la zero, fără niciun sprijin, bazându-se numai pe multă muncă si experientă. În acest context, este interesantă atentia acordată permanent cresterii eficientei:
"Noi am început cu utilaje făcute în România înainte de 1989, cu numele Castor, după care am cumpărat niste încărcătoare la mână a doua din străinătate, dar am avut norocul ca unul să meargă si unul să nu meargă. Unul nu a functionat de la început de când l-am luat...

Am reusit în cele din urmă să ne impunem pe piată deoarece am adus inventii peste inventii la toate statiile proiectate de noi. De exemplu, cu multi ani în urmă, într-o statie precum cea care o vedeti la noi lucrau vreo 15 oameni si 3-4 încărcătoare. Unii spălau agregatele, altii le transportau pe cele mari spre statiile de concasat, apoi acestea erau luate si duse iar la spălat. Eu m-am gândit că pentru a face statii mai bune si pentru a le putea vinde ieftin, adică să fiu în piată, trebuie să asigur costuri mici de productie. si am reusit acest lucru -  în prezent, într-un singur flux tehnologic descărcăm balastul la un cap al statiei, iar până în capătul celălalt sunt realizate nouă sorturi de pietris si nisip. Pentru întreaga activitate avem un singur om pe buncăr si un singur om pe bandă, acesta din urmă stând mai mult la supraveghere, pentru ca să nu intre material lemnos pe bandă.  Statia la rândul ei este controlată integral cu ajutorul unui pupitru de comandă, situat chiar la mijloc, deoarece de acolo operatorul vede tot ce se întâmplă. În plus, deoarece vorbim de o statie de sortare si concasare modernă, se înregistrează automat greutatea de material transportată de fiecare autocamion, soferul primind o foaie de control de la un al treilea operator situat la buncărul de descărcare.

Desi statia de sortare este destul de mare, un singur încărcător frontal Liebherr este suficient pentru a acoperi întreg fluxul tehnologic".
Descărcarea sorturilor se face direct în buncăre, pentru a reduce la maximum numărul de oameni ce lucrează aici, dar cele sapte benzi transportoare care sunt absolut necesare pentru a automatiza fluxul de material, au si ele necesitătile lor. Astfel, fiecare dintre ele necesită piese de schimb, un motor electric, un reductor, samd, deci o activitate de întretinere. Motoarele electrice cu consum redus, un sistem eficient de curătare a benzii, totul este gândit pentru a produce sorturi de calitate, la un cost cât mai scăzut.

Referindu-ne la  calitatea productiei tebuie spus că statia societătii, ca si cele realizate pentru alte firme, este autorizată de către Ministerul Lucrărilor Publice, aceasta incluzând si un laborator de gradul 3, destinat controlului calitătii mărfii. De asemenea, sunt prelevate probe de material ce sunt apoi verificate în cadrul laboratoarelor de la Bucuresti, de gradul 1, în vederea agrementării conform standardelor europene. Toate utilajele montate pe statia de sortare sunt realizate în cadrul societătii MCA SERVICE, fiind omologate, la fel ca si statie, totul corespunzând normelor de calitate ISO.

"Statiile noastre îndeplinesc toate standardele de calitate, lucru absolut obligatoriu când lucrezi cu firme mari. Acestea cumpără statiile de la noi, încep productia, si din când în când, se iau probe prin sondaj, aleatoriu, din camioanele care pleacă cu agregatele. Acestea sunt verificate în laboratoare, iar dacă o singură probă este contaminată, se poate refuza o comandă întreagă.  În conditiile astea, de atâtia ani de zile nu am avut nici o reclamatie, niciodată nu am avut probleme. Noi am  respectat calitatea totdeauna, dacă au fost probleme, am preferat să nu vindem".

"Am căutat cele mai bune utilaje de pe piată" - Adrian Micu, MCA SERVICE
Cu două statii de sortare în exploatare si multe altele proiectate, construite si puse în functiune la clienti, proprietarii societătii MCA cred cu tărie în calitate, care aduce după sine si randament, cu conditia unui control strict al cheltuielilor. În acest context, domnul Adrian Micu ne-a declarat că utilajele marca Liebherr fac fată tuturor acestor cerinte fără probleme:

Masini & Utilaje: Toate utilajele folosite la alimentarea si transportul materialelor sunt marca Liebherr. Cum ati ajuns la concluzia că sunt cele mai bune pentru afacerea dvs?
Adrian Micu: Totul a început cu colaborarea noastră cu societatea Apolodor. Noi aveam statii de concasat beton, iar la Apolodor am văzut la lucru mai multe utilaje marca Liebherr. Am văzut cum lucrează în conditiile dure ale unui santier de demolări, am văzut si activitatea de service si pot spune că am fost impresionat. Vreau să vă spun că nu a fost o decizie usoară, deoarece nu vorbim de un utilaj, ci de o investitie în utilaje de aproape un milion de euro. Nu poti să dai o astfel de sumă fără să te asiguri că primesti ceea ce ai nevoie, fără să vorbesti cu vânzătorul si să vezi capacitatea sa profesională, dar si rapiditatea de a interveni atunci când sunt probleme. Acum pot spune că nu am făcut o alegere gresită si, dacă situatia se va îmbunătăti pe piata constructiilor, vom mai cumpăra utilaje de la reprezentanta Liebherr România.

M&U: Deci ce este mai important pentru dvs, service-ul sau calitătile masinilor?
A.M.: Calitatea service-ului s-a îmbunătătit de la un an la altul si acum totul merge foarte bine, Liebherr România are o echipă care se adaptează din mers conditiilor specifice fiecărui client, indiferent de cerinte. Acum si operatorii nostri stiu exact cum să exploateze utilajele si ce să ceară de la service. Cred că un element important în exploatarea corectă, fără problemă a utilajelor este dat de omul care lucrează cu ele. Astfel, la noi fiecare utilaj are operatorul său, care nu se schimbă de-a lungul timpului. Dacă lucrăm în două schimburi, avem doi operatori care lucrează si au grijă numai de un utilaj. Primul nostru încărcător are doi ani de functionare si aproape 4.000 ore de lucru, fără probleme deosebite. Utilajele de la Liebherr sunt eficiente nu numai datorită fiabilitătii deosebite, ci si mecanicii lor simplificate, reducându-se astfel si posibilitătile de defectare. De fapt, cred că sunt cele mai moderne utilaje de pe piată din acest punct de vedere, deoarece au înlocuit transmisia hidrodinamică cu cea hidrostatică elemente care după o exploatare intensă pot da probleme mari cu motoare hidraulice cu actionare directă, care sunt nu numai fiabile, dar si usor de înlocuit.

M&U: Cum ati ales capacitatea de lucru a utilajelor? stiu că fiecare jumătate de metru cub adăugat la capacitatea cupei creste pretul utilajului, deci este bine să nu cumperi un utilaj nici prea mare, dar nici prea mic.
A.M.:
Experienta noastră căpătată în multi ani de zile a fost hotărâtoare. Am avut un încărcător vechi de peste 20 de ani, cu o cupă de 3 mc, dar care se misca foarte încet. Aveam vara si câte 50 de masini mari la încărcat, iar timpii de asteptare puteau ajunge si la trei ore, absolut inacceptabil. Încărcătorul Liebherr cu cupă de 2 mc se miscă foarte rapid si este usor de controlat de către operator, acesta făcând practic aceiasi treabă dar în jumătate de timp. În plus, masinile destinate transportului de material sortat sunt înalte, iar încărcătorul Liebherr este suficient de înalt ca să asigure încărcarea lor rapidă, operatorul putând vizualiza de la nivelul benei modul de încărcare.

M&U: În conditiile economice actuale, vă mai faceti calcule pe termen lung?
A.M.: Totdeauna am făcut calcule, deoarece nu facem afaceri de azi pe mâine. De exemplu, noi vorbim de un flux tehnologic ce nu se poate opri. Încărcătorul reprezintă un utilaj central în acest flux, dacă el nu functionează, stă toată statia. De asemenea, încărcătorul de la Liebherr face treaba a trei utilaje de acelasi tip, dar vechi. În plus, cu utilajele vechi, atunci când făceam calculele, după un an ajungeam la concluzia că am avut 10 tone de ulei hidraulic pierdut, dar si costuri mari de întretinere, iar utilajele rămâneau în pană când nu te asteptai. Fiind foarte vechi, mereu trebuia să punem piese noi, care din păcate nu rezistau nici acestea mult.  Înainte de a cumpăra Liebherr, era o nebunie întreagă să tii statia în parametri. În plus, toate utilajele noi au computer de bord care arată exact cât s-a lucrat si cât a stat într-o anumită perioadă de timp utilajul. De asemenea, acesta limitează consumurile, care sunt mult mai mici atunci când nu lucrează sub sarcină.

LIEBHERR-ROMÂNIA SRL
Str. Horia Closca si Crisan,
nr. 61-63, et. 3, birou 1-9, Otopeni, Ilfov
Tel: +4 0372 163 721
Fax:+4 0372 163 798
Site: www.liebherr.com
Mail: info.lro@liebherr.com

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI