Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Prezentare de gamă

Ircat si Moxy, un parteneriat de viitor

19.08.2009
Mariana Pătru
Ircat si Moxy, un parteneriat de viitor
Un vechi proverb românesc spune "zi-mi cu cine esti prieten ca să-ti spun cine esti!". Parafrazând această zicere si aplicând-o în cazul unei afaceri ar suna astfel "spune-mi cine-ti sunt partenerii ca să-ti spun câtă încredere îmi inspiri!".
Ircat-Co este unul dintre numele importante ale pietei utilajelor de constructii din România. Recunoscută initial ca importator oficial pentru România al renumitei mărci de mini-încărcătoare Bobcat, compania si-a adjudecat în portofoliu de-a lungul timpului mărci precum Doosan, Ingersoll-Rand, ABG Volvo, Montabert, Hartl Powercrusher si mai nou fabricantul norvegian de dumpere articulate Moxy, după preluarea lui în 2008 de către gigantul Doosan Infracore. 
Moxy face parte din însăsi istoria dumperelor articulate, existând pe această piată de mai bine de 30 de ani. Producătorul norvegian si-a construit o reputatie solidă în acest domeniu, fiind percepută drept  una dintre companiile inovatoare si cu viziune.

Responsabilul cu munca de cercetare si dezvoltare a primului dumper Moxy a fost pionierul în domeniu, Birger Hatlebakk, sub îndrumarea căruia a fost produsă prima unitate în 1970. Dumperul avea un cap tractor Ford 5000 si o sarcină utilă de 15 tone. În acelasi an a intrat în procesul de fabricatie si modelul D20.
Primul dumper articulat 6X6, modelul Viking D15 a fost produs în 1972 de către Řveraasen Maskin în Gjřvik, Norvegia. Fondatorul Moxy, Birger Hatlebakk, încrezător în piată  a adus conceptul de la Řveraasen în 1973. Din 1972 până în 1975 s-au vândut 36 de unităti.

Cu o suprafată de 20.000 mp si beneficiind de unele dintre cele mai performante echipamente pentru producerea sasiurilor si caroseriilor, fabrica are o capacitate anuală de productie de 1.200 de unităti.
Moxy este singurul producător de dumpere articulate din lume care oferă tractiune integrală 6X6, ceea ce constituie un avantaj semnificativ pe terenurile accidentate din mine si cariere, unde sunt puse la încercare aceste utilaje. Distributie egală a puterii pe toate rotile permite adaptarea utilajelor oricărei situatii de lucru. Interactiunea remarcabilă a principalelor componente ale căilor de rulare asigură performante de tractiune maxime si fiabilitate. Îmbinând capacitatea de încărcare aditională cu puterea si tractiunea superioare dumperele Moxy obtin un nivel de productivitate ridicat. Datorită solutiilor tehnice, a investitiilor în noile tehnologii si a testării produselor, Moxy oferă clientilor săi unul dintre cele mai fiabile dumpere de pe piată.  

Bazându-se pe experientă si continua dezvoltare si îmbunătătire a produselor, încă din 1970, noua generatie Moxy ATD a fost îmbunătătită, beneficiind de sistem de directie de ultimă generatie si structură antiuzură, sasiul si caroseria fiind construite din foi de otel călit, rezistente la uzura prin frecare.
Puntea spate si puntea motoare sunt cuplate în tandem si se află în permanent contact cu solul, indiferent de tipul de teren pe care utilajul lucrează, ceea ce asigură o mai bună stabilitate a vehiculului.  
Puntea spate oscilantă si sistemul de articulatii special oferă performante excelente si cel mai bun contact cu solul pe terenuri accidentate sau mlăstinoase.

Una dintre caractersticile esentiale ale conceptului Moxy este localizarea coroanei de rotire în fata  punctului de pivotare, care asigură o distributie egală a greutătii pe rotile fată în orice situatie, chiar si când ia raza maximă întoarcere. Distributia egală pe rotile fată fac posibilă utilizarea diferentialului la numai 45% din valoarea sa, fără a diminua manevrabilitatea sau controlul vehiculului.

Sistemul central automat de lubrifiere face  parte din dotările de fabrică la modelele  MOXY HighLine.
Un alt atu al utilajelor Moxy îl reprezintă si motoarele Scania, recunoscute pentru puterea si robustetea lor si care datorită cuplului de  de torsiune excelent si răcitorului intermediar "air-to-air" reduc consumul de combustibil si îndeplinesc normele de poluare Tier 3 si Stage III.   Transmisia de ultimă generatie ZF, face ca trecerea dintr-o treaptă de viteză inferioară într-una superioară să se realizeze lin. 

Caracteristicile unice ale acestor dumpere  - tractiunea 6X6, sistemul de articulatii, suspensia independentă pe rotile fată si cadru boghiu înclinat asigură o mai bună stabilitate si manevrabilitate, precum si distributia sarcinii si a puterii pe toate rotile. Utilajele din gama ADT sunt concepute pentru a lucra în conditii dificile, în climate cu temperaturi de ridicate de peste  45°C sau extrem de scăzute -25°C si la altitudini de peste 3.700 m,  dar în acelasi timp se pot deplasa cu viteze de până la 50 km/h. Performantele superioare ale modelului Moxy MT31 permit reducere timpilor morti cu până la 50%, ceea ce oferă o capacitate de productie de 12.000 tone pe durata unui sezon de lucru.
Cabina este echipată cu aer conditionat si scaun cu suspensie pe aer pentru a-i oferi operatorului un mediu de lucru confortabil.

Manevrabilitatea precisă, vizibilitatea ridicată si un nivel de zgomot scăzut contribuie la crearea unui mediu de lucru confortabil. Cutia de viteze tip-tronic ajută operatorul să conducă utilajul utilizând atât modul manual, cât si automat. Capota înclinată asigură o vizibilitate excelentă atât în fata, cât mai ales în spatele dumperului.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI