Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Stivuitoare

Doosan... universal

21.10.2009
Mariana Pătru
Criza a devenit în 2009 un laitmotiv si scuza general valabilă, iar când mai auzim un antreprenor spunând că afacerea sa nu a fost influentată de criză, acest lucru se întâmplă destul de rar ce-i drept, mai că nu ne vine să credem.
La drept vorbind  ni se pare ireal!
Si totusi este posibil: societatea Regency, importatoare de blaturi de mobilă, usi si pal pentru mobilă a unor importanti producători din Slovenia si Ucraina este de 10 ani o prezentă constantă pe piata din România si una dintre exceptiile la regula conform căreia "toată lumea a fost afectată de criză".
Am stat de vorbă cu domnul Istrate Sorin, director în cadrul firmei, care ne-a mărturisit că "suntem printre putinii fericiti care nu am avut tangentă cu criza, cel putin până acum". Ba mai mult, activitatea firmei s-a extins si în curând Regency va distribui si materiale de constructii... când va fi momentul. Deocamdată, industria producătoare de mobilă este unul dintre putinele domenii care încă mai functionează în România, iar contextul economic nu i-a afectat în acest domeniu decât pe producătorii mai mici.
 
Sediul central al firmei, cu o suprafată de 15.000 mp se află în Jilava. Pe lângă acesta mai există un punct de lucru la Progresul, unde numai hala are o suprafată de 8.600 mp, plus alte puncte de lucru la Brasov si Ploiesti si în viitorul apropiat si la Cluj. Aici se lucrează zi lumină, toate spatiile sunt ticsite cu materie primă, blaturi de diferite tipuri si dimensiuni. Desi pare incredibil, dar cu numai trei stivuitoare toate camioanele si toti clientii (si nu sunt putini) sunt serviti rapid. Aici nu găsesti camioane în asteptare si nici clienti nervosi, iar cele trei stivuitoare Doosan, manevrate cu multă îndemânare în spatiile înguste dintre rasteluri sunt aproape peste tot.
O nouă comandă, si două stelaje de cinci tone sunt transportate în zona de livrare. Utilajul de transport de abia îl vezi în spatele stivei, dar puterea motorului încărcătorului Doosan este suficientă pentru pentru a ridica întreaga încărcătura până la nivelul platformei unui camion. Unul dintre operatori ne spune că este foarte multumit de faptul că în câteva secunde poate mări sau micsora distanta dintre furci, al doilea mare avantaj, în opinia sa, fiind vizibilitatea totală în partea din spate, extrem de importantă atunci când operezi în incinte cu paleti de dimensiuni foarte mari.

Activitatea firmei Regency cere pe lângă hale de depozitare de dimensiuni considerabile si utilaje de tăiat, de ABS si de pus canturi la ABS, dar si un parc important de masini pentru distributia mărfii. "Avem în prezent în jur de 67 de masini, tiruri pentru distributia palului. Producătorul ne pune la dispozitie marfa si ne-o livrează la sediu, dar de aici trebuie să ne ocupăm noi să ajungă la clientii din tară".

Mai departe domnul Istrate ne face o trecere în revistă a ceea ce înseamnă transportul tehnologic în interiorul halelor de depozitare. "În primul rând descărcarea, tirurile care vin cu marfă, depozitarea, scoaterea paletilor afară, iar în a treia etapă facem fractiunea. Ce înseamnă aceasta? Fiecare client comandă în functie de necesităti 50, 60, 70 de foi de pal sau mai multe. Pentru aceasta automat trebuie un stivuitor. Se manipulează marfa cu stivuitorul si după aceea se încarcă pe masină. Se ia pe paleti, intră stivuitorul, îl scoatem din depozit si punem direct pe masină."
Tocmai pentru că activitatea din depozit depinde în totalitate de stivuitoare, Regency detine un  număr de sapte astfel de utilaje distribuite la depozitele din întreaga tară, cu capacităti de la 4 la 7 tone, toate având motor diesel.
După câteva încercări esuate de colaborare cu alte firme de stivuitoare, în principal datorită serviciilor de întretinere si reparatii ale acestora, care se lăsau asteptate, Regency a optat o marcă de top si un importator de renume, respectiv Doosan si importatorul Rădăcini Equipment. Astfel în urmă cu mai mult de un an au fost achizitionate două stivuitoare Doosan, cu capacităti de 4 si 5 tone, precum si un stivuitor mai mic, special destinat manevrării în spatii înguste.
Domnul Istrate se declară multumit atât de utilaje, de productivitatea si randamentul lor, cât si de calitatea serviciilor oferite de Rădăcini Equipment "Nu am avut probleme cu reviziile, toate s-au făcut la timp, iar dacă am avut mici probleme tehnice service-ul a fost foarte prompt. Celelalte colaborări de până acum lăsau mult de dorit din punctul acesta de vedere. La noi chiar se munceste, aceasta este problema, stivuitoarele functionează non stop ziua. Dacă nu s-ar munci, probabil că nu am avea asa de mult nevoie de service."
Dar cel mai bine se observă cum functionează un service atunci când este chemat fără programare: "Sunt situatii limită când trebuie înlocuit un furtun sau altă componentă ce se poate strica în timpul manipulării. Nu stiu cum fac cei de la Rădăcini Equipment, dar masina de service apare în scurt timp după telefon, ceea ce spune multe despre organizarea lor, dacă tinem cont de faptul că de multi ani se numără printre liderii pietei din punctul de vedere al numărului de stivuitoare vândute".

Doosan D45SC-5

* Capacitate de încărcare    4.500 kg
* Înăltimea maximă de ridicare
a furcilor    4.700 mm
* Dimensiunile furcilor
(lungime x lătime x grosime)    1800x150x50 mm
* Raza de întoarcere    2.820 mm
* Viteza de deplasare încărcat
/descărcat    24/25 km/h
* Viteza de ridicare a furcilor
încărcat/descărcat    520/540 mm/s
* Viteza de coborâre a furcilor încărcat/descărcat    480/450 mm/s
* Model motor    DB58S
* Putere motor    91 CP/2.200 rpm
* Transmisie    Powershift

Doosan D50SC-5
* Capacitate de încărcare    5.000 kg
* Înăltimea maximă de ridicare
a furcilor    4.700  mm
* Dimensiunile furcilor
(lungimexlătimexgrosime)    1.800x150x50 mm
* Raza de întoarcere    2.865 mm
* Viteza de deplasare
încărcat/descărcat    24/25 km/h
* Viteza de ridicare a furcilor
încărcat/descărcat    520/540 mm/s
* Viteza de coborâre a furcilor încărcat/descărcat    480/450 mm/s
* Model motor    DB58S
* Putere motor    91 CP/2.200 rpm
* Transmisie    Powershift
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI