Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consultantă

Fondurile europene, un ajutor important pentru economia românească

21.10.2009
Diana Grădinaru, Manager HERMES FINANCE SRL
Mai ales acum, când bugetele firmelor au de suferit de pe urma crizei financiare mondiale si când accesul la finantare pe piata bancară este atât de mult restrictionat, devine absolut salvatoare existenta si posibilitatea de a obtine fonduri nerambursabile.
Posibilitatea de a primi înapoi o parte importantă, de până la 70%, din investitiile pe care o întreprindere doreste să le realizeze si chiar primirea unui avans de până la 35% din aceste finantări, poate reprezenta diferenta între o firmă care se dezvoltă si altele, care nu numai că nu mai fac investitii, dar mai mult, dau faliment.

Vom încerca, în acest articol, să facem o prezentare generală a ideii de obtinere de fonduri europene, împreună cu alte sugestii pentru reducerea la minimum a efortului financiar de asigurare a cofinantării prin credite de la bănci si prin obtinerea de avansuri (prefinantări) chiar din fondurile aprobate.
Nu vom intra acum în definirea fondurilor europene deoarece potentialii beneficiari, din domeniul privat sau de stat, au nevoie de o abordare din punctul lor de vedere, astfel încât să se regăsească în prezentările citite si nu să învete structurile generale de fonduri europene existente.
Fondurile europene nerambursabile sunt destinate atât societătilor comerciale cât si autoritătilor publice locale, ministerelor, ONG-urilor sau unitătilor de cult pentru aproape orice activitate licită existentă.

Pentru început ne vom ocupa de fondurile europene pentru beneficiari societăti private.
Activitătile finantate pot fi din industria prelucrătoare, IT, turism, agricultură si industria alimentară, energie verde etc. Fondurile nerambursabile care se pot încasa pot ajunge, în functie de tipul de activitate propus, până la un maximum de 20 de milioane de euro, pentru o societate comercială, într-un procent de maximum 70% din investitia pe care doriti să o realizati, bineînteles dacă este o activitate eligibilă si cheltuielile aferente ei sunt, de asemenea, eligibile.
Beneficiarii acestor fonduri nerambursabile mai beneficiază si de alte sustineri din partea statului, sustineri care facilitează mult efortul de a le obtine, deoarece multă lume uită faptul că fondurile europene se obtin pe principiul RAMBURSĂRII părtii de cheltuieli eligibile în procentul stabilit în cadrul Contractului de Finantare.
Beneficiarul trebuie să plătească integral fie tot proiectul - dacă are o valoare mai mică, fie doar prima etapă - dacă proiectul s-a împărtit pe mai multe etape, pentru proiectele mari. Pentru aceasta, beneficiarul trebuie să obtină, în majoritatea cazurilor, un împrumut de la o bancă.  Pentru a ajuta beneficiarii să atragă fondurile europene există mai multe facilităti care pot fi obtinute atât din partea statului, conform legilor, cât si din partea băncilor, în urma unor negocieri.

Un bun consultant, cu o foarte bună pregătire economică, poate  combina toate aceste facilităti astfel încât beneficiarul să plătească o sumă minimă.
Facilitătile din partea statului, conform legilor, pentru cei care au contractele de finantare semnate, ar fi:
* faptul că beneficiarii privati pot să înceapă investitiile chiar pe banii fondurilor europene, statul mărind prefinantările la 35% din finantarea aprobată, în functie de proiect. Astfel, dacă poti să aduci o garantie bancară pentru acest avans,  poti începe investitia pe banii fondului, urmând ca, pe parcurs, să o rambursezi
* garantarea de către fondurile de garantare a până la 80% din valoarea finantării, în cazul în care se apelează la un credit bancar, astfel încât să nu mai garanteze beneficiarul cu bunurile proprii, fie pentru că nu le are, fie pentru că nu doreste sa le blocheze ca garantii pentru obtinerea creditului
* măsuri de promovare a surselor regenerabile de energie si facilităti în vederea stimulării investitiilor pentru productia de energie din surse regenerabile de energie
* subventionarea unei părti a dobânzii la creditele pentru investitiile în modernizarea exploatatiilor agricole si în cresterea valorii adăugate a produselor agricole si forestiere
Facilitătile pe care beneficiarii le pot obtine de la bănci în urma negocierii directe, pentru creditele obtinute de la ei, ar fi:
* perioada mare de gratie (timp în care se rambursează numai dobânda)
* rata mică a dobânzii

Pentru a ajuta potentialii beneficiari să identifice fondurile nerambursabile pe care le-ar putea primi si procentul acestor fonduri din totalul investitiilor lor, vom încerca să-i ghidăm pe cititori prin cele peste 120 de ghiduri de măsuri existente în acest moment. Cum fiecare măsura are un Ghid al solicitantului de aproximativ 200 de pagini, cu tot cu anexe, rezultă un volum imens de informatie, de peste 24.000 de pagini.
Vom începe prezentarea oportunitătilor de finantare în următoarele numere ale revistei, printr-un efort de a sistematiza si a sintetiza acest volum urias de informatii, pornind de la tipul de activităti si ajungând la fondurile disponibile si nu invers, asa cum se găsesc informatiile la diferitele Autorităti de Management.
   
Trebuie să atragem atentia, de la început că, în functie de:
* dimensiunea beneficiarului (pentru IMM-uri: microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii sau mari si, pentru APL-uri: localităti cu mai putin sau peste 10.000 de locuitori, ONG etc) si de
* situarea investitiei (zona rurală sau urbană), aceiasi activitate se poate încadra în programe diferite si în măsuri diferite.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI