Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Reportaj de santier

Komatsu, alegere strategică

18.12.2009
Dan Pavel ; Mariana Pătru
Komatsu, alegere strategică
Serialul nostru de suflet început prin muntii Dobrogei are de această dată ca loc al actiunii zona cunoscută sub numele Cotul lui Gergău. Aici, pe o suprafată de 14 ha se întinde cariera de la Sibioara, proprietate a societătii COMCM SA, un loc straniu, rocile colorate metalic, scoase la suprafată de către artificieri oferind un spectacol unic. Nu este simplu nici să le scoti la suprafată, si nici să le transporti, ne spune domnul Florin Iliev, seful carierei. Chiar atunci când am vizitat exploatarea de suprafată un încărcător Komatsu, vedeta carierei, lucra singur pe întreg frontul de lucru, încărcând dar si făcând o sortare primară a bucătilor de rocă.

S.C. COMCM S.A. sau cum este cunoscută: "Compania de Constructii - Montaj" este o firmă cu adânci rădăcini în domeniul constructiilor civile si industriale, rezultând din fostul Trust de Constructii Locale Constanta. Din anul 1991 si până în prezent, compania a reusit să devină una dintre cele mai importante firme de constructii din zona de sud-est a tării. Compania mai detine o statie de extractie a nisipului la Cochirleni, a pietrisului la Călărasi si de sortare a acestora la Ovidiu, productie de prefabricate, armături si confectii metal.
Din procesul de extragere si prelucrare rezultă diferite sorturi de agregate pentru fabricarea betonului sau constructia drumurilor cu dimensiuni de 0/4, 4/8, 8/16, 16/25, 25/63 mm. Pe parcursul unui singur schimb cele trei linii de sortare-concasare moderne, alături de excavatoare, încărcătoare frontale si autobasculante care alcătuiesc parcul auto si de utilaje al companiei, extrag si prelucrează aproximativ 1.000 de tone de agregate. Aici nu este loc de greseli, iar utilajele trebuie să tină pasul cu regimul draconic de lucru.
Unul dintre acestea, un utilaj de bază fără de care munca în balastieră s-ar desfăsura la un randament mult mai mic, după cum ne spunea chiar domnul Iliev, este încărcătorul frontal Komatsu WA 380-6, cu cupă de 4,5 mc. Cât este de important acest utilaj pentru carieră? În primul rând, nu are voie să aibă timpi morti, din acest motiv are deja la activ 5.600 de ore de functionare.

Lucrul într-o carieră de piatră nu este usor nici pentru oameni si cu atât mai putin pentru utilajele care realizează cele mai dificile sarcini, de la spartul peretilor de piatră la încărcarea si transportul agregatelor. După cum mărturiseste domnul Iliev, decizia de achizitie a acestui utilaj a fost luată pe baza a două criterii: capacitate mare de lucru cu costuri de exploatare avantajoase dar si datorită profesionalismului reprezentantului societătii Marcom RMC ’94. Acesta a reusit  să evalueze exact exigentele unei astfel de exploatări, oferind o documentatie bine pusă la punct si mai ales, utilajul Komatsu potrivit. Ulterior, ne-a spus domnul Iliev, productivitatea, fiabilitatea, dar si costurile mici de întretinere convingând pe deplin conducerea firmei că încărcătorul frontal Komatsu WA 380-6 a fost o alegere inspirată.
În plus un alt element care a cântărit mult în alegerea mărcii Komatsu a fost si existenta  unui service specializat în apropiere, precum si recomandările foarte bune pe care echipa de service Marcom le-a primit de la alti clienti din zonă. Interesant este faptul că, desi are un număr de ore de functionare destul de mare, iar conditiile de lucru sunt dure si ritmul de lucru intens, până în prezent nu se apelase la service-ul Marcom decât pentru reviziile periodice, întrucât utilajul nu a avut nici un fel de probleme.
Trebuie spus că modelul Komatsu WA380-6 este dotat cu sistem EMMS (Sistem de Monitorizare si Managament a echipamentului) care asigură monitorizarea tuturor sistemelor critice si caracteristicilor cheie ale motorului, prevenind astfel eventualele defectiuni. În plus, sistemul de stabilizare/amortizare a sarcinii în mers reduce socurile si măreste productivitatea utilajului. Aceste două dotări reprezintă si niste avantaje importante pentru utilizator, lucru dovedit direct în productie.
Încărcătorul frontal Komatsu WA380-6 s-a dovedit a fi o achizitie bună nu numai pentru companie, având un rol important în cresterea productivitătii carierei, ci si pentru operator, utilajul dispunând de o cabină spatioasă certificată ROPS (protectie în caz de răsturnare) si FOPS (protectie în caz de cădere obiecte), izolată fonic si vibrational.
Un alt atu al acestui model în constituie motorul turbodiesel Komatsu, produs în conformitate cu normele europene de poluare EU Stage IIIA si  EPA Tier III. Acest model modern, de ultimă generatie dezvoltă un cuplu ridicat de lucru în conditiile realizării unui consum redus de combustibil.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI