Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Construct Expo Utilaje

Se poate si mai rău

18.06.2010
Dan Pavel ; Ema Stancu
Se poate  si mai rău
Am asistat cu tristete la căderea acestei expozitii pe care o credeam, si trebuia să fie, reprezentativă pentru piata utilajelor de constructii din România. După două expozitii de anvergură, si mă refer la cele din anii 2007 si 2008,  când toti importatorii de utilaje din tara noastră au fost prezenti cu standuri extrem de pretentioase si de bine puse la punct, a urmat căderea  ConstructExpo Utilaje.
Pe atunci apreciam expozitia organizată de Romexpo ca fiind cea mai mare din Europa de Est, după suprafata de expunere, numărul de utilaje, complexitatea lor si numele mărcilor expuse. Nici un producător important mondial sau european nu a lipsit la aceste două editii, si de multe ori au fost aduse standuri direct din străinătate, elegante si pe măsură de costisitoare. Credeam, pe atunci, că această expozitie ilustrează forta industriei constructiilor din România, care aproape că se dubla ca si volum de la un an la altul.

Odată cu criza economiei mondiale, industria constructiilor a căzut la fel d repede cum s-a si ridicat, în parte si datorită unor conditii interne. Construct Expo Utilaje a reusit performanta să cadă chiar mai repede decât economia însăsi, iar cauzele acestei prăbusiri au stat mai mult în dezinteresul fată de expozanti si organizarea precară. De fapt, la aceste capitole Romexpo a fost de la început deficitar, si scăderea abruptă a numărului de expozanti putea fi prevăzută încă de atunci când utilajele practic nu mai încăpeau în spatiul alocat ca număr si mărime. Chestionarele date pe atunci expozantilor semnalau aceleasi probleme: lipsa unei publicităti adecvate, preturile prea mari fată de conditiile oferite, numărul foarte mic de vizitatori. Lipsa unor parcări suficient de mari, proasta semnalizare a unei expozitii ascunse acum de blocuri de birouri, aceleasi spatii neschimbate de zeci de ani, cu acelasi personal dezinteresat fată de orice solicitare a expozantilor, lipsa unui centru de presă asa cum există în orice complex expozitional european care se respectă, si lista poate continua, toate reprezintă probleme nerezolvate de multi ani.

Si totusi, în acest an am constat că se poate si mai rău: utilajele au fost amestecate cu standurile de vânzare a diferitelor sortimente de brânză, remorcile se învecinau cu mici restaurante ad-hoc unde se mâncau sarmale si plăcinte moldovenesti. Noroc cu piscinele si standurile cu flori care mai înviorau atmosfera.

Cei câtiva importatori de utilaje care încă au crezut în potentialul celui mai mare complex specializat în expozitii din România au fost de această dată dezamăgiti cu totul de această organizare fără noimă. Importatori precum Wirtgen România, Ircat, Tractor Proiect, Beninghoven, Powertek, Lifttruck, Injectoforaj si exemplele pot continua au fost prezenti cu standuri importante, aducând utilaje de mare gabarit pentru a putea fi văzute de specialistii invitati la acest eveniment. Chiar dacă rezultatele, din punctul de vedere al vizitatorilor, nu au fost pentru unii dezamăgitoare, senzatia generală de expozitie făcută pentru a umple spatiile libere a existat.

Nexxon
Nexxon este singurul importator din România de anvelope industriale si agricole gama Petlas made in Turcia, BKT India si Alliance Israel pentru România. Firma are reprezentare la nivel national, având sediul si depozitul central la Târgu Secuiesc si puncte de lucru în Bucuresti, Timisoara, Cluj, Baia Mare, Constanta, si Iasi. Opinia domnului Stroie Bogdan, distribuitor zonal Nexxon: "până acum a fost un târg cu destul de putini vizitatori, probabil si din cauza crizei. Si organizarea lasă de dorit, nu prea s-a făcut reclamă, nici locuri de parcare nu sunt".

Metagalante
Firma Metagalante este prezentă în 127 de tări din Europa, având sediul central în orasul Venetia, Italia. În cadrul ConstructExpo Utilaje au fost prezentate betonierele cu autoîncărcare CARMIX.
Prezentate pentru prima dată în România în anul 2000, acestea sunt realizate numai din componente de calitate, motoarele fiind Perkins, cutia de transmisie Rexroth, samd.

CARMIX are avantajul de a produce betonul pe loc, producerea unei sarje durând în medie 16 minute. Astfel, în conditiile de trafic intens, nu mai apare problema întăririi amestecului în cuva betonierei. Practic, masina are propriul siloz de încărcare, care poate prelua materialul pulbere direct din vrac, acesta asigurând dozarea corectă. În acest mod se poate obtine betonul chiar si în locurile greu accesibile pentru un camion.

Fabio De Grandis, director general: "Expozitia aceasta până acum 7 sau 8 ani era mai bună decât cea de la Milano, dar cu "bunăvointă" încet, încet s-a ajuns la performanta actuală. Eu am fost anul trecut si în 5 zile am cunoscut 3 clienti si cred că maximul de vizitatori care au intrat cu bilet nu depăsea 200. Anul acesta se pare că s-a rezolvat problema dar partial, promovarea este slabă, reclama este slabă, intrarea principală nu se mai cunoaste. Oamenii vin din toată tara si se apucă să caute intrarea în târg".

Romtrailer Mecanic
Producător traditional de semiremorci pentru constructii, în acest an Romtrailer Mecanic a fost prezent în stand cu un lant de protectie special creat pentru utilajele care lucrează în minerit, fier vechi, sticlă, marmură. De asemenea, au fost prezentate si sisteme de concasare speciale pentru cariere. În total, în cadrul standului au fost prezentate utilaje de balastieră pentru spart, concasat si spălat piatra, dar si trailere de la 3 până la 8 axe, special concepute pentru transportul utilajelor grele.
Erdinc Demir, director general: "a fost în tonul obisnuit expozitia, cu aceleasi probleme de organizare care le semnalăm în fiecare an în chestionarele lor si care nu sunt rezolvate niciodată".

Just Consulting
Importator al unei game largi de utilaje pentru forat, Just Consulting reprezintă o prezentă stabilă în cadrul expozitiilor de profil organizate de către Romexpo. Standul său a fost gazda mai multor utilaje speciale, precum cel de forat puturi de apă cu diametrul de până la 430 m, adâncimi de 400 m, cu pompă de noroi instalată pe utilaj de 1.200 l/min si 14 tone fortă de apăsare. De asemenea, aici a fost expus si modelul T44, echipat pentru geotermie si geologie cu cap rotativ de până la 500-600 rpm, cap rotativ cu ciocan hidraulic încorporat, special pentru carotaje, pompă de apă si pompă pentru carotaje instalată pe utilaj, care are si capacitatea de a carota cu coroane diamantate la rotatii mari, de 400, 500, 600 rpm.

Deoarece spatiul nu ne permite o descriere exhaustivă a utilajelor de forat performante prezente în standul firmei, vom aloca un spatiu special prezentării acestora în numărul viitor al revistei.
Serbănescu Alexandru, director vânzări: "Noi suntem pentru a doua oară la Romexpo, anul acesta sunt putin dezamăgit pentru că expozitia nu mai este de specialitate. Eu prefer să vină trei clienti pe zi, dar să fie specialisti, profesionisti în sector.
Probabil că vom mai participa si la alte editii, dar o să ne redimensionăm spatiul. Toate târgurile importante din Europa sunt târguri de specialitate. Acolo ne dăm întâlnire cu profesionistii. Ceea ce se întâmplă aici creează confuzie. Poate că pe viitor se va schimba".
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI