Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
EcoDaily

32 de ani de evolutie

14.04.2010
Dan Pavel; Mariana Pătru
 32 de ani de evolutie
Am fost unul dintre privilegiatii care au fost martorii evolutiei din ultimii zece ani ai modelului Daily de la Iveco. Am participat la lansări, teste si am asistat la ascensiunea sa pe piata din România, acolo unde de ani de zile ocupă o pozitie fruntasă. Istoria celui mai popular vehicul comercial din seria usoară începe în anul 1978, cu două modele de 3,5 si respectiv 5 tone. Anul 1980 a marcat lansarea unui model de referintă: Iveco TurboDaily, care a rămas în productie datorită cererii mari de pe pietele internationale până în anul 2002.
Odată cu generatia a doua de vehicule, Daily începe să câstige si mari premii internationale, în anul 2000 primind premiul "Van of the Year". În această perioadă a primit o nouă generatie de motoare cu tehnologie common rail cunoscută sub numele Unijet, lansând si modelul Agile cu cutie automată, dar si seria CNG, cu alimentare cu gaz natural, care se va regăsi de acum încolo în portofoliul fiecărui nou model. Astfel, traditia ECO începe în anul 2000 odată cu primul motor CNG, cu emisii reduse de noxe.
Renumitul designer Giugiaro "pune umărul" la cea mai nouă generatie de vehicule Iveco Daily, lansată în anul 2006, interiorul de calitate fiind acum completat si de o caroserie excelentă. Economic si fiabil, două calităti care s-au păstrat la vehiculele tuturor celor patru generatii de Iveco Daily, în cei 32 de ani de existentă.

"EcoDaily reprezintă continuitatea si în acelasi timp evolutia" a subliniat domnul Claudio Gariboldi, director general Iveco România cu ocazia lansării în tara noastră a noului vehicul utilitar. Acesta, disponibil cu motorizări Euro4 si Euro5, poate fi comandat în premieră cu un sistem de propulsie 100% electric.
Noul EcoDaily îmbină perfect inovatia, performantele crescute, grija pentru mediu cu respectul si siguranta utilizatorului, fiind echipat cu multiple sisteme de securitate.  
Şasiul cu lonjeroane preluat de la camioane este piesa de rezistentă pentru noul Daily, furnizând cel mai bun suport pentru orice tip de caroserie, iar grosimea si forma lonjeroanelor asigură rezistentă chiar si la solicitări maxime.

Mai mult, solutia aleasă de constructorul italian înglobează si o latură ecologică, întrucât rezistenta structurii se traduce printr-un grad redus de depreciere, o durată de viată mai mare si un plus de sigurantă. Din acest punct de vedere, Daily nu este derivat dintr-un autoturism, ci din gama de vehicule industriale produse de Iveco, astfel că distributia excelentă a greutătii se traduce printr-o rezistentă sporită la uzură.
Motoarele noii generatii EcoDaily se caracterizează printr-un cuplu maxim la turatii joase ceea ce înseamnă o prestatie excelentă la un regim de rotatie redus. Acestui avantaj i se adaugă oferta largă de puteri disponibile, astfel că utilizatorul poate alege solutia ideală pentru misiunea sa fără să fie nevoit să suprasolicite motorul vehiculului. Cutia de viteze Agile, disponibilă pentru toate versiunile, este o cutie automatizată cu sase trepte ce poate fi utilizată în mod automat sau secvential.

Având în dotarea standard sistemul TwinTurbo si sistemul de particule, Ecodaily atinge performante ecologice excelente. Se depăsesc astfel limitele impuse de normele Euro5 si ating standardul EEV.
"Pentru noi inovatia înseamnă înainte de toate sigurantă. La EcoDaily siguranta este în dotarea standard. Toate sistemele electronice pentru controlul tractiunii, frânării si al încărcăturii sunt standard. În acest mod aducem o contributie importantă la campania Uniunii Europene pentru reducerea numărului de accidente si anticipăm voluntar normele ce sunt pe cale să impună obligativitatea sistemului ESP si pe vehiculele comerciale" declara Claudio Gariboldi.
EcoDaily utilizează un sistem ESP cu control adaptat la sarcina pentru furgon si sasiu de ultimă generatie, care integrează toate functiile de sigurantă ale vehiculului ABS, EBD, ASR; MSR, HBA si asistentă la pornirea din rampă. Sistemul de frânare dispune de discuri pe toate rotile si discuri auto-ventilate pe rotile fată.

EcoDaily are în plus integrat sistemul Blue and Me®, cea mai populară platformă telematică din lumea auto, care acum este disponibilă si pentru vehiculele comerciale.
Platforma a fost dezvoltată exclusiv de grupul Fiat împreună cu Microsoft si integrată în toate sistemele de comunicare ale vehiculului. Datorită parteneriatului dintre Iveco si Qualcomm, lider mondial în tehnologia si serviciile wireless, Blue and Me® devine si un instrument puternic de management, care permite analiza traseelor si distantelor parcurse si permite evaluarea stilului de condus si al consumului de combustibil pentru fiecare sofer.

O altă noutate este introducerea începând cu al doilea trimestru al anului a noii versiuni EcoDaily de 7 tone, atât sasiu cât si furgon, ce permite atât reduceri asupra costului cât si a impactului asupra mediului înconjurător.
Prin introducerea noii versiuni de 7 tone Daily îsi consolidează pozitia pe piată, cu gama cea mai amplă, si cel mai flexibil si versatil vehicul din segmentul usor. În total sunt disponibile peste 7.000 de configuratii direct din fabrică: volumul, înăltimea, lungimea, ampatamentele, rotile, axele, cutiile de viteză si rapoartele de transmise.

Evolutia vehiculului se regăseste si la interior: scaune îmbrăcate în tapiserii noi, consolă centrală, un nou sistem de bord. Totul este studiat pentru a oferi nu doar plăcere dar si ergonomie, confort si prin urmare sigurantă preventivă. Postul de conducere, vizibilitatea indicatoarelor si accesul la comenzi au fost proiectate pentru a oferi confort maxim chiar si în cele mai dificile situatii si pe distante mari.
"Următoarea etapă de dezvoltare a gamei EcoDaily va fi lansarea versiunii  hibride diesel electric" a anuntat domnul Gariboldi. Acest lucru înseamnă că motorul electric intră în actiune în reprize ca suport pentru propulsorul diesel fapt ce permite reducerea cu până la 30 de procente a consumului de combustibil si a emisiilor de dioxid de carbon. Ecodaily hibrid este un vehicul deja conceput si perfect functional si este încă din anul 2008 în faza de teste pe teren la clientii nostri.

O linie de motoare flexibilă

O altă noutate adusă de gama EcoDaily:
cele cinci variante de motorizare care s-au alăturat celor deja existente.

Gama completă de motoare oferă 10 niveluri de putere(de la 96 la 176 CP) cu două tehnologii diferite (Diesel Common Rail si Natural Power). Cele cinci noi variante sunt:
* 2,3 litri 106 CP
* 2,3 litri 126 CP
* 3 litri 140 CP Twin Turbo EEV
* 3 litri 170 CP Twin Turbo EEV

Alimentarea de la priză

Bateriile Daily Electric pot fi încărcate de la o priză trifazică normală de 380 V aflată în bord, necesitând 8 ore pentru a fi încărcate în totalitate. Bateriile asigură o autonomie între 90 km si 130 km de functionare. Vehiculul este condus ca si unul normal, având cutie de viteze automată, viteza maximă este limitată electronic la 70 km/h. Este vehiculul optim pentru transportul urban si în general pentru misiunile pe distante scurte ce impun nivele de zgomot reduse si emisii zero.
* 3 litri 126 CP Natural Power EEV
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI