Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Klemm si Prakla Bohrtechnik

Instalatii de foraj pentru captarea energiei geotermale prin firmele grupului Bauer

21.10.2009
Instalatii de foraj pentru captarea energiei geotermale prin firmele grupului Bauer
Sistemele geotermale de încălzire si/sau climatizare, folosesc energia termică stocată în pământ, aproape de suprafată, sau la adâcimi relativ mici (max. 150 m) pentru a încălzi/climatiza locuinte sau spatii industriale, folosind pentru aceasta pompele de căldură.
Spre deosebire de sistemele conventionale care produc energie prin arderea unui combustibil, pompele de căldură transferă căldura, nu o produc. Această sursă de energie alternativă este complet nepoluantă si practic inepuizabilă. Căldura naturală a pământului este captată de un sistem de conducte din plastic prin care circulă un fluid (apă cu antigel). În timpul iernii fluidul absoarbe enegia termică a pământului si o transportă în clădire la pompele de căldură, care o concentrează si o distribuie la o temperatură mai mare. Vara procesul este invers, excesul de căldură din clădire este captat de pompa de căldură si dispersat în pământ. Odată cu scăderea costurilor de furnizare, prin perfectionarea pompelor de căldură, dar si prin dezvoltarea tehnologiilor de foraj, energia geotermală câstigă tot mai mult teren în fata resurselor conventionale, limitate si neecologice.

Grupul german BAUER Maschinen, prin firmele sale, KLEMM, profilată pe fabricatia de instalatii de foraj pentru micropiloti si de ancorare si PRAKLA, specializată pe instalatii mobile de foraj pentru puturi de apă si pentru prospectiuni geotehnice, a trecut la dezvoltarea unor instalatii specializate pentru foraje de captare a energiei geotermale.
Firma KLEMM Bohrtechnik este producătoare de instalatii si accesorii de foraj pentru fundatii speciale de mai bine de 40 de ani. În 1970, urmare a dezvoltării rapide a reconstructiei vechilor mine sau puturi părăsite, Klemm Bohrtechnik proiectează si execută primele utilaje cu unităti de antrenare cu capete duble, cu sensuri opuse de rotatie.  Aceste unităti pot furniza momente de torsiune foarte mari, iar coloana de foraj poate fi antrenată atât în modul de rotatie simplă, cât si în modul de rotatie cu percutie. Între numeroase alte avantaje, pentru prima dată unitatea de foraj permite ca punctul de începere a forării să fie sub nivelul pânzei de apă freatică, având control asupra extractiei mâlului, nisipului si solului forat. Datorită ancorelor cu cablu, forfecările sau tasările terenurilor sunt mult mai bine controlate, iar terenurile mult mai sigure. Toate aceste calităti au făcut sistemul cu cap dublu de rotire din ce în ce mai puternic si mai utilizat pe utilajele de foraj KLEMM.
 Urmare a crizei petrolului din 1973 si 1980, au apărut primele cereri de utilaje de foraj pentru captarea energiei geotermale, din Elvetia. Tuburi speciale de captare a energiei geotermale, mai lungi de 150 m, urmau să fie instalate vertical în diferite soluri, argiloase dense, nisipoase sau în rocă dură. Instalatiile de foraj pentru puturi de apă, existente la acea dată, nu puteau executa găuri în rocă compactă, la asemenea adâncimi, prin tuburi de stabilizare a solului, fără utilizarea unui oscilator.

Spre sfârsitul anilor 80, Klemm Bohrtechnik a livrat utilaje de foraj bazate pe sistemul cu unităti de antrenare cu cap dublu, în Elvetia. Coloana de prăjini interioară este echipată, functie de conditiile de sol, cu o sapă de foraj rotativă, sau cu un ciocan de fund DTH, actionat cu aer comprimat de la un compresor.
Deoarece la forajele geotermale, coloana de foraj interioară este foarte lungă, masinile au fost echipate cu macarale si dispozitive de manipulare a prăjinilor. Primul utilaj de foraj geotermal, KR 805-1W este dezvoltat din modelul KR 806-3, cu cap dublu de rotire si a fost livrat în anul 2001. Acesta este prevăzut cu un dispozitiv magnetic de manipulare a prăjinilor coloanei de foraj. Dispozitivul de manipulare a prăjinilor constă dintr-un brat rotitor, si un troliu în partea superioară a mastului.
Utilajele proiectate pentru foraje geotermale sunt dotate si cu macarale puternice, pentru  manipularea bobinelor masive cu tuburile pentru captarea energiei geotermale, sau a paletilor cu prăjini de foraj.
Sistemul de rulare pe senile, oscilant, precum si cinematica mastului care permite înclinatii în toate planurile, asigură un reglaj al verticalitătii forajului în cele mai dificile conditii topografice.
Începând cu anul 2005 cererea de utilaje pentru foraje geotermale a cunoscut o crestere constantă. Acest lucru a determinat firmele producătoare să-si diversifice gama de astfel de produse. Firma KLEMM produce acum mai multe modele, de diferite mărimi, pentru a satisface diversitatea de cereri, la preturi optime:
* KR 704 DW: 4,8 t; 48 kW
* KR 707-1W: 9,5 t: 95 kW
* KR 709-2W: 14,5 t; 129 kW
* KR 805-2W: 17,3 t; 129 kW
* KR 806-3DW: 19,6 t; 147 kW

Firma PRAKLA Bohrtechnik a dezvoltat la început pentru forajele geotermale modelul pe senile RB 8 R, compact, de 17 t si cu un motor de 95 kW, cu cap dublu de rotire. Este indicat pentru foraje la adâncimi de 140-160 m, cu diametrul găurii de 152-156 mm. Pentru lucrări mai mari, sunt în curs de realizare modelele RB 11 R (200 m) si RB 25/30 R (250-300 m).
Masinile sunt dotate cu pompe proprii de spălare, dar pot folosi si pompe centrifugale exterioare sau instalatii complexe de preparare, amestec si injectie produse de firma specializată a grupului BAUER Maschinen, MAT Mischanlagentechnik.
Mai multe detalii privind utilajele si tehnologia BAUER pentru foraje de captare a energiei geotermale se pot obtine de la Tractor Proiect Comert din Brasov, reprezentantă grupului BAUER în România.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI