Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Bauma Media Dialogue 2010

Istoria se scrie la München

15.02.2010
Dan Pavel, München; Ema Stancu
Istoria se scrie la München
Nu am crezut că o expozitie poate deveni atât de importantă pentru o ramură economică precum cea a constructiilor, si nu vorbim numai de o tară, ci de întreg continentul european. Mai întâi trebuie spus că Bauma 2010 este un fel de expozitie universală a masinilor pentru constructii, a serviciilor si a tuturor celor ce au legătură cu această industrie. Bauma nu este afectată de criza mondială, este un simbol al puterii acestei industrii, iar un simbol totdeauna este deasupra problemelor mărunte, de zi cu zi.

Am participat la mijlocul lunii ianuarie a acestui an la cea mai mare întâlnire mediatică a presei mondiale de specialitate cu reprezentantii firmelor producătoare de utilaje, echipamente pentru industria constructiilor, extractivă si de prelucrare, a producătorilor de camioane si suprastructuri pentru constructii. Aceasta a avut loc în cadrul centrului expozitional din München, gazda din luna aprilie a expozitiei Bauma 2010.

204 ziaristi din 42 de tări de pe toate continentele au discutat timp de trei zile despre tendintele în domeniul masinilor si echipamentelor, dar si despre viitorul pietei constructiilor. Discutiile au avut loc în cadrul unor conferinte comune de presă, fiind însă si individuale.
O premieră absolută a constat în implicarea directă a ziaristilor în acordarea premiilor "Innovation Award 2010". Astfel, după o prezentare succintă a fiecărui nominalizat la una din cele cinci categorii, toti ziaristii au primit o mapă de presă cu descrierea tehnică detaliată a fiecărui utilaj sau serviciu, urmând ca până la încheierea celor trei zile de lucru, pe baza analizei individuale, să acorde punctaje fiecărei inovatii. Fisele de punctaje cu argumentatia tehnică, semnate de reprezentantul fiecărei publicatii invitate, au fost apoi depuse la Comisia "Innovation Award 2010", care va anunta pe baza acestor punctaje câstigătorii în data de 18 aprilie 2010, în cadrul unei ceremonii speciale ce va avea loc chiar în seara dinaintea deschiderii oficiale a expozitiei.
Revenind la ceea ce a depăsit calitatea de expozitie, fenomenul BAUMA este demn de Cartea Recordurilor, pe cei 550.000 mp expunând peste 3.000 de firme dintre întreaga lume. Cu sigurantă, este una din putinele expozitii mondiale care nu pot fi vizitate în totalitate în cele sapte zile de desfăsurare, datorită mărimii ei, dar si cantitătii mari de informatii prezentate.

Domnul Klaus Dittrich, Chairman & CEO Messe München GmbH, afirma în deschiderea conferintei că "Bauma este mai internatională ca niciodată", deoarece numărul de expozanti din afara Germaniei a crescut sensibil fată de editia din 2007, depăsind 54% din total.
De asemenea, vor fi mai multe pavilioane nationale, dintre care cele mai mari sunt cele din Turcia, India si China. Pentru prima dată vor avea standuri nationale Republica Cehă si Brazilia. Cererea de spatii este atât de mare, încât cu toate eforturile organizatorilor de a extinde la maxim suprafata de expunere există o listă de asteptare destul de lungă.

Chiar si primăria orasului München se pregăteste de eveniment, mai multe linii de transport de suprafată si subteran urmând a fi suplimentate masiv. Sigure sunt acum 20.000 de locuri de parcare pentru autovehicule, dar se crede că se va reusi suplimentarea lor.
Bauma Innovation Award 2010
"Prin acordarea premiului Innovation Award dorim să ne arătăm aprecierea si să răsplătim efortul expozantilor si a companiilor din domeniul constructiilor de a aduce permanent idei si concepte inovatoare" a sintetizat domnul Dieter Brammertz, presedinte al juriului Bauma Innovation Award motivele decernării acestui premiu în cadrul conferintei de presă din 18 ianuarie 2010, cu ocazia Bauma Media Dialogue.

Ceremonia de acordare a premiilor se va desfăsura pe 18 aprilie 2010 la Allerheiligen Hofkirche, în München în seara de dinaintea startului celei mai importante expozitii din industria constructiilor. Premiul Bauma Innovation Award se oferă pentru cinci categorii distincte. Din cele peste 200 de aplicatii primite din partea unor firme din Germania si din străinătate, pentru runda finală juriul a ales câte trei inovatii spectaculoase din fiecare categorie. În cadrul Media Dialogue, eveniment care a avut loc în zilele de 18, 19 si 20 ianuarie 2010, editorii unor reviste de specialitate din întreaga lume au fost rugati să desemneze din cei 15 nominalizati, câte o idee sau un echipament favorit pentru fiecare categorie în parte.

Pentru desemnarea celor mai bune 15 inovatii, juriul de experti a luat în considerare următoarele criterii:
* contributia la dezvoltarea viitoare;
* utilitatea practică;
* contributia la protectia mediului;
* îmbunătătirea eficientei si productivitătii;
* reducerea consumului de energie si a costurilor;
* aportul de imagine pentru echipamentele de constructii, industria masinilor pentru minerit sau pentru sectorul materialelor de constructii.
Ideile si conceptele nominalizate au fost:

Categoria masini
* Combină cu tăiere în plan vertical SL750 EiControlPlus - odată cu aparitia acestui utilaj este posibil, pentru prima dată ca operarea în subteran să se realizeze automat.
Operatorul se află la distantă de frontul de lucru si trebuie numai să monitorizeze functiile utilajului.    
(Eickhoff Bergbautechnik GmbH, Bochum)

* Sistem de foraj cu cap diamantat cu spumă - ideea inovatoare în acest caz o reprezintă spuma biodegradabilă utilizată ca si agent de răcire si care înlocuieste apa.
(Saint-Gobain Abrasives GmbH, Wesseling)

* Foreză geotermală compactă Terra Drill - este un dispozitiv de foraj compact la fel de puternic precum utilajele conventionale de foraj
(Terra AG, Raiden (CH))

Categoria Componente pentru masini
* Cap pentru prăjina de foraj cu jet de apă pentru forajul în soluri uscate - cu ajutorul acestui dispozitiv se pot efectua lucrări de foraj si în zone cu roci tari.
(Bauer Machinen GmbH, Schrobenhausen)

* Motor termo-hidraulic fără piston pentru sistemele de transmisie hibride.
(Bosch Rexroth AG, Lohr am Main und TU Dresden, Dresden)

* Cilindru de stocare a energiei - reprezintă de fapt un sistem de reconversie a energiei conceput special pentru excavatoarele destinate manipulării materialelor.
(Liebherr Hydraulikbagger GmbH, Kirchdorf)

Categoria Procese de Constructii/ Aplicatii în Constructii
* Podul Golden Ears: Constructie inovatoare de poduri - Compania Bilfinger Belger a dezvoltat un proces de constructie cu totul nou pentru a duce la bun sfârsit constructia podului. Montajul, care s-a dovedit rapid, eficient, deloc costisitor si ecologic, constă într-un sistem de lansare a culeelor de pod, cu baza pe portiunea de pod construită,  sistemul având o nouă grindă cu zăbrele care poate manevra sarcini de până la 100 de tone.  
(Bilfinger Berger Ingenieurbau GmbH, Wiesbaden)

* Înlocuirea prizmei de balast din infrastructura căii-ferate cu un material numit DURFLEX® - noul sistem contribuie la reducerea zgomotului în vecinătatea căilor ferate.
(Frenzel-Bau GmbH & Co KG, Freden)

* Constructii cu perle de sticlă
(Iochs Bohrgessellschaft mbH, Nurnberg)
Categoria Cercetare

* Detectino - sistem neinvaziv pentru detectarea conductelor de utilităti
(Clausthaler Umwelttechnik- Institut Gmbh, Clausthal-Zellerfeld)

* Scanner geo-acustic pentru monitorizarea solului si a depozitelor subterane, precum si pentru detectarea solurilor neconsolidate
(TU Clausthaler, Lehrstul fur Tagebau und internationaler Bergbau, Clausthal-Zellerfeld)

* Metodă inovatoare de foraj ce are la bază un sistem cu electro-impulsuri
(TU Dresden, Lehrstuhl fur Baumachinen und Fordertechnik, Dresden)

Categoria Design
* HD + cilindru compactor în tandem cu "plus factor"- principala caracteristică a noii masini o constituie designul care oferă operatorului mai multă vizibilitate si dimensiuni generoase ale cabinei pentru un mediu de lucru extrem de confortabil.
(Hamm AG, Tirschenreuth)

* Liebherr LH 120 C - constructorul german Liebherr oferă un utilaj cu o nouă formă functională optimizată odată cu aparitia modelului LH 120 C. Un nou concept de cabină, ergonomică, cu vizibilitate optimă, elemente de manevrare si control asezate la îndemâna operatorului.
(Liebherr Hydraulikbagger GmbH, Hirchdorf)

* Cea mai puternică placă vibratoare DPU 130 - designul plăcii vibratoare se distinge datorită liniilor clare si a culorii. Placa îi oferă operatorului acelasi control de manevrare ca si sistemele manuale si prin urmare livrează aceeasi putere ca si un compactor de 7 tone.
(Waker Neuson SE, München)Detalii despre toate aceste propuneri le puteti descărca de la adresa de site: http://www.bauma.de/en/
Visitors/Innovationaward.
Sau puteti să ne scrieti pe adresa: dan.pavel@masinisiutilaje.ro si vă vom trimite materialele solicitate.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI