Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Rechini în costume

14.04.2010
Ec. IULIU CIOBANU
Arătam în articolele precedente imensul avantaj pe care unii oameni de afaceri îl au în acest moment. Este vorba exclusiv de cei care au mentinut în companiile pe care le detin sau reprezintă un grad mare de lichiditate. Punctual făceam referire la faptul că în aceste momente cine are bani este un "rege ". În acelasi timp asteptăm acele bănci si companii de leasing care au sângele rece de a fi "lacome" când toată lumea este prudentă. Se pare că o parte a sistemului financiar dă semne că se asează la masă si încearcă să obtină o portie cât mai mare din volumul de clienti care sunt în căutarea unei finantări.
Atât pe plan intern cât si international schimbările sunt din ce în ce mai dese, tranzactiile care implică preluarea de companii sunt la ordinea zilei, iar sumele vehiculate sfidează mult utilizatul concept de criză. Acest fapt nu face decât să confirme ipoteza că lipsa disponibilitătii de lichidităti la nivel mondial este eronată, pur si simplu prudenta si dorinta de dezvoltare la costuri minime au fost cele care au dus la oprirea ritmului de creditare si achizitii.

În România apar zilnic informatii referitoare la investitii si achizitii făcute de companii străine care până în acest moment au avut rolul de observatori ai economiei noastre. Având în vedere că managerii care conduc aceste companii iau decizii numai în urma unei analize pe termen lung, perspectivele legate de economia noastră par a se îmbunătăti. În acelasi timp oamenii de afaceri români investesc în domenii diverse si care la prima vedere nu au nimic în comun cu activitatea lor de până acum. Pur si simplu văd oportunităti de achizitie la preturi foarte mult reduse. Este perfect adevărat că este mai ieftin să cumperi o afacere deja creată, care suferă în acest moment doar în urma unor decizii eronate ale managementului, decât să investesti în crearea unei firme similare.
În viziunea celor care sunt cumpărati sau scosi din piată, cei care investesc în acest moment sunt comparati cu niste rechini. Perfect adevărat, însă ceea ce nu se vede la suprafată este faptul că pe lângă acesti rechini în costume, rechinii din ocean sunt niste pestisori de acvariu.

Exemple pe plan international sunt multiple, de la faptul că trezoreria SUA se împrumută la costuri mai mari decât le obtine dl. Warren Buffet, gigantul Volvo este preluat de o firma chineză care până acum producea o gamă de autoturisme de care nimeni nu a auzit, si putem continua.
Nu rămâne decât să vedem partea bună a acestor lucruri, si anume că cei care cumpără în aceste momente vor dori să îsi recupereze în cel mai scurt timp investitia si astfel vor face tot posibilul să pornească productia, să îsi consolideze pietele de desfacere, să obtină noi finantări pentru dezvoltare.
Și astfel treptat se vor vedea schimbări în bine si pentru cei angrenati în domeniile respective, de la subanteprenori, transportatori, furnizori de materie primă până la simplul angajat.

BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI