Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Reportaj de santier

Selina: politica firmei este calitatea

18.12.2009
Dan Vasile ; Gheorghe Apostol
Selina: politica firmei este calitatea
Grupul Selina din Oradea reprezintă un nume cunoscut în domeniul constructiilor nu numai în judetul Bihor. Cele trei firme care fac parte din grup: Selina, Trameco, societate specializată în transport si activitatea de mecanizare si întretinere a parcului de utilaje si vehicule si Drumuri Bihor constituie un grup puternic, capabil să realizeze lucrări de mare anvergură si care se pliază pe cele mai diversificate tipuri de operatiuni.
Calitatea este un numitor comun al tuturor lucrărilor din cadrul grupului. Aceeasi atentie este acor-dată însă si noilor masini si utilaje cumpărate, grupul Selina preferând mărcile Liebherr, atunci când este vorba de utilaje si respectiv Scania, în cazul autocamioanelor pentru constructii.
Domnul Coloji Dan, director tehnic al societătii Trameco a fost gazda noastră la Oradea, unde am fost invitati să vedem la lucru cele mai noi achizitii: un excavator pe senile model Liebherr R 944 C, dar si un încărcător frontal pe pneuri L 538 2plus1. Acestea lucrau contra cronometru la amenajarea noii centuri a orasului, încadrarea în termenele de executie fiind o caracteristică a grupului, acesta câstigând datorită seriozitătii numeroase licitatii în zona Ardeal. De altfel, nu am putut să nu remarc mândria cu care domnul Coloji ne-a arătat o portiune din soseaua de centură, dată deja în folosintă, acesta spunând că nici din punct de vedere al aspectului si dotărilor si nici al calitătii nu diferă cu nimic fată de lucrările similare din marile orase din Europa Occidentală.
"Chiar dacă nu lucrăm de foarte mult timp cu Liebherr România, pot spune că lucrăm încă de la început cu utilaje Liebherr: când încă abia puneam bazele activitătii si nu ne permiteam utilaje noi, am cumpărat din Germania utilaje Liebherr second hand. Primele noastre utilaje au fost două excavatoare 902 Litronic, fabricate în anul 1996, foarte bune si încă sunt functionale. După aceste achizitii de început, în anul 2006 a fost un încărcător frontal L 538 foarte frumos, performant care si-a făcut treaba si si-o face în continuare".

Anul 2006 a reprezentat momentul în care a fost demarată colaborarea permanentă cu Liebherr România. Astfel, odată cu cresterea firmei si implicit a parcului de masini si utilaje, politica de achizitii s-a uniformizat la nivelul grupului de firme, atentia fiind concentrată acum pe achizitia de utilaje noi, performante, chiar dacă pretul a reprezentat un criteriu, calitatea a primat totdeauna în selectarea mărcii. Si dacă Liebherr a convins din punctul de vedere al utilajelor de încărcat si transportat pământul, s-a decis continuarea activitătii si în domeniul macaralelor, pentru noile dezvoltări imobiliare fiind achizitionate o macara turn 71 EC-B5 si o macara auto-montantă model 42K.1: "Niste utilaje admirabile, si pot spune că si acum, în perioada în care dezvoltările imobiliare stagnează si nu prea avem ce face cu ele, am decis să le păstrăm. Tratăm lucrările din zona Rosia Montană cu mare atentie, fiind de volum mare si extrem de pretentioase. Astfel, am decis că aici este nevoie de un pachet de utilaje performante, care să nu cedeze tocmai când ai mai mare nevoie de ele. Este vorba de un santier de ecologizare a iazului de la exploatarea minieră. Pe baza acestor considerente am decis  cumpărarea unui pachet de trei utilaje de la Liebherr România, si anume două excavatoare  R 944 C HDSL Litronic si un buldozer PR 744 Litronic. Acestea nu au nici 500 de ore de functionare si nu pot să mă pronunt deocamdată referitor la fiabilitate lor, dar din experienta mea si comparând cu alte utilaje care le avem în lucru, sunt niste bijuterii".

Un exemplu de eficientă
"Utilajele de la Liebherr au înainte de toate o productivitate extraordinară. Noi ne-am convins încă o dată atunci când am început activitatea de refacere a inelului de centură a orasului Oradea. La început, am calculat că pentru a sparge vechiul beton rutier, cu o lungime de aproape 2 km va trebui să lucrăm în trei schimburi. Vorbeam despre o bandă lată de 2 metri si lungă de 1,6 km pe un sens si încă o dată pe atât pe sensul opus. În total 3,2 km de beton rutier cu o grosime de 30 de cm care trebuia spart. Când au venit utilajele de la Liebherr, ne-am dat seama că avem nevoie de un ciocan performant, si am cumpărat unul pe măsură, Atlas Copco.  În continuare, lucrul a mers ca uns, utilajul avansa atât de rapid, încât am renuntat la schimbul trei. Practic, lucram în acelasi ritm, dar nu 24 de ore din 24, ci numai 14 ore pe zi".

Service-ul, cealaltă jumătate a afacerii
"Sunt foarte atenti si prompti. De fapt, indiferent cât de bună este masina, fără un service pe măsură si o întretinere de calitate nu poate rezista prea mult în conditii de santier. Noi colaborăm foarte bine cu service-ul Liebherr din Timisoara, iar reprezentantul firmei este cu adevărat atent la nevoile clientului. Chiar dacă nu are răspunsul pe loc, ne spune: «dati-mi voie să revin într-o oră cu un telefon». 
Noi pe cât posibil ne-am dat silinta să răspundem cerintelor Liebherr. Si eu cred că ai un gust amar când îti vezi copilul dat pe mâinile unor nepriceputi. Atunci când vinzi utilaje cu adevărat profesioniste ai dori să vezi că sunt utilizate la adevărata lor capacitate. Noi credem în aceste utilaje si de aceea le întretinem cât se poate de bine. De exemplu, încărcătorul Liebherr produs în anul 2006, un utilaj exploatat la maxim, beneficiază în continuare de un program de mentenantă, cu un pasaport la fiecare vehicul. Urmărim îndeaproape schimburile de ulei, filtre si alte lichide hidraulice, le verificăm tehnic, si iarna, când de obicei se restrânge activitatea, aplicăm un program de service amănuntit".

Interviu de santier
"Avem cel mai mare parc de mecanizare din zonă" - Coloji Dan, director tehnic TRAMECO

Trebuie precizat faptul că cele trei firme care fac parte din holding au fiecare o activitate bine definită. Astfel, societatea Trameco este specializată în domeniul exploatării utilajelor, Selina realizând aproape orice tip de constructii, mai putin cele legate de executarea drumurilor, această activitate fiind apanajul societătii Drumuri Bihor.

Masini si Utilaje:Cât de mare este parcul de utilaje si camioane al grupului, parc gestionat de societatea Trameco?

Coloji Dan:
  Avem în prezent în lucru 360 de vehicule, camioane si utilaje.

M&U:
Cum a început colaborarea cu Liebherr România?
C.D.: Liebherr este o marcă de traditie, serioasă, este una din mărcile de top si era normal ca în momentul în care am început să cumpărăm utilaje să alegem ce este mai bun. La început, am avut o etapă în care am achizitionat utilaje second-hand, si chiar si atunci am selectat numai mărcile cu produse fiabile. Astfel, când a venit momentul să achizitionăm echipamente noi, am mers pe mâna producătorului german. În general, dezvoltarea noastră s-a făcut doar cu firme care pe segmentul lor sunt cele mai bune.

M&U: Putem spune că politica dumneavoastră este de a cumpăra nu neapărat după pret, ci si în functie de calitatea mărcii?

C.D.: Normal că ne interesează si pretul, dar în alegerile noastre a contat foarte mult si calitatea.

M&U: Care este politica de achizitii de viitor a grupului de firme?

C.D.:  Vom merge în continuare cu cei mai buni, asadar este clar că la următoarea achizitie de utilaje vom merge tot pe mâna Liebherr. Si aici nu discut numai utilaje de săpat si transportat, cât si de statiile de betoane sau macarale. Am avut o colaborare bună cu Liebherr România, iar faptul că au deschis în zona noastră o reprezentantă este un mare plus. Trag si ei din greu, tragem si noi si crestem împreună.

Excavator pe senile

R 944 C HDSL Litronic
Este proiectat special pentru manipularea sarcinilor grele, în conditii dure de lucru. Cu un motor Liebherr de ultimă generatie, cu sistemul hidraulic " Regeneration Plus" si controlul electronic al necesarului de putere în timpul lucrului, acest excavator este utilajul cu cea mai bună fortă de rupere si productivitate din gama sa.

Greutate operatională (kg)    41.500 kg
Putere utilă (CP)    258
Capacitate cupa (mc)    între 0,6 si 2,5
Brat principal:    monobloc sau
    hidraulic ajustabil
Balansoar:    între 2,1 m si 4,1 m

Buldozer pe senile
PR 744 L Litronic
Puternic si robust este caracterizat prin dezvoltarea unei puteri foarte mari, indiferent de intervalele de viteză, datorită sistemului său hidrostatic de deplasare. Puterea maximă este disponibilă pe ambele senile, chiar si la deplasarea în curbă, permitând întoarcerea acesteia chiar si în spatii înguste.  Sistemele electronice asigură un consum minim de combustibil în conditiile unei productivităti foarte bune, chiar si atunci când functionează în sarcină maximă.

Greutate operatională (kg)     31.000 kg
Putere utilă (CP)    249
Capacitatea lamei (mc)    4,9 - 7,2
Viteza de deplasare (km/h)    0 - 11

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI