Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Sandvik

Constructia unui viitor sigur

15.07.2010
Ema Stancu; Dan Vasile
 Constructia unui viitor sigur
Echipamentele de constructii utilizate pentru excavarea rocilor nu sunt întotdeauna sigure din punct de vedere ecologic. Compania Sandvik a constientizat nevoia de a reduce impactul produselor si a proceselor sale de productie asupra mediului înconjurător. Siguranta si protectia mediului sunt elemente fundamentale pentru activitătile de Cercetare-Dezvoltare.
Praful este omniprezent si în conditii normale acesta este inofensiv. Dar atunci când se lucrează în conditii de foarte mult praf, aspect destul de obisnuit pentru domeniul constructiilor, minerit si balastiere, acesta se transformă într-o adevărată problemă. Este posibil să treacă până la 20 de ani înainte ca efectele inhalării de praf să devină vizibile, manifestându-se de obicei sub forma unor afectiuni respiratorii.
Însă nu volumul de praf este marea problemă, desi la niveluri ridicate acesta poate îngreuna vizibilitatea, ci mai degrabă tipul de praf, particulele fine,  aproape invizibile reprezentând o adevărată problemă, în special cele cu un continut ridicat de cuart. Prin natura lor, mineritul, lucrul în cariere si constructii creează volume foarte mari de astfel de particule fine.

Pentru a ajuta la reducerea riscurilor de sănătate asociate cu praful, Sandvik a dezvoltat sistemul DustMinzer pentru echipamentele de foraj, care fixează praful prin pulverizarea unui agent natural (ecologic) în sonda forezei. În plus, agentul este pulverizat în capătul inferior al colectorului de praf. Ceata rezultată creste nivelul de umiditate si transformă praful într-un material granular inofesniv.
O altă inovatie din domeniul materialelor de volume mari este HX410, un sistem unic electrostatic de retinere a prafului pentru punctele de transfer ale materialelor în transportoare. Acesta se bazează pe separarea ionilor si este instalat deasupra benzii transportoare. Materialul transportat si alături de acesta si praful sunt îndreptate spre carcasă, iar fortele electrostatice fac ca praful să se depoziteze pe aceasta de unde este îndepărtat periodic prin intermediul unui motor si reintegrat în proces.

Mai multă sigurantă, mai putină poluare
Praful nu este singurul care afectează sănătatea. În timp ce vibratiile nu mai reprezintă o problemă, zgomotul cu sigurantă este. Acesta este important nu numai pentru impactul negativ de pe termen lung asupra capacitătilor auditive, ci si pentru că poate acoperi alte zgomote si pericole din apropiere. Au fost făcute multe progrese în acest domeniu de către o serie de universităti si institute de cercetare  precum si de către departamentul propriu de cercetare-dezvoltare al Sandvik. Expertii în acustică au analizat nu numai nivelurile generale de zgomot dar si sursele acestora. Solutiile sunt în acelasi timp simple dar care încorporează o înaltă tehnologie.

Un sistem simplu cu un tub protector cunoscut ca Noise Guard reduce instantaneu nivelul total de zgomot provocat de foraj cu 10dB(A). Echipamentele pentru spargerea rocilor produc de asemenea un nivel cumulat de zgomot mai redus; multe dintre modelele actuale nu mai necesită unelte suplimentare pentru realizarea gresării. Iar prin adăugarea unui sistem patentat de etansare se asigură că lichidul hidraulic nu curge si nu se infiltrează în sol.
Cele mai recente tehnologii pentru motoare conforme cu reglementările în domeniu produc de asemenea un nivel redus de zgomot si oferă mai multă putere la viteze mai reduse.
Noile statii de foraj de suprafată top hammer Sandvik din gama DPi respectă mediul si promovează lucrul pe santier în conditii de sigurantă si sănătate. Forezele consumă cu 15% mai putin combustibil decât  seria tradtională de echipamente DP ceea ce înseamnă o reducere cu 35 tone a emisiilor de CO2 în fiecare an.

Impact asupra mediului

Colaborarea cu universitătile si diferiti experti a adus de asemenea beneficii considerabile pentru productia de echipamente Sandvik. Toate fabricile Sandvik au certificarea ISO9001 si 14001 si aproape toate sunt de asemenea certicate EH18001.
Un exemplu al eforturilor pe care Sandvik le depune în ceea ce priveste siguranta muncii se poate găsi în Tampere, Finlanda unde statiile de forare de suprafată au un sistem prin care se reaminteste în mod constant importanta protectiei mediului. Fluxul de apă pentru cele două hectare ale fabricii  este procesat  în sisteme speciale de separare pentru a se asigura că nici măcar o picătură de ulei nu se pierde în natură.
O atentie specială este acordată emisiilor VOC (compus organic volatil), consumului de energie si utilizării si depozitării reziduurilor si deseurilor chimice.
Protectia mediului si protectia personalului sunt două concepte care merg mână în mână. Toate fabricile Sandvik au adoptat măsuri stricte pentru a îmbunătăti siguranta atât pentru personal cât si pentru vizitatori. Echipamentul de sigurantă corespunzător este obligatoriu, accidentele si pericolele sunt urmărite si listate si ori de câte ori apare o problemă sunt luate măsuri imediate pentru a elimina cauza.


Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI