Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Punct si de la capăt

21.01.2010
Ec. IULIU CIOBANU
Anul de gratie 2009 tocmai s-a încheiat. Un an foarte greu pentru majoritatea companiilor din tara noastră, un an plin de lupte absurde si nesfârsite din care au iesit câstigători cei care au asistat si au intervenit doar în momentul oportun.
Dacă am face un bilant al ultimelor 12 luni nu am avea de completat decât în partea negativă. Și vom avea din păcate mult de completat. Mai mult de 100.000 companii s-au închis si acest număr a fost limitat doar de programul judecătorilor de la registrul comertului.Companii care până în acest moment erau privite ca un etalon de succes se luptă să intre cât mai rapid în insolventă pentru a scăpa de creditori.

În acelasi timp restantele către companiile de leasing si bănci cresc într-un ritm ametitor, la fel si numărul reposesiilor. Perioadele de gratie si reesalonările acordate până în acest moment nu au fost de mare ajutor, situatia economică fiind din ce în ce mai grea. Singurele optiuni rămase momentan sunt fie prelungirea acestor perioade, cu riscurile de rigoare, sau recuperarea rapidă a bunurilor.Tinând seama că nimeni nu-si mai asumă riscuri, se pare că terenurile în care s-au îngropat sute de euro pe metru pătrat se vor transforma în garaje, unele de lux dacă avem în vedere pretul plătit pentru acele suprafete.

Una din sperantele mediului de afaceri, aceea că statul va achita datoriile restante s-a spulberat, si astfel marile companii câstigătoare de licitatii sunt în continuare blocate. La fel si sutele de subantreprenori care depind în exclusivitate de aceste contracte. În aceste momente se năruiesc si sperantele pentru anul 2010, pentru că statul anuntă concedieri, concedii fără plată, toate fiind cauzate de lipsa banilor. Bomboana de pe tort o reprezintă primele voci din sistemul bancar care spun că gradul de îndatorare pe care statul român îl poate avea fată de acest mediu din tara noastră este aproape la maxim, astfel discutiile legate de noi credite sunt momentan excluse. Aici nu poate interveni decât lăcomia, aceste limite putând fi mărite, sau prudenta, acest lucru ducând la mărirea sanselor mediului privat de a accesa credite.

Pentru a pune punct anului 2009, piata de leasing a strâns cu greu finantări de 1,25 miliarde de euro, o scădere cu 80% fată de anul 2008.
De ce o luăm de la capăt? Pentru că nivelul sistemului financiar s-a întors la anii 2004-2005, singura diferentă fiind că acum datoriile din cadrul acestui sistem sunt uriase. Acest lucru nu va duce decât la o perioadă foarte mare până la echilibrarea balantei si din păcate această perioadă nu se poate măsura decât în ani. Managerii băncilor si companiilor de leasing, care în ultima perioadă nu discutau decât evaziv de cauzele situatiei în care se află acum, au început să recunoască, momentan cu voce destul de joasă, unele din principalele motive. Și anume finantarea excesivă pentru atingerea unei cote de piată cât mai mare, fără analiza reală a riscurilor, fără prudentă, fără filtre de selectie a clientilor.

Companiile care vor avea capacitatea de a supravietui anului 2010 vor trebui să învete cum să se lupte cu un sistem financiar care va da dovadă de un exces de zel.Conditiile de acordare a unui credit sau leasing vor fi modificate esential, clienti extrem de buni vor fi refuzati doar din dorinta băncilor si companiilor de leasing de a demonstra că au învătat ceva din experienta ultimului an. Din păcate vor învăta si vor pune în aplicare doar lucrurile negative conform obiceiului pur românesc.

În articolele precedente am subliniat avantajele uriase pe care le pot obtine finantatorii care vor gândi extrem de pragmatic în această perioadă. Iată că aceste avantaje cresc în fiecare lună, tot mai multi clienti buni fiind refuzati de cei care până acum le promiteau si luna de pe cer doar pentru a-si mări cu orice pret portofoliul. Asteptăm în continuare aparitia acestor finantatori, până la acel moment situatia generală având o nuantă de negru intens.

BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI