Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Liebherr România

Utilajele grele vin în următorii ani

18.06.2010
Mariana Pătru; Ema Stancu
 Utilajele grele vin în următorii ani
În anul 1949 numele Liebherr devenea sinonimul calitătii germane la cel mai înalt nivel odată cu constructia primei macarale turn mobile, usor de asamblat si la un pret accesibil. Astăzi, după mai bine de jumătate de secol de existentă, Liebherr a devenit unul dintre cei mai importanti producători de utilaje si echipamente pentru constructii, dar este cunoscut si ca un furnizor de tehnologii si produse inovatoare în numeroase alte domenii. Afacerea de familie, fondată de către Hans Liebherr, numără 32.600 de angajati în cele peste 100 de companii de pe toate continentele.
Una dintre afacerile de succes ale producătorului german, cu o legătură indirectă si cu sectorul utilajelor de constructii, este reprezentată de compania Liebherr -Werk Nenzing, divizia maritimă a grupului german Liebherr. În prezent, societatea este cunoscută ca un producător mondial de macarale maritime, primele sale masini si echipamente fiind încă din anul 1976 produse la Nenzing, în Austria. Alături de divizia de instalatii maritime, Liebherr Werk Nenzing a consolidat de-a lungul timpului si o puternică divizie ce se ocupă cu proiectarea si fabricarea de utilaje de constructii si instalatii de ridicat pe senile.

Cu prilejul Simpozionului organizat de Liebherr România în colaborare cu alti parteneri de afaceri, reporterii nostri au avut ocazia să stea de vorbă cu domnul Joachim Kern, Area Sales Manager pentru macarale pe senile si utilaje pentru fundatii în cadrul  Liebherr-Werk Nenzing. O bună ocazie pentru a completa informatiile deja cunoscute despre firmă, cu altele inedite, dar la fel de folositoare pentru cei ce doresc să cumpere o macara pe senile sau un echipament pentru fundatii: "În anul 1979 am început cu ceea ce noi numim macarale pe senile heavy-duty, care reprezintă de fapt produsul principal al diviziei noastre. Avem linii de produse care includ macarale pe senile heavy duty, cu capacitate de ridicare de până la 300 tone (pentru ridicarea fermelor eoliene, a blocurilor de beton, a altor sarcini dintre cele mai diverse); echipamente pe senile, cu brat zăbrelit, din clasa HS pentru lucrări de fundatii si hidrotehnice (cunoscute în domeniu ca "heavy duty cycle cranes" ), instalatii de foraj din clasa LB, instalatii de foraj, percutie si vibrare din clasa LRB, macarale mobile portuare."
Fabrica principală, cu o suprafată de 192.000 mp si 1.600 de angajati se află la Nenzing, dar compania mai are unităti de productie în zona Rostock în Germania, în Marea Britanie la Sunderland si la Killarney în Irlanda.

Domnul Kern ne-a explicat modul în care filozofia Liebherr asigură unitatea grupului. "Facem parte din divizii diferite, dar echipamentele sunt Liebherr, ceea ce înseamnă că  avem motoare Diesel proprii, avem sisteme electronice si sasiuri proprii, toate componentele sunt Liebherr, iar această combinatie ne furnizează un avantaj competitiv din punctul de vedere al service-ului si al întretinerii. Aceasta este de altfel si filozofia care stă la baza liniei noastre de productie si a întregii fabrici."
În România firma Liebherr este cunoscută în special pentru utilajele sale terasiere de mare tonaj si gama complexă de macarale turn, pe senile sau automacarale. Constructorii români sunt însă familiarizati si cu echipamentele pentru fundatii marca Liebherr, chiar dacă numărul unitătilor de acest tip vândute în total pe piata din România într-un an este destul de redus. Piata de profil din România, după cum recunoaste si domnul Kern, este încă la început de drum, dar semnalele primite până acum sunt optimiste.

"Am avut parte de un început dificil pe piata locală pentru că am venit cu un produs care este asemănător cu cel pentru forat piloti si pe care îl folosim si pentru foraj, dar aceasta nu este functia principală a utilajului. În 2007 am construit o gamă complet nouă de instalatii de foraj. Diferenta între "pilling rig"( instalatie pentru percutie si vibrare ) si "drilling rig"( instalatie pentru foraj rotativ ) este că pentru pilling ai nevoie de un mast lung si multă flexibilitate, iar pentru drilling ai nevoie de un mast stabil si puternic. Ori, experienta acumulată de către Liebherr de-a lungul timpului, a dus la lansarea pe piată a instalatiilor din clasa LRB, utilizate cu succes în ambele scopuri".
Si tot domnul Kern adăuga:"Nu e mai putin adevărat că, tocmai pentru a veni în sprijinul firmelor care îsi limitează activitatea în special la realizarea fundatiilor de clădiri în zonele populate ale oraselor, a fost lansată cu ocazia BAUMA 2007, gama de utilaje "LB drilling rigs" destinată exclusiv forajului rotativ. Cu ocazia BAUMA 2010, care a reprezentat un mare succes pentru companie, în pofida crizei economice si a blocajului apărut la nivel mondial în transportul aerian, Liebherr a continuat să lanseze noi produse din gama LB si să prezinte noi aplicatii ale utilizării acestora.

Pentru primele lucrări pe care le-am avut aici, le-am folosit mai mult pentru drilling decât pentru pilling. Marele avantaj al acestor masini este pe lângă pret, extraordinara lor versatilitate, putând fi folosite pentru un mare număr de aplicatii ce includ forajul rotativ, percutia, vibratia sau procedeul push-pull. Avem si un depozit foarte mare pentru închirieri, iar clientii care doresc să fie mai inovativi, să caute noi tehnologii si întrebuintări diferite pentru utilaj pot închiria de la noi un " casing oscillator", un vibrator sau orice alt echipament care poate fi instalat pe această masină. Cu alte cuvinte clientii cumpără un echipament de bază pe care îl folosesc o anumită perioadă de timp, de exemplu pentru foraj cu prăjină telescopică Kelly, iar în etapa următoare, o pot folosi si pentru alte aplicatii precum realizarea unui ecran de palplanse cu ajutorul vibratorului sau a unui ecran de pământ amestecat cu bentonită prin procedeul de soil mixing. Cu utilajele noastre putem lucra la adâncimi care nu pot fi atinse de competitorii nostri. Suntem încă la început pe piata din România, avem multe planuri si pe viitor vrem să oferim si alte caracteristici pentru acest echipament de bază pe lângă cele de foraj."
Dar să nu uităm că în primul rând Liebherr este un producător de tehnologii inovatoare. Astfel, în următorii doi ani pe piata din România vor pătrunde si alte masini si echipamente destinate unor utilizări speciale: "Vrem să ne concentrăm si asupra produsului nostru special pentru ridicarea centralelor eoliene, macaraua pe senile LR 1300 W, pentru că există astfel de proiecte, dar mai avem de asteptat până vor fi demarate lucrările".

Viitorul în România este cel al autostrăzilor, al marilor proiecte privind mediul, si din acest motiv următorul pas ce trebuie făcut pe piata noastră este destul de clar pentru domnul Kern: promovarea echipamentelor cu largă utilizare în constructia de drumuri si poduri precum si în domeniile hidrotehnic si al îmbunătătirilor funciare. Legat de aceste proiecte de infrastructură, constructia de poduri reprezintă o piată cu potential mare în România, iar Liebherr are o experientă deosebită în acest domeniu: "Încercăm să stabilim legături cu diverse firme, avem deja parteneriate cu companii de aici, care au masini Liebherr si vom aduce tehnologii noi în următorii ani în primul rând pentru companiile care au experientă în domeniul fundatiilor, pentru a le arăta si celorlalti clienti drumul ce trebuie urmat. Încercăm să le arătăm clientilor că există si metode alternative care pot fi utilizate, metode care pot duce la cresterea calitătii lucrărilor, a productivitătii în general, prin scurtarea timpului de realizare a proiectului si prin tăierea costurilor de productie. Utilaje pentru foraj poate aduce orice competitor, nu e nimic dificil în asta, dar există multe alte metode alternative care sunt mai eficiente, mai rapide, economisesc mai multi bani, sunt mai ecologice si mai economice".

În încheiere, domnul Joachim Kern a dorit să accentueze faptul că versatilitatrea este o caracteristică a tuturor produselor Liebherr Werk Nenzing. "Spre exemplu utilajele din clasa HS, cunoscute ca si "heavy duty cycle cranes" pot fi utilizate, pe lângă functia lor initială, de macara, si la exploatarea balastului cu echipament de draglină sau graifăr, la transportul stâncilor si stabilopozilor în lucrările de îndiguiri marine, la lucrări de compactare dinamică a solului, operatiuni de demolare cu bilă, precum si la executia de pereti mulati prin intermediul graiferelor mecanice sau hidraulice, sau la executia de piloti din beton armat cu ajutorul graiferelor speciale si al dispozitivelor tip "casing-oscillator".
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI