Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Povesti, povestiri, amintiri

15.02.2010
Ec. IULIU CIOBANU
România este la capitolul amintiri din anii trecuti în care toată lumea avea o imagine roz, în care proiectele fiecărei companii se realizau într-un timp record. Dar orice minune tine trei zile, un aspect pe care nimeni nu l-a luat în calcul. Balonul de săpun în care economia noastră crestea, având ca motor principal constructiile si sustinere deplină din partea mediului bancar, s-a spart. Si acum se văd lacrimile în ochii celor care se considerau în fiecare secundă o fortă în domeniul în care activau, si nu stiu dacă aceste lacrimi sunt din cauza săpunului sau a faptului că realizează că de fapt nu erau decât niste oameni a căror principală calitate a fost că  s-au aflat la locul potrivit în momentul potrivit.

Din capitolul amintiri fac parte vânzările pe care dealerii auto si de echipamente le aveau, în momentul de fată piata fiind situată la nivelul anului 2003. Si din păcate nu se întrevede nici o sperantă în viitorul apropiat pentru majoritatea lor. Principala lor replică: "cumpară acum că mâine se vinde" nu mai este de actualitate si, din păcate pentru multi, era singura replică pe care o cunosteau din domeniul vânzărilor. De unde notiuni de marketing, de unde profesionalism si training-uri pentru cunoasterea modului de abordare al clientilor? Zicala "lasă că merge si asa" era în top.

Suplimentar la mediul de piată a apărut si oferta de reposesii a companiilor de leasing care le face viata amară în fiecare zi, preturile bunurilor preluate de la clienti scăzând pe zi ce trece.
Un alt domeniu de mare importantă în trecut era cel  imobiliar. În prezent acesta cunoaste o "dezvoltare" fulminantă. Mii de apartamente, case, spatii comerciale stau cu afise agătate de fatadă pentru închiriere sau vânzare. Dar de unde cumpărători? Cei care au achizitionat în trecut îsi plâng de milă văzând preturile scăzute cu 50%, cei care doresc să achizitioneze fie nu au sumele necesare, fie sunt foarte prudenti în luarea deciziilor. Asta pentru că au observat modul în care băncile si companiile de leasing îsi tratează clientii care pentru o perioadă nu pot achita la timp ratele contractuale. Guvernul încearcă într-un mod stângaci să ajute acest domeniu dar până în acest moment rezultatele sunt nule.

Sistemul financiar a înghetat treptat, în prezent se pot număra pe degete băncile si companiile de leasing care mai finantează active. Frica este intrată deja în sângele sistemului din România. Frica de domenii care par instabile, de clientii mari care depind de plătile de la stat (plăti care întârzie cu lunile), de asumare a responsbilitătii în cele din urmă. Revin la modul în care sunt tratate deciziile companiilor mamă, si care sunt luate în urma unor analize de piată general valabile în vest si în urma unor criterii de comportament al oamenilor care trăiesc acolo. Multe din decizii si proceduri nu se pot aplica la noi din cauza pietei total atipice din tara noastră. Pentru clientul român acestea nu par decât niste lucruri ilogice si care nu fac decât să îi îngreuneze situatia deja dificilă în care se află.

Din păcate deciziile venite din afară nu sunt contracarate nici măcar verbal de managerii de la noi. Se pun în aplicare indiferent cât de ilogice par la prima vedere. Mai mult, ele sunt "îmbunătătite" treptat până ajung într-o fază finală în care nimeni nu mai întelege nimic. Acest procedeu se bazează pe experienta si pregătirea de care persoanele decizionale (din orice nivel al structurii) cred că dau dovadă. Nimic mai eronat, pentru că în anii trecuti s-au distantat mult de piata reală de contactul direct cu clientii si în fata oglinzii s-au autointitulat experti în domeniu.

Având în vedere situatia generală din acest moment si faptul că în lunile ce vor urma aceasta se va înrăutăti viitorul arată sumbru. Doar în declaratiile de presă ale guvernantilor si ale unor manageri din sistemul financiar se văd măsuri de relansare în tara noastră. Din păcate acestea sunt doar pe hârtie si la televizor. Nimic concret, nimic pragmatic iar cei care se luptă pentru viitorul companiilor lor nu găsesc decât piedici în calea lor si treptat îsi pierd si ultima urmă de sperantă.
BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04]
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI