Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
NIVELTRONIC Plus®

Nivelarea cu precizie în orice situatie

16.07.2010
 Nivelarea cu precizie în orice situatie
În domeniul nivelării Vögele stabileste standardele. Deoarece gama variată de tehnologii diverse garantează, în combinatie cu sistemul inovator de nivelare NIVELTRONIC Plus®  de la Vögele, că pentru fiecare aplicatie este disponibil un senzor potrivit.
Sisteme de senzori mecanici
Dintre sistemele de senzori mecanici de la Vogele fac parte senzorul mecanic de înăltime si pendulul pentru înclinarea transversală.
Acesti senzori au un contact direct, asadar mecanic cu punctul de referintă. Modificarea pozitiei, fie a senzorului, fie a grinzii de asternere sunt înregistrate mecanic la palpare si sunt transformate în semnal electric. Aceste date sunt transmise către sistemul NIVELTRONIC Plus® unde sunt corectate.
Avantajul major al senzorilor mecanici este că acestia sunt insensibili la influentele exterioare, cum ar fi umiditatea, vântul, razele soarelui, oscilatiile de temperatură sau turbulentele de aer cauzate de traficul în derulare. Un alt plus: măsurarea se realizează "vizibil". Aceasta înseamnă că este extrem de simplu de controlat dacă senzorul are un contact "stabil" cu referinta. Astfel se poate recunoaste imediat din ce punct a fost palpată referinta.

Senzor mecanic de înăltime, variabil

Senzorul mecanic de înăltime dezvoltat de Vögele combină avantajele unui senzor de înăltime cu ultrasunete cu precizia mare a senzorilor mecanici. Principiul de bază este extrem de simplu: la palparea unei referinte, miscările în sus si în jos ale palpatorului sunt transmise către senzor. Dacă intervin abateri de la valoarea estimată, pozitia grinzii de asternere este corectată automat de către NIVELTRONIC Plus®.

Interval mare de măsurare de +/- 10 cm
Intervalul de măsurare al senzorilor mecanici de înăltime variabilă de +/- 10 cm este foarte mare pentru senzorii mecanici, în comparatie cu senzorii cu ultrasunete. Reglarea se realizează la fel ca la senzorii Vögele cu ultrasunete, prin apăsarea unui buton: la conectarea la consola de operare a grinzii de asternere ErgoPlus®, acest senzor este recunoscut automat de NIVELTRONIC Plus®. Cu o simplă apăsare a tastelor acesta este reglat si pregătit de utilizare.

Posibilităti variate de combinare
Senzorul de înăltime variabil, mecanic de la Vögele poate fi combinat în diverse variante. Pentru palparea solului, acesta poate fi echipat cu patine tip schi cu lungimi de 0,3 m, 1 m si 2 m. Patina de 30 cm este recomandată în special pentru constructia drumurilor cu curbe strânse si sensuri giratorii, deoarece nu limitează manevrabilitatea repartitorului finisor. Nivelul de înăltime al referintei de copiat de acest palpator scurt în raport de aproape 1:1, eliminându-se astfel compensarea diferentelor de nivel. Dacă trebuie corectate unele diferente de nivel ale liniei de referintă, se recomandă utilizarea unei patine de 1 m sau 2 m. La denivelări mai mari este recomandabilă combinarea cu o patină tip teavă.
Denivelările pe distante lungi pot fi corectate optim cu ajutorul senzorului mecanic de înăltime în combinatie cu patina integratoare cu lungimea de 7 m, pe care este montat un fir conductor. Teava de 7 m se poate utiliza mai ales pe sectiuni fără curbe strânse.

Punere în operă extremde precisă, cu ajutorul firului de referintă
Pentru asternerea extrem de precisă de-a lungul unui fir de referintă, pe senzorul mecanic variabil de înăltime poate fi montat si un etrier. Palparea pe fir este utilizată mai ales atunci când nu există un punct de referintă sau firul conductor este cerut în mod expres de către beneficiar. Cu ajutorul unui fir conductor si a preciziei înalte de ridicare a senzorului mecanic variabil, de numai +/- 0,5 mm se obtin rezultate cu un grad de precizie extrem de ridicat.
Palpator tip schi cu lungimea de 0,3 m pentru curbe strânse. Cu palpatorul tip schi se compensează denivelările minore.
Pentru corectarea denivelărilor minore până la medii patina tip schi de 2 m este ideală, iar pentru suprafete la care este necesar un grad înalt de nivelare, patina integratoare de 7 m.
Pentru senzorul de înăltime mecanic, variabil este disponibilă o gamă variată de accesorii. Acesta poate fi echipat cu o teavă remorcată de 7 m, cu un etrier pentru palparea firului precum si cu palpatoare tip schi cu lungimea de 2 m, 1 m si 0,3 m.

Senzorul de pantă transversală
Indiferent dacă este necesar un grad ridicat de nivelare orizontală sau sunt necesare supraînăltări pe o parte, cu ajutorul senzorului transversal se poate adapta precis punerea în operă a profilului transversal.

Precizia de măsurare de + /- 0,05 %
Înclinarea transversală a grinzii de asternere se măsoară cu ajutorul unui senzor cu lichid, similar unei nivele cu bulă de aer. Prin rezolutia ridicată, senzorul pentru înclinatia transversală este foarte precis si măsoară înclinările laterale într-un spectru larg de +/- 10%. Traversa de nivelare pe care este montat senzorul este amortizată la vibratii, pentru a măsura rezultate exacte de măsurare în toate conditiile de santier. Aceasta dovedeste precizia înaltă de măsurare de +/- 0,05 % care corespunde unei abateri de numai 0,5 mm pe o lătime de 1 m. Ca si referintă este considerată pozitia grinzii de asternere.

Combinatia cu senzor de înăltime
Senzorul de înclinare transversală poate fi utilizat fără probleme cu orice senzor de înăltime până la o lătime maximă de asternere de 6,5 m. Înăltimea măsurată  pe una din laturile grinzii de asternere în combinatie cu înclinarea transversală asigură o punere în operă constantă, cu  mentinerea profilului, pe întreaga lătime de lucru. Pot fi utilizati doi senzori  de înăltime si un senzor pentru înclinarea transversală.
Pe sistemul Vögele NIVELTRONIC Plus® pot fi instalati simultan doi senzori pentru măsurarea înăltimii si un senzor pentru măsurarea înclinării transversale, desi pentru nivelarea precisă sunt necesari numai doi senzori. În utilizare, senzorul pentru înclinarea transversală poate fi combinat cu orice senzor de înăltime de la Vögele pe partea dreaptă sau stângă, fără modificări ale utilajului. Prin aceasta se asigură posibilităti diverse de palpare a referintelor existente. În rest: dacă se instalează pe stânga sau pe dreapta  senzori de înăltime, pe afisajele consolelor de operare ErgoPlus® se afisează automat gradul actual de înclinare transversală, chiar dacă nu este utilizat senzorul  pentru înclinarea transversală.

Sistemul NIVELTRONIC Plus®

* Unic: Sistem automat de nivelare direct de la producătorul utilajului si sistemul de nivelare sunt astfel corelate optim si permit obtinerea unui rezultat perfect.
* Cablajele si racordurile sunt integrate în masina de bază si în grinda de asternere.
* Gama variată de senzori permit utilizarea flexibilă a NIVELTRONIC Plus® în toate domeniile de utilizare.
* Recunoasterea automată a senzorilor conectati simplifică foarte mult configurarea.
* Operare extrem de simplă si prietenoasă si supravegherea tuturor functiilor NIVELTRONIC Plus®.
* Simbolurile logice si usor de înteles permit învătarea usoară a tuturor functiilor, indiferent de limba vorbită de utilizator.
* Sistemul NIVELTRONIC Plus® integrat în sistemul de comandă al utilajului nu necesită măsuri suplimentare de instruire.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI