Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Oportunităti pe timp de criză

15.07.2010
Ec. IULIU CIOBANU
Pietele mondiale din diferite domenii de activitate ne oferă stiri din ce în ce mai contradictorii si greu de înteles pentru multi din cei implicati activ în viata economică.
Regăsim stiri legate de scăderea fără precedent a domeniului auto si în acelasi timp informatii legate de efortul unor producători de masini de lux pentru a spori productia în vederea acoperirii unei cereri tot mai mari existente în piată pentru această categorie.
În domeniul turismului vedem încercări de creare a unor produse noi ale căror caracteristici se pliază pe situatia mondială actuală. Exemplul este dat de Grecia care oferă despăgubiri din cele mai diverse pentru turistii a căror vacantă este perturbată de greve sau alte fenomene sociale si meteorologice.

La polul opus asistăm la deschiderea celui mai scump hotel din lume ale cărui facilităti pot satisface cele mai excentrice gusturi.
Dacă tot mentionăm Grecia, una din măsurile pe care această tară intentionează să le ia, pentru a depăsi momentele dificile în care se află, este vânzarea sau concesionarea unui număr mare de insule. Uimitor pentru unii este faptul că deja au apărut oferte pentru achizitionarea lor încă din primele zile de la anuntarea măsurilor.
Toate aceste lucruri nu sunt decât încă o dovadă că, în ciuda aparentelor, există în continuare lichidităti în piată dar, asa cum am subliniat de mai multe ori, acestea sunt concentrate în anumite cercuri si sunt folosite exclusiv pentru achizitii cu profitabilitate mult mai mare decât în trecut. Acest comportament este amplificat si de reactiile sistemului financiar, pline de prudentă excesivă si panică uneori, care nu dau multe optiuni pentru marea parte a companiilor în vederea  mentinerii  activitătii sau dezvoltării  acesteia.

În România, în ciuda unei instabilităti accentuate a mediului politic, putem vedea în statistici o usoară scădere a numărului de someri în ultimele luni. În acelasi timp si lichiditatea companiilor care încă sunt active s-a stabilizat cât de cât, numărul incidentelor de plată scazând cu 25%. Chiar si în domeniul imobiliar se pare că o parte din dezvoltatori îsi mentin planurile de construire a unor ansambluri rezidentiale si mall-uri. Ca un paradox intram în top trei la nivel european la capitolul metri pătrati de suprafată construită în mall pe cap de locuitor, dar când ne uităm la televizor vedem numai tăieri de salarii, pensii si  taxe mărite.
Ultimele statisici legate de previziunile de viitor ale economiei noastre contin declaratii optimiste pentru 70% din managerii implicati în mediul de afaceri. Se prevede un început de crestere economică până în primăvara anului viitor.

Oportunitătile în aceste vremuri sunt multiple pentru cei cu un plan managerial bun si care se gândesc la strategii pe termen mediu si lung. Speculând comportamentul de consum al populatiei care se modifică permanent la nivel mondial, se poate obtine un profit imediat prin cumularea unor caracteristici ce tin de factori primordiali ai unei afaceri. Astfel se pot identifica noi nise de piată care se creează fie prin modificarea cererii fie prin disparitia altor nise. Chiriile si preturile imobilelor scad în continuare astfel se pot obtine costuri mai mici pentru companii. Se crează piete de desfacere pentru produse noi care fie au caracteristici calitative si de pret superioare fată de cele prezente sau sunt pur si simplu din segmentul low cost.
Şi încă o dată nu trebuie uitate factorul interuman si necesitătile unor clienti ce pot fi mai usor conturate si speculate prin produse si servicii noi, ce se pot obtine prin negociere cu partenerii pe care fiecare companie îi are. Acest lucru tine doar de capacitatea  de analiză a fiecaruia si de segmentul pe care îl vizează în viitor.
Oportunităti au fost, sunt si vor apărea în continuare, tine doar de jucătorii din piata să le identifice si să le speculeze la momentul potrivit.

BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI