Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Sisteme de ungere

Investitii mici pentru economii mari

13.05.2010
Mariana Pătru; Gheorghe Apostol
Investitii mici pentru economii mari

Producătorul olandez Groeneveld, cunoscut de mai bine de 30 de ani pe piata europeană pentru sistemele sale de sigurantă activă, este în acelasi timp promotorul sistemelor de gresare automată a părtilor în miscare ale unui utilaj de constructii. Printre clientii săi din întreaga lume se numără jucători mondiali de pe piata materialelor de constructii, dar si constructori de mare anvergură.
În România, reprezentantul unic al mărcii Groeneveld este societatea Lubrication Systems. Partenerul român al producătorului olandez oferă pentru orice tip de utilaj de constructii solutii complete de lubrifiere automată a părtilor în miscare, proiectele de montaj ale acestor sisteme fiind realizate în practică pe baza unor manuale detaliate realizate de către producătorul Groeneveld împreună cu firma producătoare a masinii.

De asemena, Lubrication System oferă si montează detectoare de miscare si camere video ce pot fi instalate pe acele părti ale utilajelor care sunt în afara razei vizuale a operatorului sau care obturează câmpul de lucru. De exemplu, în cazul încărcătoarelor frontale de mari dimensiuni, detectoarele sunt absolut indispensabile în cazul mersului cu spatele, semnalând acustic sau prezentând pe ecranul montat pe bordul operatorului orice obstacol ce poate apărea pe directia de deplasare.

Printre firmele ce apelează si în România la sistemele de gresare marca Groenveld, societatea Tarmac ocupă un loc important.
Tarmac este un furnizor de top de agregate si materiale pentru constructii din Marea Britanie, aceasta deschizând o reprezentantă si în tara noastră. Si cum la un asemenea nivel de afaceri, nimic nu se face întâmplător, motivele deschiderii spre România au fost explicate de către directorul operational al Tarmac România, domnul Damian McClean: "aici aveti o piată în extindere, care deocamdată stagnează datorită unor conditii economice internationale, dar va reveni. În plus, România a intrat în Uniunea Europeană si are deschidere si port la Marea Neagră."

Compania Tarmac a luat nastere în anul 1903 si a fost preluată de către grupul Anglo American în anul 2000, fiind recunoscută pe plan mondial pentru gama variată de materiale pentru constructii si agregate pe care le livrează pentru industria constructiilor.
Tarmac detine în prezent 135 de cariere, incluzând 13 terminale de  descărcare, 73 de statii de asfalt, 172 de statii de beton si 36 de statii de reciclare a asfaltului si desfăsoară activităti în Polonia, Franta, Germania, Republica Cehă, Turcia, China.
Compania reciclează anual peste 200.000 de tone de beton si aproximativ 2 milioane de tone de reziduuri din constructii, demolări si excavări, mai mult de jumătate fiind utilizate pentru a restaura carierele companiei. În 2009 Tarmac a produs aproximativ 8 milioane de asfalt, cantitate suficientă pentru a pava Marele Zid Chinezesc de 10 ori.

În România compania detine două exploatări la Tulcea si Constanta, unde produce agregate pentru asfalt, beton si constructii de drumuri.
Cariera de la Turcoaia, judetul Tulcea, aflată în exploatarea Tarmac este una dintre cele mai mari din România, aici fiind prelucrate anual peste 2 de milioane de tone de agregate. Activitatea într-o astfel de carieră se desfăsoară continuu, în conditii extrem de dificile, iar utilajele trebuie să fie capabile să facă fată provocărilor. Si tocmai pentru a se asigura că lucrul se desfăsoară în conditii optime, fără întreruperi care înseamnă pierdere de timp si bani, compania Tarmac are instalate pe toate utilajele din parcul propriu sisteme de gresare automată Groeneveld.

Domnul McClean explică motivele care au stat la baza acestei decizii: "sistemele au mai mult un rol preventiv, de întretinere. Este mult mai avantajos din punct de vedere economic să previi decât să repari un utilaj. Dacă s-a stricat masina, aceasta rămâne blocată timp de câteva săptămâni, iar lucrarea nu mai înaintează, ceea ce înseamnă pierderi foarte mari pentru noi". Initial, o parte dintre cele 16 utilaje ale companiei care lucrează în carierele din România au fost aduse din Anglia cu sistemele de gresare montate, dar pentru că a mai fost nevoie de câteva încărcătoare frontale si contextul economic nu este deloc favorabil, s-a apelat la varianta achizitionării unor utilaje deja folosite, care nu aveau montate sisteme automate de gresare. Pentru aceasta Tarmac România a apelat la Lubrication Systems, importatorul sistemelor Groeneveld, care a instalat sistemele într-o singură zi, astfel că nici masinile nu au fost blocat prea mult timp.
Sistemele de gresare automată prezintă numeroase avantaje, mai ales că în cazul utilajelor cu utilizare intensă, asa cum se întâmplă cu cele din cariere si balastiere, la care gresarea trebuie făcută permanent. După cum afirmă si domnul Damiam McClean, aceste sisteme reduc consumul, utilajele pot fi monitorizate si în plus facilitează munca operatorilor, "ei nu trebuie să facă nimic manual si nu există posibilitatea să uite să greseze."

Odată montat sistemul, este extrem de simplu de supravegheat, operatorul nu trebuie decât să monitorizeze display-ul din cabină, sistemul emitând semnale de avertizare dacă nu mai are vaselină, dacă nivelul de vaselină este scăzut sau există o eroare în sistem. De asemenea operatorul are posibilitatea de a selecta intervalul de timp la care să se facă gresarea de către sistem, în functie de cât de solicitat este utilajul, fiind disponibile trei moduri: low duty, medium duty si heavy duty.
Sistemele de ungere Groeneveld se pot instala extrem de usor atât pe utilaje noi, cât si pe utilaje care se află deja în exploatare, iar instalarea lor nu afectează structura metalică a utilajelor si nu interferează cu partea hidraulică, pentru fiecare tip de utilaj de la fiecare marcă în parte fiind disponibile manuale de montaj clare, în care se specifică punctele de prindere. În plus, afirmă domnul McClean "costurile unui sistem de gresare automată sunt recuperate într-un interval de 12 luni si toate acestea în conditiile în care sunt prevenite avarii grave ale utilajului."

Despre Groenveld

* Groeneveld este o companie activă în sectorul transporturilor, al utilajelor off-road si industriei, cu sediul central în Olanda. Gama de produse comercializate include echipamente pentru întretinerea automată a masinilor si utilajelor, precum si pentru îmbunătătirea sigurantei muncii si a eficientei. Înfiintată în anul 1971, în scurt timp Groeneveld a devenit o retea importantă la nivel international, cu reprezentante în peste 26 de tări.
* Comapnia detine unităti de productie în Olanda, Italia si Israel, mare parte dintre componente si subansamble fiind achizitionate de la furnizori specializati. Anual, numai în fabrica din Italia (Cassago) sunt produse aproximativ 2.500 de componente si produse.
* Principalul grup de produse al fabricantului olandez este Automatic Maintenance, care cuprinde sisteme de gresare automată precum si Oilmaster, un sistem de management al uleiului din motoarele cu combustie internă. 
* Siguranta muncii reprezintă a doua directie abordată de către Groeneveld, compania producând limitatoare de viteză electronice si sisteme de detectare cu camere video, produse ce contribuie la minimizarea daunelor, cresterea productivitătii si a eficientei în consumul de combustibil.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI