Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 42

Să gândim de vară

19.08.2009
Ing. Dan Pave
Să gândim de vară
Cât de profund gândesc unii oameni, si cât de sus pot ajunge cu o asemenea judecată. De exemplu, ca să afirmi că "iarna nu-i ca vara" îti trebuie o lungă experientă politică, deoarece ca simplu ministru al transporturilor, nu poti să emiti o astfel de capodoperă, ci trebuie să fii mult mai sus…
Dar noile generatii nu mai sunt la fel de profunde, ele vor să sară peste etape, peste experienta politică fără de care nu se poate. Încercări de gândiri mai profunde găsim si la primarii de sectoare din Capitală, mai tineri, deci mai îndrăzneti, care lucrează cu Gâgăl si transformă limba engleză mai ceva decât în romanul lui George Orwell.
Asadar, politicienii nostri ne arată calea pe care o vom urma. Mă gândesc că poate nu strică să scriu despre avantajul senilelor fată de rotile cu anvelopă, deoarece primele nu se dezumflă niciodată, dar nu mă simt original.

Dar ce este mai ciudat, nici nu mai am chef să vorbesc, să scriu despre oamenii politici, despre cei care pot să facă ceva pentru noi toti, dar preocupati cum sunt de propriile afaceri, încă nu si-au dat seama. Nici nu mă mai gândesc că România secolului XXI nu seamănă cu alte tări din UE nici pe departe, desi cu 70 de ani în urmă eram invidiati, iar incultura si lipsa de civilizatie au ajuns să dicteze la TV, deoarece "are bani fără număr".

Am fost însă în plin Bărăgan, bineînteles cu treburi de reporter, si acolo, în uscăciunea ce aduce aminte de Antalia si satele cu nume de pe vremea imperiului otoman, m-am simtit liber si fericit. Am văzut sate cu drumuri de colb alb, uscate si cu case vechi, cu dantelă de lemn pe la stresini, dar si cruci vechi de sute de ani, puse la marginea drumului, cu scriere în chirilică, mari cât omul si care se doreau a aminti urmasilor faptele unice ale unor vremelnici trecători prin istoria locului.

Si am ajuns la marginea Dunării, care totdeauna curge mai încet vara, si care sub soarele fierbinte de august parcă vrea să stea în loc, dacă nu ar trebui să care câte un grind cu păsări mai spre Est, spre Delta noastră, un miracol despre care multi străini povestesc si pe care chiar noi, românii, nu vrem să-l simtim. E frumoasă Dunărea departe de orasele care i-au pus margini de beton comuniste, zdrentuite si hâde, negre, de parcă ar vrea să o încătuseze. E frumoasă cu verdeata sălbatică crescută pe margini, cu pâlcurile de copaci care invariabil se apleacă spre luciul apei (nu mă interesează explicatia stiintifică a acestui fenomen).

Stiu că nu am mai fost de mult pe Trans Făgărăsan si nici nu am văzut decât din fuga masinii mănăstirile din Moldova, si îmi dau seama că am nevoie de spatii largi, fără blocuri si asfalt crăpat, fără masini care să claxoneze 24 de ore din 24, sub privirile politistilor blazati si preocupati de interese mult mai apropiate de concret decât ordinea si linistea publică, cuvinte generale repetate la tv la nesfârsit.

Asa că o să plec o săptămână la un hotel din beton, neapărat cu piscină, chiar dacă este la malul mării si o să am parte de alte fite decât cele de Bucuresti. Si cum nu mai sunt nici tânăr si nici cu banii nu stau prea bine, o să mă gândesc  prăjindu-mă la soare, la viitor. La unul mai luminos, că doar sunt în vacantă.
Practic, probabil că telefonul va suna non-stop, laptopul va fi mereu în priză si noaptea o să scriu articole, emailuri si alte probleme administrative. Noroc că nu stau decât o săptămână!

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI