Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Bauma 2010

Perspective pentru industria constructiilor

18.12.2009
Ema Stancu ;Gheorghe Apostol
Perspective pentru industria constructiilor
Editia din 2010 a Bauma, cea mai mare expozitie internatională dedicată utilajelor, autocamioanelor si echipamentelor  pentru constructii si minerit se anuntă a fi cea importantă de până acum si va încerca să atragă cel mai mare număr de vizitatori înregistrat vreodată.

Conform celor mai recente planificări, va fi suficient spatiu pentru a găzdui mai mult de 3.000 de expozanti pentru evenimentul ce va desfăsura în 2010, spatiul aditional fiind câstigat în urma amplasării halelor temporare pe suprafata lăsată în aer liber, din standurile de legătură noi sau deja existente si de la expozantii mai vechi care si-au redus din necesarul obisnuit de spatiu. Totusi, conform declaratiilor directorului de expozitie, domnul Georg Moller, necesarul de spatiu nu va putea fi acoperit în totalitate. "Suntem deosebit de încântati de nivelul de interes manifestat de expozantii din China, Turcia si în special de cei din India, India fiind tara parteneră a Bauma 2010. În unele cazuri am primit dublul numărului de cereri pentru spatiu expozitional din partea acestor tări comparativ cu anul 2007", a adăugat acesta. Şi expozantii din Europa, cum ar fi Italia, Marea Britanie si Olanda vor ocupa ca de fiecare dată primele locuri în topul companiilor participante la următoarea editie a Bauma.
Toate acestea reprezintă un indicator puternic care demonstrează că industria de la nivel mondial asteaptă cu încredere cea mai importantă expozitie internatională de profil, Bauma care se ve desfăsura în intervalul 19-25 aprilie 2010 în Munchen.

Industria constructiilor la nivel mondial în 2010
Datorită unor ample programe de stimulare economică dezvoltate la nivel guvenamental si care au vizat într-un procent considerabil sectorul constructiilor, activitatea de constructii a revenit mai repede la parametrii normali în majoritatea tărilor industriale si în tările cu piete emergente decât economia per ansamblu. Pentru 2010, dar în special pentru 2011 se asteaptă ca în majoritatea tărilor să se înregistreze o revitalizare a activitătii în sectorul constructiilor.

Europa
Pentru Europa este prevăzută în continuare o usoară scădere de 1 procent pentru domeniul constructiilor în anul 2010, acest fapt datorându-se doar slabei dezvoltări din sectorul constructiilor comerciale. Pe de altă parte, constructiile civile se presupune că vor creste cu 2,7 %, în principal datorită programelor de stimulare economică propuse pentru multe dintre statele membre U.E. În 2011 investitiile în constructii vor creste cu 2 procente în toată Europa, determinate tot de investitiile în proiectele de constructii civile. Usoara scădere a productiei pe ansamblu în anul 2010 va apărea în mare parte datorită efectelor negative si prăbusirii pietei constructiilor de locuinte în tări precum Spania, Irlanda, Finlanda si Portugalia unde preturile au scăzut dramatic. Totusi, în economiile aflate în proces de reformare din Europa centrală se presupune că se va înregistra o crestere a activitătii din domeniul constructiilor cu 6 % până în anul 2010 si care va creste până la 10% în 2011. Motorul acestei cresteri, uneori cu valori cu două cifre va continua să fie Polonia.

Rusia
În Rusia activitatea din domeniul constructiilor a crescut considerabil pe parcursul ultimului deceniu, veniturile obtinute din exporturile de gaze si petrol având un rol extrem de important în acest sens. În doar cinci ani de exemplu numărul apartamentelor apărute pe piată  a crescut cu peste 50%. În 2008 constructiile din Rusia au atins o valoare de aproximativ 130 miliarde euro, ceea ce reprezintă 11% din PIB-ul national. Totusi si Rusia a fost afectată de criza economică internatională cumulată în acest caz cu scăderea rapidă a veniturilor statului din exporturile de energie, cauzate de scăderea preturilor de pe piata mondială. Desi activitatea din constructii a rămas stabilă în anul 2009,  o scădere cu 5 procente este totusi asteptată pentru anul 20210, urmată în 2011 de o crestere modestă.

SUA
Cu o valoare totală de aproximativ 730 miliarde euro, în SUA piata constructiilor si în  special cea a constructiilor civile a rămas cea mai importantă din lume. După scăderea drastică de anul acesta, în 2010 specialistii estimează o crestere de 1,5 procente. Acest lucru înseamnă că SUA iese din recesiune mult mai repede decât era de asteptat. Proiectele de constructii civile se vor relansa prin intermediul programelor de stimulare economică si implicarea institutiilor statului. Se asteaptă o stabilizare a numărului de noi constructii rezidentiale, dar în acelasi timp este prevăzută o scădere considerabilă în sectorul constructiilor comerciale.

China
După ratele exorbitante de crestere din ultimii 15 ani, volumul de investitii al Chinei în constructii a ajuns la aproximativ 550 miliarde euro în anul 2008, plasând-o pe locul al doilea în topul celor mai mari piete de constructii din lume. Guvernul Chinei a reactionat de asemenea la criza economică lansând programe variate cu pachete de stimulente economice axate în principal pe dezvoltarea infrastructurii la nivel national. În general China reuseste să facă fată crizei economice globale mult mai bine decât tările cu economii în plină expansiune, industrializate. Institutele de cercetare economică prevăd o crestere cu 8 procente a PIB-ului în China atât în 2009 cât si în 2010. Pe segmentul constructiilor de locuinte cresterea este posibil să fie mai mare, guvernul chinez mentinând fermă pozitia de a continua  seria de investitii în programele de infrastructură. Se asteaptă ca puternicul dinamism al pietei constructiilor din China să se afle în continuă crestere.

India
Piata constructiilor din India nu are aceeasi dimensiune ca pietele prezentate mai sus, având un nivel al investitiilor în această industrie pentru anul 2008 care se situează în jurul valorii de 130 miliarde euro. Totusi, rata sa de crestere a fost aproape la fel de impresionantă ca cea a Chinei: între 1998 si 2008 activitatea în domeniul constructiilor industriale si în cel al constructiilor civile a crescut cu aproape 1.410%. Şi această rată dinamică este foarte probabil să urmeze acelasi curs ascendent. Potrivit previziunilor realizate de institutele de cercetare economică, productivitatea economică netă în India va creste cu până la 6 procente atât în 2009 cât si în 2010. Conform Planului pe Cinci Ani (până în 2012), în jur de 330 miliarde euro vor fi investiti pentru expansiunea retelelor rutiere si de cale ferată, constructia de noi porturi maritime si aeroporturi si pentru îmbunătătirea retelelor de apă si energie.
În această perioadă cresterea investitiilor în domeniul constructiilor se asteaptă să ajungă la aproximativ 10 procente pe an.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI