Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Putzmeister - Dynajet

Un utilaj cât o afacere

21.10.2009
Gheorghe Apostol
Să demolezi, să spargi betonul în jurul unei structuri metalice, să sablezi orice suprafată, să tai metalul sau să prelucrezi materialele decorative din granit, să găsesti oricând aplicatii noi, pare mai degrabă o sarcină a unei firme de traditie cu un întreg parc de utilaje. Si totusi, acest lucru este posibil numai cu un singur utilaj, pompele de înaltă presiune Dynajet. Apa reprezintă organul de lucru al acestora, presiunea extrem de mare obtinută cu ajutorul unei astfel de pompe oferind utilizatorilor un instrument de lucru perfect, care nu se toceste, nu trebuie înlocuit si mai ales, nu lasă reziduuri sau praf după utilizare.
Totul a început în 1957 cu o inovatie, ignorată de producătorii traditionali de utilaje si echipamente. În acel an Karl Schlecht inventa, ca parte practică a tezei sale de absolvire, un echipament mecanic pentru mortar. Un an mai târziu a fondat  KS- Maschinenbau în garajul său din Bernhausen, de lângă Stuttgart si din 1963 compania a devenit cunoscută cu numele de Putzmeister.
Astăzi Putzmeister a stabilit noi standarde de calitate prin gamele sale  de pompe cu jet si pompe de beton, iar echipamentele de curătare de înaltă presiune sunt utilizate si apreciate în întreaga lume.

Compania are nouă reprezentante în Germania si peste 20 de subsidiare în întreaga lume, iar retelele de service si vânzări se află în continuă expansiune, încorporând si un număr important de centre independente de service si piese de schimb.
Succesul Putzmeister se datorează în primul rând solutiilor tehnologice inovatoare, întrucât, după cum afirma fondatorul companiei "necesitatea este mama inovatiei". Totul a început cu prima pompă de mortar mecanică a lui Karl-Schlecht, KS 1, utilajele Putzmeister devenind parte integrantă a santierelor de constructii de pretutindeni.
Putzmeister dezvoltă, produce, vinde si furnizează clientilor săi utilaje de înaltă calitate: pompe de beton si distributie, sisteme tehnologice, pompe industriale, sisteme pentru tuneluri, masini pentru mortar, benzi transportoare si sisteme de curătat cu înaltă presiune.

Grupul Putzmeister are o echipă de 3.900 de angajati la nivel mondial si o cifră de afaceri de 1 miliard de dolari, fiind reprezentat pe cele mai importante piete internationale, putându-se numi cu adevărat un jucător de talie mondială. Pentru a-si mentine pozitia pe o piată globală extrem de dinamică, în primăvara anului 2007 compania si-a reorganizat structura functională, divizându-se în trei domenii de activitate: PM Concrete Technology PCT, PM Mortar Technology si PM Pipe Technology PPT, toate acestea desfăsurându-si activitatea sub umbrela Putzmeister Holding GmbH.
În România, societatea IRCAT-CO detine reprezentanta firmei Putzmeister - Dynajet pentru pompe de înaltă presiune.
Specialistii firmei IRCAT-CO ne-au spus că încă de la primul contact cu pompele de înaltă presiune ale producătorului german au fost uimiti de performantele acestora: "sunt foarte bune, si tocmai datorită performantelor lor pot fi utilizate în domenii diverse, conexe constructiilor. Am văzut cum o pompă medie Dynajet poate decoperta si sabla armăturile din beton armat a unei constructii vechi. De fapt, o firmă din România s-a chinuit zile întregi să spargă cu ciocane pneumatice clasice o astfel de structură, iar cu Dynajet, spargerea si îndepărtarea betonului se poate face rapid si fără nici un efort, totul este ca o joacă..."

Sablarea suprafetelor metalice acoperite cu vopsele pe bază de bitum, materiale sintetice sau rugină, sablarea fundatiilor si a fatadelor din beton ale clădirilor se poate face la fel de usor. În general, o activitate considerată extrem de grea si care poate dura mult, precum sablarea suprafetelor constructiilor, soselelor, pistelor de aerodrom etc. devine simplă cu aceste utilaje.
În Germania, pentru firmele mici, un astfel de utilaj a devenit o afacere în sine, exploatarea sa în diferite aplicatii producând suficient profit pentru nivelul de trai al unei familii. Acum este chiar mai căutat decât în alti ani, datorită faptului că poate fi folosit în lucrări din domeniul urban, deoarece nu formează praf, nu produce poluare termică si reziduală si mai ales, în urma utilizării, acesta nu lasă alte reziduuri, decât cel mult apă".

Pompele Dynajet sunt suficient de puternice, în ciuda dimensiunilor, încât sunt utilizate nu numai pentru demolarea clădirilor, dar si la tăierea metalului, betonului sau a pietrelor ornamentale. Practic, se pot realiza peste 1.000 de combinatii între presiunea de lucru si debit pentru a satisface o gamă largă de cerinte tehnice.
De asemenea clientii pot alege între trailere cu apă rece(electrice sau cu motor termic), cu presiune de până la 800 bar/ 17.400 PSI care pot fi completate cu unităti de încălzire a apei sau trailere mobile cu apă fierbinte cu presiuni de până la 800 bar sau 17.400 PSI, dar si unităti cu apă rece cu presiune ultra-înaltă de până la 2.800 bar. Mai mult decât atât,  majoritatea modelelor sunt disponibile si în varianta stationară.

Recomandări de utilizare

* Sablarea tuturor tipurilor de suprafete acoperite cu vopsele pe bază de bitum, materiale sintetice sau rugină.
* Sablarea fundatiilor si a fatadelor clădirilor.
* Sablarea suprafetelor constructiilor, soselelor, pistelor de aerodrom etc.
* Decopertarea si sablarea armăturilor din beton armat.
* Îndepărtarea selectivă a structurilor de material deteriorat, cum ar fi tencuiala, mortarul, asfaltul, etc.
* Îndepărtarea slamului din betonul proaspăt turnat
* Sablarea suprafetelor din beton, beton armat sau otel în vederea aplicării noilor protectii.
* Demolarea constructiilor.
* Tăierea metalului, betonului si a pietrelor ornamentale

Avantajele procedeului:
* Nu formează praf
* Nu produce oxidarea suprafetelor tăiate
* Se poate folosi în medii cu pericol de explozii
* Lucrează rapid si eficient
* Nu se produc vibratii sau efecte de ciocan
* Nu produce poluare termică sau chimică
* În urma utilizării nu rămân reziduuri

Domenii de aplicatie a pompelor Dynajet

În ciuda dimensiunilor reduse, care le fac foarte usor de manevrat, pompele Dynajet sunt foarte puternice si tocmai de aceea spectrul de aplicatii si domenii în care pot fi utilizate este extrem de divers, pornind de la statiile de încărcare a acumulatoarelor si uzinelor de producere a aluminiului, unde pot fi folosite pentru curătarea containerelor, a podelelor, a bauxitei întărite sau a rezervoarelor de depozitare a deseurilor, până la domeniul automobilistic, unde se dovedesc de un real ajutor în curătarea liniilor de vopsire, a grilajelor, a liniilor de transport, a cofrajelor de plastic sau a matritelor.
Si fabricile de ciment sau cele unde se procesează produse chimice pot apela cu încredere la pompele Dynajet pentru îndepărtarea murdăriei, a resturilor de ciment rămase pe grilajele peretilor, a reziduurilor chimice din rezervoare, tevi sau reactoare.

Curătarea fatadelor clădirilor este un alt domeniu în care pompele Dynajet pot fi utilizate cu succes, pentru a scăpa de mizeria si praful depus pe clădiri în timp sau de desenele graffiti.
Serviciile de utilităti publice nu sunt nici ele excluse, pompele Dynajet dovedindu-si de-a lungul timpului utilitatea. Curătarea rezervoarelor de apă, a masinilor de gunoi, a containerelor, a uzinelor de apă menajeră, a canalizărilor de orice fel nu constituie o problemă pentru aceste echipamente.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI