Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

3 în 1: căutăm Luminita

17.11.2009
Ing. Dan Pavel
3 în 1: căutăm Luminita
Uite că si regimul comunist si-a făcut treaba, altfel nu-mi explic cum ajung toate ineptiile, toate platitudinile, vorbe de duh pe la români. Dacă "iarna nu-i ca vara" sună a întelepciune din bătrâni, desi de fapt este o platitudine 100%, iar "primarul care este" si-a transformat incultura în al doilea nume ce poate să si-l treacă justificat pe buletin, ba chiar să si ceară drepturi de autor, "luminita de la capătul tunelului"  a ajuns să semene a premonitie post-decembristă legată de criza mondială. Eu cred că totusi este prea mult, iar "luminita" este versiunea modernă a Mesterului Manole.
Dacă legenda ne sugera capacitatea românilor de a dărâma azi ce au construit ieri, "luminita" este deja un simbol al naivitătii noastre perpetue, care ne face să credem că va fi mai bine si pentru români în România. Dacă vreti, este bună de clip publicitar creat de firma vreunui nepot al unui ministru, la un pret de zece ori mai mare decât cel real, cu scopul de a atrage românii la vot.
"Luminita" pâlpâie din nou la români, înviată de cei doi ani de alegeri, care parcă au durat cinci... După plasa de la locale si cea de la uninominale, cea din urmă dovedindu-se o idee păguboasă, cel putin financiar si care nici nu a adus un Parlament mai bun ca în alti ani, trăgeam speranta ca în două luni să scăpăm de alegeri, măcar pentru următorii trei ani.

Dar "mintea românului este mereu gestantă", o expresie a cărei paternitate este atribuită domnului Cristoiu, rămâne un mare adevăr, mai ales la nivel politic. Clasa politică nu are nici în clin nici în mânecă cu ce se întâmplă în România, si asta se poate vedea si dacă ne uităm la talk-show-urile de la tv, nesfârsite si fără nici un tel, în schimb lupta pentru putere ne afectează direct. Astfel, un Parlament uninominal ne va aduce la anul din nou alegeri, si una peste alta vom avea de acum încolo, cu putine exceptii, din cinci ani, trei electorali. Iar în anii electorali, se stie bine, se adună bani pentru campanii, iar prin ministere bate vântul...
Cred că nimeni nu este atât de naiv încât să creadă că toate spoturile de tv, radio, interviurile si talk-show-urile sunt pe gratis, chiar dacă asa par. De asemenea, afisele în milioane de exemplare, blocurile îmbrăcate electoral, autobuzele cu sustinători ce brăzdează tara, mesele electorale, spectacolele, si putem continua la infinit, toate costă nu zeci, ci sute de milioane de lei pentru fiecare partid. Banii sunt de obicei recuperati după... dacă se poate dublu sau triplu, si totdeauna de la buget, adică de la noi. Astfel, alegerile devin un lux pentru România si ar trebui să fie cuprinse în bugetul national la început de an.

2010
După ce am scris... ceea ce am scris mai sus constat că am devenit mai calm, asa că o să încerc să analizez viitorul pe termen scurt. Adică, să încerc să ghicesc ce se va întâmpla în anul 2010, care vine în curând.
În primul rând, avem nevoie de bugetul national, fie el si propus, pentru a vedea dacă proiectele CNADNR vor putea fi sustinute si financiar. Acestea sunt destul de ambitioase, si chiar dacă sunt scumpe, cer parcuri de utilaje si camioane mari, în plus necesarul de piatră spartă, sorturi, asfalt, beton, samd este si el spectaculos, deci ar fi un balon important de oxigen pentru constructori si implicit pentru importatorii de utilaje.
Asa că noi trecem deja la treabă, si sperăm ca în numărul din luna decembrie al revistei Masini si Utilaje să obtinem de la directorul CNADNR desfăsurătorul acestor investitii.
În al doilea rând, programul Prima Casă nu a relansat nici de frică piata imobiliară. Suma este prea mică, băncile prea pretentioase, iar interesele celor direct responsabili cu acest plan ca de obicei sunt... altele. Si nici nu a fost gândit prea bine, dar nu mai contează.
Asadar, putem să uităm de chiftelele de la stat, că nu functionează decât pe hârtie.
Mai avem o sperantă de la UE - adică putem presupune că mai jos de atât nici statele dezvoltate ale Uniunii nu se pot duce din punct de vedere economic, si că vor înregistra o revenire economică în anul 2010, bineînteles comparativ cu 2009. Atunci poate va reîncepe si mai agresiv lupta pentru mâna de muncă ieftină, politici locale relaxate si piete de desfacere noi, iar noi putem spera să intrăm în jocurile lor. Este trist, dar speranta nu pare să vină de la cei care ne conduc, si care nu stiu decât să ceară bani din afară non-stop pentru a finanta criza, dar si pentru a acoperi incapacitatea de a conduce.
Apropo de banii de împrumut ai României - stie cineva exact ce sume au fost până acum luate, în ce conditii si mai ales, unde sunt acesti bani?
Să revenim la piata utilajelor: incertitudinea este mare privind anul viitor, iar sperantele pe măsură. Dacă noi nu sperăm într-un an 2010 mai bun, atunci cine?Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI