Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Trimble Tablet & SPS882

Tehnologia viitorului

17.12.2009
Dan Pavel;Dan Vasile
Tehnologia viitorului
Noul receptor GPS Trimble SPS882 si unitatea de control Trimble Tablet reprezintă un pas tehnologic important în materie de receptoare GPS utilizate în domeniul constructiilor. Astfel, pentru prima dată portabilitatea sistemelor de măsurare si control ajunge la nivelul unui laptop, putând fi chiar integrată în bordul unui vehicul de transport.

Pe scurt, aceste sisteme ultraperformante permit nu numai realizarea unor măsurători de mare precizie, cu abateri maximale de 10 mm, dar si transmiterea datelor în timp real la un birou pentru verificarea si stocarea lor. Acum, cu un simplu vehicul de teren se pot verifica lucrări de constructii civile de mare întindere, indiferent de gradul de complexitate al acestora, în orice moment se doreste, întreaga activitate fiind făcută practic "din mers".
În afara activitătii de control dirigintii de santier sau topografii pot efectua măsurători pe teren dintr-un vehicul în miscare cu o acuratete ce nu a mai fost atinsă până în prezent. Rezistenta la soc sau capacitatea de a lucra în medii cu umiditate crescută, posibilitatea de a transmite informatii de la emitător la receptor prin tehnologii fără fir sunt caracteristici ce fac ca noul sistem SPS882 dezvoltat de proiectantii de la Trimble să fie unul dintre cele mai căutate pe piata internatională de profil.

GPS-ul Trimble SPS 882 reprezintă ultima realizare în materie de receptoare GPS folosite în constructii civile sau industriale, drumuri sau în constructiile din domeniul marin, fiind în momentul de fată cel mai flexibil si totodată cel mai performant GPS din domeniu. Având înglobată tehnologia Trimble Maxwell 6 ce permite efectuarea măsurătorilor în conditii satelitare dificile, SPS882 oferă o varietate mare de optiuni de configurare si upgradare astfel încât utilizatorul să investească exact cât este necesar pentru a obtine performantele dorite. Receptorul GPS, antena, radioul si bateria sunt integrate în aceeasi carcasă compactă ce rezistă la căderi libere pe beton de la 2 m sau la umiditate mare. Mai mult decât atât, nu sunt necesare cabluri de conectare, iar transferul către unitatea de control Trimble TSC2 sau Trimble Tablet se face prin BlueTooth.
GPS-ul Trimble SPS882 poate fi folosit fie ca Rover - pentru măsurători si verificări, fie ca transmitător (Baza) - pentru trasmisia corectiilor către Rover având o precizie de 5 mm. Pentru persoanele autorizate (diriginti de santier, topografi, etc) care doresc efectuarea de măsurători si verificări direct din masină, receptorul se poate monta pe orice autoturism sau ATV. Cu o precizie de până la 2 cm  pe verticală,  receptorul va înregistra si afisa pe unitatea de control toate informatiile dorite care se pot transmite de pe teren direct la birou. 
În configuratia de bază, unitatea receptionează semnalele de satelit L1, L2 si L2C, aceasta putând fi upgradată ulterior pentru receptia semnalelor GLONASS sau L5. Upgradarea se face rapid în tara noastră, prin introducerea unui cod de activare de către dealerul Trimble pentru România, compania SC GISCAD SRL.
Unitatea de control
Trimble Tablet
                                    
Trimble a lansat anul acesta unitatea de control Trimble Tablet care împreună cu receptoarele Trimble SPS882 functionează ca un sistem unitar asigurând o precizie si o functionalitate mărită. De asemenea, unitatea poate fi folosită si cu alte modele GPS Trimble.

Trimble Tablet are specificatiile unui laptop si totodată poate fi folosită si ca unitate de control. Este concepută dintr-un material robust ce rezistă la căderi libere pe beton si de asemenea este impermeabilă (rezistă la submersie de 1 m în apă). Are două camere video, modem internet, wireless, Bluetooth iar ecranul de tip touchscreen este de 7".
Trimble Tablet are încorporat un GPS pentru localizare aproximativă si functionează cu sistem de operare Windows Vista, platformă pe care se poate instala cu usurintă orice program sau soft dorit.

Măsuratorile înregistrate pot fi transferate rapid, cu ajutorul softului SCS Data Manager. Totul se face direct din teren, cu transfer bidirectional (santier-birou, birou-santier). Cu ajutorul celor două camere video încorporate proiectantii au acum posibilitatea de a urmări în timp real lucrările executate.
Unitatea Trimble Tablet împreună cu softul
Trimble SCS900 includ următoarele aplicatii:
* Măsurători si verificări topografice
* Verificări de cotă
* Urmărire profile transversale si longitudinale proiectate
* Calcul de volume
* Trasare de puncte, linii, aliniamente, planuri, suprafete, drumuri complexe, pante si taluzuri
* Verificări direct pe modelul digital al terenului
* Folosirea ca unitate de control pentru verificarea lucrărilor efectuate cu ajutorul sistemelor de dirijare automată a utilajelor Trimble GCS900  

Sursa: SC GISCAD SRL, distribuitor autorizat TRIMBLE
Istoria firmei GISCAD
Firma GISCAD a fost înfiintată în anul 1996 ca societate cu răspundere limitată având obiect principal de activitate comercializarea instrumentelor topografice, proiectare si măsurători topografice.
În anul 1998 societatea a devenit distribuitor autorizat al firmei Spectra Precision din Suedia, fabricantul binecunoscutelor statii totale Geodimeter. Tot de numele Spectra Precision se leagă si fabricarea primului instrument care a folosit tehnologia măsurătorilor prin unde, iar în 1974 construirea primei statii totale din lume.
În anul 2000 Spectra Precision a preluat sectiile care fabricau instrumentele topografice de la firma Carl Zeiss Jena. Aceste aparate binecunoscute specialistilor au fost la un moment dat cele mai răspândite instrumente topo în România.
În anul 2002 firma americană Trimble, fabricantul primului receptor GPS din lume, a achizitionat actiunile firmei Spectra Precision luând nastere astfel cel mai redutabil consortiu ce produce instrumente pentru măsurări terestre. De-a lungul timpului Trimble a achizitionat si alte firme din domeniu sau a încheiat contracte de colaborare cum ar fi cel cu firma NIKON.
În prezent, societatea Trimble este lider de necontestat al pietei mondiale de profil.
Societatea GISCAD comercializează în România o gamă largă de instrumente profesionale de constructii, instrumente topografice, sisteme de dirijare a utilajelor, programe de soft si accesoriile necesare tuturor tipurilor de aplicatii.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI