Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

Să trăim... bine?

30.09.2009
Ing. Dan Pavel
Să trăim... bine?
Se apropie alegerile si încă nu am văzut nici o reclamă electorală. Absurdul însă este deja la el acasă. Am auzit la un post tv că asa este înainte de prezidentiale, până în ultimul moment nici un candidat serios nu îsi anuntă oficial intentia de a participa. Logica este inexistentă, dar cică cei cu sanse reale sunt cei care se înscriu în ultimul moment. Probabil că până atunci îsi fac campanie fără a fi întrebati pe ce bani sau din ce functii, după însă se contabilizează...
Asadar, avem iar probleme electorale intense, contestări, dezvăluiri senzationale, dar de această dată lipseste farmecul din anii trecuti. Si stiti de ce? Pentru că nu ne mai interesează.
Lupta pentru supravietuire, la nivel de persoană sau firmă este din ce în ce mai ascutită. Informatiile pe baza cărora poti să estimezi evolutia pietei peste trei luni sau sase luni nu există decât la nivel de zvonuri sau dacă vreti ceva mai concret, cititi printre rânduri.

Si un mic, dar recent exemplu: într-o bună zi citesc în ziare că stăm cel mai bine (adică scădem cel mai putin) din punctul de vedere al investitiilor private în constructii, la nivelul Europei. La sfârsitul lunii, aceleasi publicatii ne spun că de fapt am scăzut cu 18% fată de luna precedentă. Ca la radio Erevan: "nu s-a dat, ci s-a luat".
Statisticile de la Institutul National sunt fie macro-economice, fie varză, dacă încerci să afli câte ceva despre un domeniu de activitate sau altul. Chiar nu înteleg pentru cine le fac, că practic nu sunt bune de nimic. Încercati să aflati câte utilaje s-au vândut, măcar la nivelul celor de săpat si transportat pământul: nu o să reusiti nici măcar să întelegeti ce parte a statisticilor se ocupă cu aceste date.

Si dacă vreti si alte informatii, pe care nu stiu cum să le interpretez, asa că las pe altii, oficial si se pare că si real CNADNR a plătit toate datoriile din anul trecut si cele de anul acesta, pe primele sase luni. De obicei, plata unor sume importante de bani de către CNADNR aducea după sine si o crestere a comenzilor de utilaje, ceea ce din păcate încă nu s-a simtit până acum. Să fie prea multe utilaje pe piată si prea putine lucrări?
Să vorbim de lucrările de volum din constructii. Aici, citând un mare poet comunist "viitorul este ceea ce este si ce vine".  Bechtel cică dă primii 42 kilometri de autostradă, undeva prin Transilvania, dacă... autoritătile decontaminează terenul de lângă Turda. Deoarece se asfaltează cel putin 2 km pe zi, înseamnă că în nici doi ani vom avea 1.000 de kilometri.

Si la autostrada Bucuresti - Ploiesti se lucrează, conform comunicatelor oficiale de la Ministerul Transporturilor, care organizează excursii săptămânale în zonă pentru presa audio/video, împreună cu ministrii. Bonus: primul ministru a aflat că sunt gunoaie pe marginea drumurilor nationale, ceea ce îmi confirmă ipoteza că realitatea este dincolo de clasa noastră politică.
Înainte de a intra revista Masini si Utilaje la tipar, am aflat o veste de ultimă oră: pentru autostrada Comarnic-Brasov se va semna probabil, până la sfârsitul lunii septembrie, contractul de concesiune. Ce va urma, nimeni nu stie cu exactitate, deoarece experienta celorlalte autostrăzi partial terminate ne spune că orice este posibil. Ce stim exact este că dacă nu se semnează contractul rapid, se intră în campanie electorală din octombrie si până prin ianuarie nu vom mai prinde nici un ministru sau secretar de stat prin ministere.

Vorbind de bani, care nu prea sunt, cel putin în domeniul constructiilor, avem destul de multi de luat de la Uniunea Europeană. Nici în acest an nu au fost accesati, dar în schimb România, adică noi, o să plătim penalităti. Este curios că nici un ministru nu pomeneste de ei, desi toti sunt pusi, cel putin din vorbe, pe economii.
Si un concurs pentru cititorii revistei: care este următoarea problemă care ne va ocupa luna octombrie? Am avut programul cu energia solară, apoi cel cu reabilitarea termică, totul culminând cu programul "prima casă". Deoarece august a fost o lună de concedii, septembrie a debutat cu legea salarizării unice, care si-a pierdut continutul pe drum, deoarece nu mai este nici unitară si nici mai corectă decât cea veche, cel mult mai complicată si mai bizară.
Ce ziceti de programul "cea mai tare fântână arteziană din lume"?
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI