Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Motoare diesel

Kubota - tehnologia cu 4 supape

16.03.2010
Dan Vasile
 Kubota - tehnologia cu 4 supape
Timp de multe decenii, motoarele cu două supape pe cilindru au dominat standardul industial, nu numai pentru motoarele automobilelor dar si la motoarele mai mari. Dezvoltarea industriei si mai ales aparitia ideii de a reduce noxele emise de motoare, la nivelul tevii de evacuare a gazelor arse au dus la un studiu mai atent al combustiei amestectului carburant din camera de aprindere a fiecărui cilindru al unui motor. Cantitatea de motorină sau benzină arsă la un ciclu de lucru, procentul utilizat în momentul detonării amestecului format în camera de aprindere influentează decisiv cantitatea de noxe eliminate ulterior.
Scăderea cantitătii de combustibil si cresterea cantitătii de oxigen utilizat la un ciclu de lucru au reprezentat un mare succes în evolutia motoarelor, fiind posibil datorită cresterii presiunii cu care este livrat amestectul carburant în camera de aprindere. Dar această tehnologie nu ar fi apărut dacă nu se reusea initial optimizarea arderii amestecului combustibil-oxigen. Domnul Hotchkiss din St. Denis, oras din apropierea Parisului, a fost primul care în urmă cu mai mult de 100 de ani a afirmat că utilizarea a 4 supape pe cilindru permit o combustie optimă, datorită livrării amestecului în camera de ardere chiar în centrul acesteia. Astfel, arderea este uniformă si presiunea formată de explozia amestecului este repartizată uniform pe suprafata cilindrului motorului. În trecut, aceste proprietăti au fost folosite în primul rând pentru a creste puterea motorului dar astăzi acestea sunt folosite pentru a reduce nivelul de noxe eliminate.
Avantajele motoarelor cu patru supape pe cilindru se simt în primul rând la nivelul emisiilor brute (cele care provin direct din motor), acestea având cantităti reduse de particule nearse si noxe comparativ cu motoarele cu două supape pe cilindru.

Indirect, convertoarele catalitice si filtrele de particule pot avea dimensiuni mai mici, reducând astfel costurile ce apar la nivelul tratamentului noxelor. Astfel ajungem la una dintre tendintele moderne în domeniul constructiei de motoare: reducerea dimensiunilor, cresterea raportului putere/dimensiune. Motoarele de ultimă generatie, ce îndeplinesc normele de poluare Tier 4 sunt din ce în ce mai compacte, această tendintă fiind mai puternică în domeniul motoarelor cu cilindree mică.
În concluzie, motoarele mai compacte, sistemele de filtrare mai mici, totul duce la cresterea randamentului masinii si la scăderea cheltuielilor de producere a unei unităti de propulsie.
În calitatea de producător mondial de top, de motoare compacte industriale, Kubota se axează pe tehnologia eficientă a motoarelor cu 4 valve începând cu puteri de 30 kW, prin lansarea noilor modele V2607 si V2607 Turbo

Noul motor Kubota V2607

La editia din 2007 a expozitiei Bauma, Kubota a lansat primul model din noua sa serie  de motoare 07, modelul Kubota V3307 - Turbo (3,3 L).
În acest an va fi disponibil pe piata din Europa si fratele mai mic denumit V2607, cu o capacitate de 2,6 litri. Versiunea fără supraalimentare porneste acum de la 30 kW si datorită introducerii unei injectii controlate elctronic, modelul turbo poate ajunge până la 53 kWpentru următorul standard de emisii (Tier 4).
Noua serie de motoare 07 prezintă următoarele caracteristici speciale:
  • design compact cu o densitate de înaltă performantă (ne referim la raportul putere/volum motor)
  • PTO (Power Take Off), sistem de actionare a unor echipamente montate ulterior, variabil cu până la 80% din putere preluată
  • Tehnologie cu 4 valve pentru o evacuare optimă a emsiilor
  • Nu este necesar un sistem intermediar de reciculare a aerului (cooler) 
  • Întretinere usoară, toate componentele relevante fiind pozitionate pe o singură parte a motorului
  • Toate motoarele au sistem de injectie controlat electronic, acesta oferind o ardere mult mai bună a amestecului carburant, îndeplinind astfel cerintele pentru următorul standard de emisii (EPA Tier 4 final)
Cu ajutorul acestui concept impresionant, Kubota îsi consolidează pozitia de lider ca producător de motoare pentru clasa de putere de 75 kW si îsi întăreste baza pentru lansarea în continuare cu succes a seriei 07.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI