Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Utilaje multifunctionale

Menzi Muck - creator de infrastructură

19.08.2009
Marcella Drăgan
Menzi Muck - creator de infrastructură
Schimbările climaterice puternice din ultima perioadă au avut drept consecinte directe un număr crescut de furtuni, inundatii sau alunecări de teren. Toate aceste evenimente se datorează în mare parte si nivelului redus de întretinere a lucrărilor de protectie în amonte dar si unei colmatări masive a bazinelor si canalelor de protectie.

Necesitatea realizării de lucrări complexe, dar si mult mai dificile, pe teren accidentat a condus la dezvoltarea si productia în Elvetia a unui excavator universal multifunctional cu o flexibilitate deosebită. Gama de excavatoare Menzi Muck de 7,5 t, 8,5 t si 10,5 t cu o putere de 140 CP, alături de sasiul si transmisia hidraulică de 2x2 sau 4x4, motoare care respectă noile norme europene de reducere a emisiilor de gaze, permite deplasarea în conditii aproape imposibile, chiar si la adâncimi de 800 m sub apă, asa cum sunt acum câteva modele care lucrează în Norvegia. Raza de actiune deosebită este dată de ecartamentul detasabil al axelor cu transmisie hidraulică de la 2,10 m până la 6,60 m, roti cu posibilitatea de deplasare până la trei planuri si dotat cu un brat telescopic suplimentar de 2 m, care permite ridicarea unei sarcini de până la 6 t. În ceea ce priveste capacitatea de săpare, se ajunge până la 6,20 m adâncime si 9,65 m înăltime, cu descărcarea la 8 m înăltime. Utilajul se poate înălta cu ajutorul sasiului standard la 2,70 m, iar cu bratele (suporti la roti) prelungite ajunge la 4,5 m cu ajutorul sasiului hidraulic.

Toate acestea sunt posibilitătile pe care le generează sasiul realizat cu componente hidraulice Krupp-Rexroth de cea mai înaltă performantă împreună cu sistemul hidraulic deosebit de puternic, dotat cu patru pompe ce realizează un flux de 586 de l/min, cu presiuni cuprinse între 280 si 400 de bar, sistem independent de sarcină sau LIFD, Load Independent Flow Division. Puterea instalată este similară utilajelor cu o greutate dublă, de unde si performantele deosebite ale utilajul multifunctional Menzi Muck. Pe lângă faptul că sasiul flexibil al utilajelor Menzi Muck se potriveste oricărui tip de teren, în acelasi timp el poate opera în orice mediu, fie în apă, pe terasamente, pe drumuri sau pe suprafete puternic înclinate, distingându-se prin performantă ridicată la o greutate redusă a vehiculului, indiferent de echipare, cupe, gheare, accesorii pentru cosit, măruntit, forfecare, tăiere si colectare de vegetatie sau unelte pentru constructii, pickamer, utilaje de forare. 

Printre operatiile pe care le poate efectua utilajul se numără activităti de nivelare si măruntire pe suprafete înclinate, iar prin pozitionarea flexibilă a sasiului, raza de actiune se extinde până la 8,5 metri. Astfel, folosind cea mai lată pozitie a rotilor, se poate lucra deasupra canalelor pentru întretinerea lor, cu rotile pe părtile exterioare.
Accesoriul pentru cosirea suprafetelor înclinate poate fi folosit atât pe lungimea cât si pe lătimea suprafetei, iar presiunea redusă aplicată solului protejează partea carosabilă si zona de lucru. Datorită abilitătii de cătărare si a celei de deplasare imediată si actionare promptă, îndepărtarea aluviunilor si depunerilor sau a vegetatiei ce blochează cursul apelor devine rentabilă din punct de vedere economic. 

Acesta este un utilaj ce serveste si mediul, în primul rând prin stabilizarea si alinierea malurilor de la râuri si diguri previne efectul de eroziune a solului, iar în doilea rând prin uleiul biodegradabil pe care îl foloseste. Pe lângă aceste operatii, utilajul mărunteste sau toacă si îndepărtează eficient lemnul si vegetatia. Stabilitatea iesită din comun, obtinută prin pozitionarea sa, îi conferă lui Menzi Muck capacitatea de a rezista în apă la cele mai puternice torente. Un alt avantaj este gheara universală de prindere, cu ajutorul căreia prinde si pozitionează pietre sau alte materiale, fără efort, datorită fortelor de ridicare enorme care asigură eficienta. Prin dimensiunile reduse si mobilitatea ridicată, utilajul poate ajunge singur la locurile de exploatare sau pe santiere, fără a fi nevoie de lucrări de pregătire deosebite sau de organizare specială, el deplasându-se singur.

Gama largă de accesorii atasabile, de la un pickamer de 940 kg foarte puternic, dar si foarte silentios, la sisteme de forare de 2 t, de la tocătorul de mărăcini si arbori de 180 mm, până la sistemele Harvester de 1.100 kg pentru exploatarea forestieră, care permit tăierea arborilor cu un diametru de 75 cm, dar si cupele Hardox de la 30 cm la 1,5 m lătime, precum si echipamentul special de săpare si introducere în aceiasi operatie de cabluri si tevi până la opt unităti de 50 mm sau patru de 120 mm, toate măresc posibilitătile de exploatare, crescând randamentul si generând venituri, care permit o amortizare accelerată.

Utilajul se transportă fără dificultate pe un camion normal, fără a avea nevoie de echipament suplimentar pentru încărcare si descărcare, el realizând singur aceste operatiuni.
Lucrările clasice sunt un simplu exercitiu, dar utilajul îsi dovedeste cu adevărat eficienta acolo unde alte excavatoare nu mai fac fată. Posibilitătile de lucru sunt practic nelimitate, de la cele normale până la cele în pante cu înclinatie de peste 100%, în apă adâncă de până la 4 m, în mlastini sau la munte. Dotare necesară pentru lucrările în domeniul apelor este uleiul hidraulic biodegradabil, cerintă obligatorie din punct de vedere ecologic.

Menzi Muck A91 4x4 Plus
Motorul John Deere tip 4045HF285, Common-Rail Turbo-Diesel în 4 cilindri, dezvoltă o putere de 140 CP si corespunde normelor de poluare 97/68 Nivel IIIA valabile începând din 2008. Sistemul electronic de control al motorului, ECU-System, mentine turatia constantă  indiferent de sarcină, adaptând cantitatea de combustibil injectată, iar prin managementul electronic puterea hidraulică este dezvoltată uniform, cu un randament crescut cu aproximativ 10% fată de sistemele clasice. Sistemul hidraulic LUDV, distribuitor hidraulic independent de sarcină, foloseste componente Rexroth,  Thyssen Krupp de ultimă generatie. De asemenea, utilajul are un circuit hidraulic independent pentru trenul de rulare si două circuite hidraulice standard disponibile la capătul bratului de lucru pentru uneltele optionale. Se deosebeste printr-o stabilitate nemaiîntâlnită, obtinută prin pozitionarea optimă a articulatiilor bratelor de sprijin si varierea distantei între rotile din fată cu până la 5.660 mm si între cele din spate cu până la 4.800 mm, distantă care diferă în functie de pneuri, rotile din spate rămânând mereu paralele. În ceea ce priveste operatiunile pe care le poate efectua, adâncime maximă de lucru este de 4.843 mm, înăltimea de 8.894 mm, raza de actiune de 8.075 mm, cu o înăltime maximă de golire a cupei de 6.898 mm.

Multivalenta în industria forestieră
Cunoscut sub numele de "harvester extrem" sau "harvester mergător", Menzi Muck a dezvoltat un echipament profitabil, prin capacitatea de a tăia selectiv arborii, chiar si pe teren accidentat. Datorită sasiului care se poate adapta suprafetei pe care lucrează, tractiunii integrale si posibilitătii de a merge, nimic nu îi poate sta în cale, nici măcar pantele cu înclinatii de 100% nu reprezintă un obstacol.
Producătorii elvetieni ai echipamentului au luat în considerare si aspectele ecologice, devenite din ce în ce mai importante. Motiv pentru care harvesterul Menzi Muck combină greutatea redusă cu performantele ridicate. Caracteristica sasiului de a se adapta în functie de mediul de lucru si presiunea redusă aplicată solului duc la o protectie sporită a suprafetelor pe care se execută lucrările, iar datorită manevrabilitătii lui, Menzi Muck nu afectează vegetatia înconjurătoare.

Cabina securizată pentru aplicatii forestiere
Cabina de dimensiuni mari conferă operatorului senzatia de spatiu si permite o vedere clară si neobstructionată de jur împrejur. Creată special pentru aplicatii forestiere, cabina a trecut fără dificultăti toate testele de sigurantă, datorită unor elemente precum reflectorizantele si barele de protectie, panourilor de Lexan (policarbonat), caracterizate de o rezistentă incredibilă la impact, temperatură, oferind excelente proprietăti optice. De asemenea, instalatia de iluminare, bine protejată si securizată, elimină dependenta lucrului de lumina zilei.

Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI