Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Materiale de înaltă duritate

Folosirea otelurilor rezistente la abraziune în concasoare

17.11.2009
Folosirea otelurilor rezistente la abraziune în concasoare
Alegerea celui mai bun otel, care să corespundă din punct de vedere al duritătii exact cerintelor de lucru nu este o decizie usor de luat. Un otel foarte rezistentă este si scump, iar un otel ieftin poate să nu reziste nici o săptămână unei utilizări intense. Producătorul cunoscutei mărci de otel Hardox, societatea suedeză SSAB Oxelösund a dezvoltat si aplicat "Teoria abraziunii", o metodă utilizată cu succes la alegerea celei mai potrivite durităti pentru o anumită aplicatie.
O duritate superioară este preferată totdeauna pentru a asigura o perioadă de viată mai lungă. Este totodată importantă calcularea perioadei de functionare a concasoarelor, acest lucru oferind informatii despre modul în care piesele de schimb pe cere le folosim rezistă. În întreaga lume, plăcile laminate la cald si rezistente la uzură precum cele marca HARDOX, fabricate de producătorul suedez SSAB Oxelösund devin din ce în ce mai populare. Aceste tipuri de oteluri garantează combinatia perfectă dintre o perioadă de viată lungă si performante superioare de exploatare.
Dacă din punct de vedere al calitătii, materialul HARDOX nu are nevoie de alte prezentări, problema apare la alegerea duritătii. Astfel, el este produs în întreaga gamă de durităti - 400, 450, 500, 550, 600 unităti Brinell, utilizatorii acestui material având o dilemă: "Oare pentru aplicatia mea, care ar fi cea mai potrivită duritate? Să fie 450, 500 sau 600 Brinell?".
Pentru a sprijini utilizatorii de materiale cu rezistentă la abraziune, SSAB Oxelösund a dezvoltat si aplicat ceea ce se cheamă "Teoria abraziunii" - o metodă utilizată cu succes la alegerea celei mai potrivite durităti pentru o anumită aplicatie.

Metoda de calcul a Abraziunii Relative

Metoda de calcul a Abraziunii Relative  este o metodologie bazată pe aplicatii concrete, pe teste de laborator ca si pe experienta acumulată de pe pozitia de lider de piată în domeniul plăcilor rezistente la abraziune obtinute prin călire la cald, experientă de peste 25 de ani.
Primul pas al metodei implică determinarea duritătii materialului care vine în contact cu plăcile rezistente la abraziune.
Al doilea pas implică determinarea modului în care rocile se deplasează pe suprafata rezistentă la abraziune. În acest caz, avem trei tipuri diferite de abraziune identificate:
* Abraziune prin alunecare,
* Abraziune prin impact
* Abraziune prin compresie.
Abraziunea prin impact este la rândul ei divizată în:
- Uzură prin Impact (pentru roci de dimensiuni mai mari)
- Uzură prin Eroziune (atunci când actionează particule fine)

Dacă compozitia minerală a rocilor poate fi identificată, efectul rezistentei la uzură poate fi estimat în functie de fiecare duritate a plăcilor rezistente la uzură utilizate.
În cazul uzurii prin comprimare, materialele abrazive se rostogolesc si alunecă într-o combinatie neidentificabilă.
Pierderea de material datorat compri-mării este considerabil mai redusă decât în cazul uzurii prin alunecare. Asadar, folosirea unui otel mai dur, în cele mai multe cazuri, va reduce uzura totală a sistemului.
La uzura prin impact, o duritate superioară a plăcilor de uzură poate duce în general către o rată de rezistentă la uzură inferioară. Oricum, beneficiul unui otel mai dur este diminuat în cazul uzurii prin impact. Un alt parametru important este unghiul de impact. Destul de des se întâlnesc situatii în care abraziunea maximă apare la unghiuri de impact între 30 si 60 de grade.

Abraziunea prin alunecare
În cazul abraziunii prin alunecare, materialul abraziv se miscă paralel cu suprafata plăcii rezistente la uzură. O crestere a duritătii plăcii duce întotdeauna către o scădere a ratei de uzură. Efectul cresterii în duritate depinde de relatia între duritatea materialului abraziv si cea a otelului.

Studiu asupra concasoarelor
A investi într-un concasor nou este o decizie critică nu numai din punct de vedere financiar, dar si obligatorie, atunci când suprafetele de contact prezintă un grad înalt de uzură. Este foarte important pentru un concasor să fie performant, deoarece orice oprire neplanificată a procesului de concasare aduce costuri importante. De aceea, primul pas care trebuie făcut este selectarea otelului rezistent la abraziune si impact folosit pentru piesele de schimb, această alegere fiind de o importantă crucială pentru performantele ulterioare ale utilajului.
Pe piată sunt disponibile numeroase tipuri de concasoare, bazate pe modele mecanice de lucru diferite. Fiecare tip are caracteristici proprii, ce aduc atât avantaje cât si dezavantaje. Din acest punct de vedere, putem împărti concasoarele în functie de principiul de concasare, astfel se poate determina si modelul cel mai apropiat de realitate al actiunii uzurii în timpul concasării.

Trei metode de bază pe care se bazează principiul de lucru al concasoarelor pot fi identificate: prin impact, prin frecare si prin compresie.
Aplicatii pentru HARDOX în concasoare
Trei exemple de aplicatii unde materialul HARDOX a fost folosit cu mare succes:
În imaginea 2 este prezentat un concasor al unei exploatări de granit, unde HARDOX 500 cu grosimea de 40 mm a fost folosit cu succes pentru blindajele laterale. Cu rezultate excelente s-a folosit în acelasi concasor si HARDOX 600.
În imaginea 3 este prezentat HARDOX 500 utilizat în fabricarea discurilor rotative si în structura fixă a unui concasor de zgură provenite de la o centrală termoelectrică din Republica Cehia. Concasorul este folosit pentru fragmentarea zgurei produse în urma procesului de ardere a cărbunelui. HARDOX 500 a crescut semnificativ durata de viată a utilajului, comparativ cu piesele initiale din otel cu strat dur aplicat cu electrozi.
HARDOX poate fi folosit ca si blindaj în diferite pozitii în concasoare sau în diferitele sisteme ale concasoarelor.

În imaginea 4 HARDOX 500 a fost folosit în zonele inferioare ale pâlniilor de alimentare ale concasorului, în zonele unde uzura este extremă.  
Concluzii
Înainte de a selecta un material rezistent la uzură pentru o anumită aplicatie a concasorului, trebuie reflectat asupra tipului de uzură ca si fenomen predominant în concasorul respectiv: abraziune prin alunecare, abraziune prin impact si abraziune prin compresie.
În final perioada de viată a otelului rezistent la abraziune poate fi estimată cu ajutorul aplicatiei electronice WearCalc® puse la dispozitie de SSAB Oxelösund, prin introducerea  în această aplicatie electronic a tipului de mineral, pietris sau rocă.
Pentru prelungirea vietii aplicatiilor, programul WearCalc®  poate fi consultat la reprezentantul SSAB în România.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI