Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Sahara din finante

17.12.2009
Ec. IULIU CIOBANU
Am trecut de la mentionarea modului în care sistemul financiar din România functionează în această perioadă, si anume ca într-o junglă, la evocarea unui desert. Motivul este dat de probabilitatea pe care o au firmele din tara noastră de a obtine cash-ul necesar derulării si dezvoltării afacerilor în care sunt implicate. Pentru multi, sunt mai multe sansele de a găsi apă într-un desert decât obtinerea unui credit atât de necesar supravietuirii.
Lipsa lichiditătilor a fost generată de motive multiple, principalele fiind exportul banilor către companiile-mamă din străinatate si apetitul incomensurabil al statului român pentru credite.
La prima vedere, din punctul de vedere al bancherilor nu este nici o problemă în această situatie. Banii se întorc în grup, de unde au venit initial, si în acelasi timp lucrând în proportie covârsitoare cu statul obtin un profit mare având în vedere că numărul de oameni implicati în aceste tranzactii este mic, deci costuri extrem de reduse. Dar nu au luat în calcul si faptul că majoritatea companiilor din această tară se bazau exclusiv pe credit si leasing, pe contracte cu sume  din ce în ce mai mari, necesare acoperirii deficitelor existente. Acum nu mai pot lua credit, deci nu au solutii legate de rambursarea datoriilor acumulate în anii anteriori. Nu au solutii pentru că niciodată nu s-au bazat pe un plan de dezvoltare stabil, axat exclusiv pe fortele si ideile proprii. Nici măcar nu s-au gândit la unul.
Și în acest cadru general intervine comportamentul tipic românesc, plin de orgolii, de lipsă de cunostinte si fair-play, de nepăsare în multe cazuri. Deciziile care se iau nu tin seama de viitor, de trecut, de imagine sau de profesionalism. Toti sunt prinsi în lupta oarbă pentru mentinerea pe o linie de plutire a companiilor.

Rezultatul obtinut este pe măsură. Firmele de leasing au trecut peste cifra de 10.000 bunuri reposedate si multe din ele nu au o altă activitate în acest moment decât revânzarea bunurilor. Până la sfârsitul anului se pare că se va ajunge la un procent de recuperare de 60 % din activele finantate în anul trecut.  Instrumentele de plată refuzate din lipsa de disponibil au ajuns la o cifră ametitoare de 250 milioane euro în luna octombrie. Companiile de asigurări reclamă o crestere exponentială a furturilor de autoturisme, în special a celor de lux care sunt propietatea companiilor de leasing. Chiar dacă rezervele cumulate ale acestor companii în vederea plătii despăgubirilor depăsesc 2,4 miliarde euro, s-au creat departamente speciale pentru investigarea dosarelor de acest tip si cu toate acestea durează 2-3 luni până la solutionarea unui astfel de dosar.

Nimeni nu se gândeste însă la ce va fi în lunile următoare. Domeniul imobliar, cel care în trecut a fost principalul pion în generarea de venituri este în continuare în cădere liberă. Domeniile strâns legate de acesta nu au în acest moment nici o sansă de supravietuire. Retail-ul cunoaste scăderi semnificative, datoriile acumulate de marile lanturi de magazine crescând zilnic. Companiile care într-un fel sau altul erau legate de contracte cu statul privesc neputincioase la circul de la televizor si văd cum se apropie cu pasi repezi ziua în care vor trebui să îsi declare insolventa. Productia de bunuri nu a fost si nu este un punct forte al economiei noastre. Acum este practic un domeniu inexistent pentru că un câstig de 10-20% nu era pe placul managerilor români în trecut. S-a preferat investitia în imobiliare, cu visul de triplare a sumelor. O perioadă asa a fost, dar se poate spune că acei bani sunt acum îngropati în pământ. "Ajutorul" dat de stat cu ultimele modificări din domeniul fiscal a dus la închiderea a peste 100.000 de firme până acum.
Situatia poate fi ameliorată cu multă muncă, idei foarte bine conturate si analizate care să fie puse în practică extrem de rapid. Dar cine să facă toate acestea când vedem zilnic manageri care până acum erau considerati de top, multi fără să aibă meritele acestei pozitii, cum invocă "motive personale" pentru retragerea din functie.Uimitor este că în acest an desi multi au declarat că se retrag, numai numărul companiilor de brokeraj de asigurări a crescut cu 100.
Contextul general din mediul de afaceri românesc nu a lăsat în trecut prea multe portite pentru oamenii cu adevărat pregătiti si capabili de a conduce si a dezvolta într-o manieră coerentă o companie. Iată că acum sunt deschise larg usile pentru acest tip de oameni. Dacă faceti parte din acestia intrati fără nici un pic de emotii si veti constata că în scurt timp veti reusi să doborâti orice barieră era pusă în fata voastră până acum.
BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI