Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Betonul cilindrat

Material dedicat pentru tehnologia cu grad înalt de compactare

21.01.2010
Material dedicat pentru tehnologia cu grad înalt de compactare
Betonul cilindrat, denumit si Roller Compacted Concrete sau pe scurt RCC este o alternativă la asfalt utilizată frecvent în Statele Unite ale Americii. Acesta este format din agregate neconcasate si/sau concasate, lianti hidraulici si uneori aditivi pentru beton. Acest material este amestecat în instalatii de preparat beton pe santiere sau în apropierea acestora. Apoi, camioanele obisnuite transportă betonul preparat si îl transferă într-un repartizor-finisor care asterne materialul în straturi cu grosimea de până la 25 cm. În final, rulourile compactoare comprimă stratul de beton.
Datorită continutului scăzut de apă al amestecului de beton cilindrat, imediat după cilindrare este necesară stropirea cu apă a stratului de beton. Pentru a evita spălarea betonului la suprafată, apa trebuie pulverizată foarte fin la început. Astfel pe durata a trei zile, betonul trebuie umezit constant pentru a asigura priza. Betonul cilindrat se întăreste si câstigă rezistentă. În multe cazuri sunt practicate rosturi pentru a evita formarea fisurilor. Materialul RCC este suficient de rigid pentru a putea fi compactat cu cilindrii compactori.

Pentru a asigura rigiditatea optimă, nivelarea si structura suprafetelor, numărul de treceri cu cilindrii compactori trebuie mentinut cât mai redus. Acest lucru este garantat de grinda de înaltă compactare AB 600 TP2 de la VÖGELE. Pe lângă tamper, aceasta este echipată cu două rigle de presare, actionate de impulsuri hidraulice. Tehnologia hidraulică pe bază de impulsuri este oferită doar de VÖGELE, ca unic producător la nivel mondial. Generatorul de impulsuri din unitatea hidraulică generează impulsuri de presiune la o frecventă înaltă. Astfel riglele de presare au contact permanent cu stratul asternut, mixtura fiind mentinută în permanentă în stare tensionată. Gratie acestei tehnologii unice sunt obtinute cele mai ridicate valori de compactare care pot fi realizate de un repartizor-finisor pentru straturi rutiere. Trecerile ulterioare cu cilindrii compactori sunt reduse la minimum. Astfel sunt suficiente uneori doar trecerile cu cilindrii compactori statici.

Sfaturi practice pentru punerea în operă
Pentru a obtine rezultate perfecte la asternerea betonului cilindrat trebuie tinut cont de câteva particularităti în legătură cu calitatea materialului si parametrii grinzii de asternere. Pentru atingerea celor mai ridicate valori de pre-compactare, continutul de apă al betonului este decisiv. Dacă materialul contine prea putină apă, betonul nu poate fi compactat optim. La un continut prea ridicat de apă, grinda se scufundă în material. Pentru a determina continutul optim de apă, în practică trebuie realizată întotdeauna o probă pe teren.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI