Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Bauma 2010

Simbolul unei expozitii unice

13.05.2010
Marcella Drăgan; Mariana Pătru
Simbolul unei expozitii unice
BAUMA reprezintă un reper în industria internatională a utilajelor pentru constructii, oferind în primul rând mai multă încredere atât producătorilor cât si celor care utilizează aceste masini. De fapt, această expozitie mondială a adus împreună cele două părti si a arătat că, în ciuda crizei economice mondiale, piata constructiilor merge înainte, la fel de puternică ca întotdeauna.
Dacă vorbim de BAUMA ca un simbol al reluării cresterii pietei de utilaje pentru constructii, atunci grupul german Liebherr a fost prin standul său cu totul deosebit un simbol al puterii constructorilor în cadrul expozitiei.
Un număr foarte mare de utilaje de săpat, transportat si încărcat pământul si materialele de constructii, o gamă uimitoare de macarale fixe, automacarale si chiar macarale ce fac legătura între cele două categorii. Utilaje destinate nu numai continentului european, ci întreg mapamondului, precum uriasele camioane destinate exploatărilor de suprafată din Australia, încărcate de nu mai putin uimitoarele excavatoare de 250 tone.

Este greu de descris standul Liebherr, acesta trebuia văzut, o adevărată lucrare de artă inginerească a secolului XXI. Numai materialele tipărite si distribuite presei si celor interesati în cadrul complexului Liebherr din cadrul expozitiei BAUMA au depăsit greutatea de 50 t.
Noul excavator pentru demolări cu o înăltime de lucru de 34 m
Standul Liebherr a fost gazda noului model de excavator pe senile R 954 C VH-HDW. Cu o înăltime maximă de lucru de 34 m, acest excavator a fost conceput special pentru a completa gama extinsă a echipamentelor pe care producătorul german o pune la dispozitia clientilor săi.
Noul model ocupă o pozitie între modelele R 954 C, cu o înăltime de lucru de 28 de metri si R 974C, al cărui brat ajunge la o înăltime de 41 m. Echipamentul expus la Bauma a fost echipat cu un graifer model SG 30.

Noile excavatoare ale producătorului german se remarcă însă printr-o versatilitate deosebită. Astfel, dacă este necesar, accesoriul de demolare poate fi înlocuit foarte repede cu cel de săpare. Un exemplu special în acest sens îl constituie modelul R 954 C VH-HDW expus la Bauma, echipat cu sistemul de  cuplare multiplă pentru circuitele hidraulice de presiune înaltă si sistemul de blocare Multifast pentru cele de presiune scăzută. Astfel, schimbarea echipamentului de lucru se face în mai putin de 15 minute, ceea ce înseamnă că un singur utilaj poate efectua lucrări de demolare urmate de lucrări normale, prin montarea accesoriilor echipamentului de săpare.
Cântărind aproximativ 85 de tone, noul R 954 C VH-HDW, cu echipamentele sale, atinge o înăltime de lucru de 34 m.
Dotările standard includ un brat de demolare cu o lungime de 14,5 m, cu un segment intermediar al bratului de 2,50 m si segmentul bratului cupei de demolare de 11 m.
Pentru protectia componentelor, modelul R 954 C VH-HDW are un sistem de protejare pentru tija pistonului cupei si a sistemelor de decuplare rapidă.

Asemeni tuturor excavatoarelor din gama de demolare pe care Liebherr o comercializează în prezent, noul R 954 C VH-HDW poate lucra pe o deschidere de 360 grade, fără pierderea stabilitătii. Controlul sistemului de lucru este asigurat de un alt echipament standard, sistemul de control al demolării LDC (Liebherr Demolition Control). Instalat într-o pozitie ergonomică corectă, în raza de vizibilitate maximă a operatorului, acest sistem activ de monitorizare a sigurantei primeste semnale de la trei senzori plasati în puncte strategice ale echipamentului excavatorului, putând astfel să ofere, în timp real, o privire de ansamblu asupra pozitiei si înclinării echipamentului si a uneltelor de lucru. Dacă este atinsă o valoare critică, LDC porneste automat limitatorul razei maxime de actiune si nici o miscare a echipamentului care ar reduce stabilitatea excavatorului nu mai este posibilă.

Pentru a simplifica transportul excavatorului, contragreutatea poate fi miscată cu un sistem hidraulic, fără să fie nevoie de echipamente speciale de ridicare. Acest lucru reduce greutatea utilajului cu 11 tone. Sasiul ajustabil hidraulic al seriei VH-HDW poate fi redus la o lătime a ecartamentului de 2.850 mm pentru transport, si extins pe santier la lătimea maximă de 3.850 mm pentru un contact mai bun cu solul si o stabilitate mărită. 

Cabina specială a noului excavator pentru demolări poate fi înclinată în spate cu un maxim de 30 de grade, asigurând astfel o vizibilitate excelentă a ariei de lucru. Parbrizul si capota sunt făcute din sticlă ranforsată pentru a spori siguranta operatorului.
Asemeni tuturor excavatoarelor pe senile Liebherr din seria C, noul R 954 C VH-HDW este dotat cu un motor diesel în 6 cilindri Liebherr ce răspunde reglementărilor Stage IIIa / Tier 3 privind emisiile de gaze si zgomot si dezvoltă o putere de 326 CP.  
A 924C Plus Litronic - trei axe pentru o productivitate maximă si mobilitate la puterea Liebherr

Noul A 924 C Plus Litronic pe care Liebherr la prezentat la Bauma a fost dezvoltat pentru a răspunde cerintelor care au venit din sectorul constructiilor de sisteme de canalizare si a ingineriei civile, de a avea un excavator pe pneuri care să poată egala în performante un excavator pe senile de 25 de tone.
În ciuda greutătii operationale de 27 t, excavatorul A 924 C Plus Litronic poate fi condus pe drumurile publice, chiar dacă greutatea pe o roată este limitată la 12 t. Cea de-a treia axă poate fi pur si simplu atasată la lama stabilizatoare din spate. Presiunea permanentă din cilindrii de actionare a lamei păstrează greutatea pe axă sub limita de 12 t.

Axa suplimentară este echipată cu sistemul necesar de iluminare pentru deplasarea pe drumurile publice si virează în directia opusă rotilor fată când volanul este rotit. Axa suplimentară poate fi înlăturată în momentul în care se ajunge la santier si excavatorul începe lucrul.
Această axă este disponibilă doar cu un sasiu echipat cu o lamă stabilizatoare în spate si cu lonjeroane fixate în două puncte în fată. La terminarea lucrului, axa suplimentară este atasată din nou si astfel utilajul se poate deplasa la noul loc de lucru. Datorită acestei inovatii introduse de Liebherr, excavatorul nu trebuie să fie transportat pe un trailer, economisindu-se în acest fel timp si bani si asigurându-se un nivel crescut de flexibilitate.

Ideal atunci când se cere o capacitate mare de ridicare
Cu o greutate de 27 t excavatorul A 924 C Plus Litronic este ideal pentru lucrări ce necesită o capacitate mare de ridicare. Operatiunile de pe santiere care cereau un excavator pe senile de mari dimensiuni pot fi acum făcute, fără dificultate, de acest nou excavator pe pneuri, precum instalarea conductelor de mari dimensiuni si a elementelor prefabricate din beton. Comparativ cu modelul standard A 924 C Litronic, noul model are atasamente mai mari si mai puternice.

O capacitate si mai mare de ridicare poate fi obtinută prin sistemul "Power Lift", disponibil ca dotare standard, care oferă presiune aditională pentru o perioadă nelimitată de operare. Dacă este selectat Power Lift, viteza bratului este redusă pentru a asigura ridicarea si mutarea chiar si a celor mai grele încărcături cu acuratete si finete.
Sasiul A 924 C Plus Litronic poate fi livrat fie cu lonjeroane pe fată si spate, fie cu lonjeroane doar în partea din fată si lamă stabilizatoare în spate. Noul model este de asemenea echipat cu noile axe pentru excavator de 45 de tone si cu sistem de blocare automată a axei oscilatorii.
Atasamentele disponibile pentru modelul A 924 C Plus Litronic includ brate reglabile hidraulic de 4,15 m (standard) si 3,90 m (optional) si, de asemenea, brate cu lungimile de 2,25 m, 2,45 m, 2,65 m sau 3,05 m.

Excavatorul este dotat cu un motor diesel Liebherr D934L cu o putere de 184 CP. Cabina operatorului este spatioasă si dotată cu un scaun patentat Liebherr ajustabil pe înăltime, care poate fi de asemenea reglat în functie de greutatea operatorului. Parbrizele largi si colturile rotunjite ale caroseriei excavatorului cresc raza de vizibilitate la 360 de grade. Modelul prezentat la Bauma a inclus si un sistem optional de monitorizare a spatelui utilajului printr-o cameră montată pe contragreutate.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI