Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Komtrax

Pregătit pentru viitor

16.07.2010
Dan Pavel; Ciprian Rotaru
 Pregătit pentru viitor
Tehnologia face parte din viata noastră si din afaceri, vrem sau nu... În concediu sau în deplasare, telefonul mobil si cardul nu pot lipsi. Comunicarea reprezintă esenta acestei societăti moderne, si acest lucru a fost de atâtea ori spus în diferite moduri în mass media în ultimii 20 de ani încât pur si simplu a ajuns de la sine înteles.
Acum, lupta se duce la nivelul cantitătii de informatie ce poate fi transmisă si respectiv receptionată, calculată la secundă. Chiar dacă acest aspect tehnic este lămurit, rămâne o întrebare: cât de performant este programul care prelucrează toate aceste date? Ce oferă acesta utilizatorului final? Informatiile trebuie să fie utile si mai ales prelucrate, astfel încât să ofere solutii care să ducă, în general, la cresterea calitătii, randamentului muncii sau la reducerea consumurilor de orice tip. Pentru piata utilajelor de constructii, un exemplu de succes este sistemul de monitorizare prin satelit Komtrax al producătorului japonez de utilaje Komtasu.
Piata constructorilor de utilaje este extrem de activă, permanent fiind lansate utilaje cu consumuri mai mici, ce oferă o mai bună productivitate, sigurantă în operare, dar si un mediu de lucru mai comod pentru operator.

Chiar dacă utilajele sunt din ce în ce mai fiabile, operatorul rămâne acea variabilă ce nu poate fi prinsă în niciun algoritm. Acesta poate lucra corect si oferi un randament maxim, dar în acelasi timp poate suprasolicita masina, ducând implicit la cresterea consumului si scăderea duratei de viată a componentelor mecanice. Sistemele electronice de monitorizare prin satelit oferă un ajutor pretios în acest sens, oferind varianta de lucru cu cel mai bun randament si corectând erorile care apar în operare.

Producătorul japonez Komatsu este pregătit din acest punct de vedere pentru viitor, având o experientă de peste 10 ani în domeniul sistemelor de monitorizare prin satelit. Încă din anul 2000 a introdus în Japonia si Statele Unite sistemul avansat de monitorizare Komtrax care a ajuns si în Europa în anul 2006, odată cu armonizarea standardelor de lucru ale retelelor locale de telefonie mobilă.
Reducerea consumului de combustibil cu 30%, cresterea randamentului de lucru cu până la 50%, utilizarea corectă, la randament maxim a fiecărui utilaj Komatsu între două revizii - acestea sunt cele mai importante promisiuni ale sistemelor Komtrax si angajamente ale producătorului japonez luate fată de utilizatorii finali, promisiuni care pot fi verificate în fiecare zi, lună sau an de către propietarii utilajelor, fără efort si direct din birou.

Sistemul de monitorizare Komtrax este în prezent oferit în dotarea de serie pe întreaga gamă de utilaje Komatsu, utilizarea lui fiind gratuită, oferta fiind valabilă inclusiv în România. Aici peste 1.000 de utilaje functionează cu acest sistem deosebit, conform datelor oferite de către societatea Marcom RMC'94, unic importator al mărcii Komatsu pentru România.
Și acestea sunt numai avantajele imediate de care propietarul utilajului poate profita încă din prima zi de utilizare a unui utilaj Komatsu. Alte avantaje, la fel de importante, apar pe parcursul exploatării, sistemul Komtrax monitorizând permanent functionarea utilajului, avertizând imediat proprietarul sau cel mai apropiat service mobil Marcom în cazul unor probleme de functionare ale utilajului, de multe ori chiar înainte de a fi depistate de către operator. Astfel, problemele minore pot fi rezolvate telefonic, fără deplasarea unei echipe de interventie, iar defectiunile ce necesită interventia service-ului sunt efectuate mai rapid.

Komtrax reduce nu numai timpii de stationare, dar si costurile de service, astfel că în majoritatea cazurilor este eliminată o deplasare a service-ului, cea în care trebuie determinată problema tehnică si identificate piesele ce trebuie înlocuite. 
Clientul final Komatsu beneficiază si de alte avantaje, la fel de mari dar mai putin vizibile, precum utilizarea judicioasă a service-ului si respectarea modului de întretinere si utilizare a utilajelor, ceea ce duce implicit la o viată lungă a acestora cu foarte putine stationări. Chiar noile modele de utilaje lansate pe piată de producătorul japonez beneficiază de avantajele sistemului Komtrax, încă dinainte de a ajunge la cumpărător deoarece toate problemele tehnice ce pot apărea pe întreaga durată de viată a unei masini sunt permanent preluate si centralizate de către un server central al producătorului Komatsu.
Posibilele defectiuni, cu frecventa de repetabilitate cea mai mare sunt studiate cu atentie de către specialistii proiectanti ai constructorului japonez, fiind depistate cauzele, următoarea gamă de utilaje lansată pe piată fiind astfel mai fiabilă decât cea dinainte. Astfel, utilajele Komatsu sunt din ce în ce mai durabile, intervenindu-se exact acolo unde au apărut slăbiciuni în urma unei exploatări intense de lungă durată, iar activitatea pe teren demonstrează că promisiunile făcute nu au caracter pur comercial.

Rapoartele sunt extrem de usor de citit si de interpretat, unele fiind de-a dreptul intuitive, astfel că în numai cinci minute studiind raportul unui utilaj furnizat de Komtrax, fiecare proprietar sau director de exploatare poate vedea exact cât a lucrat utilajul din timpul total de muncă, la ce nivel de încărcare, si mai ales cât de economic.
Utilizatorul detine controlul asupra orelor de functionare: acestea pot fi vizionate la nivel de zi sau însumate la nivel de lună si de an. Din totalul orelor în care motorul a fost pornit, coloana ENGINE ON arată cât timp a stat în relanti. În cazul santierelor din România, chiar dacă se crede că există un control strict al orelor de lucru, utilajul poate atinge nivele de stationare cu motorul pornit de peste 30%. Pe aceleasi perioade de timp, o altă coloană importantă numită RELIEF HOUR arată perioadele în care motorul a fost suprasolicitat. O informatie importantă, care utilizată corect oferă o protectie eficientă împotriva uzurii premature a utilajului.

Și deoarece Komatsu este unul dintre putinii producători mondiali full-line de utilaje de constructii, în fiecare an livrând pe toate continentele un număr mare de utilaje, grija pentru mediu si reducerea consumului sunt permanent în atentia proiectantilor. Astfel, fiecare utilaj este dotat cu un sistem informatic puternic, ce poate calcula în timp real consumul de combustibil si bineînteles toti parametrii de lucru ce pot influenta valoarea acestuia. Din punctul de vedere al operatorului, rezultatul acestei analize electronice se traduce prin indicatorul de bord numit ECO-lamp. Acesta oferă indicatii imediate despre modul în care trebuie să lucreze pentru a avea un consum minim de combustibil.

Modul în care operatorul respectă indicatiile de consum minim ale bordului său poate fi de asemenea vizualizat sub formă de procente pe prima pagină de raport oferită de către sistemul Komtrax.
Informatiile privind consumul mediu pe oră si consumul zilnic sunt esentiale, existând variatii mari de la operator la operator, mai ales când vorbim de schimburi de lucru pe acelasi utilaj sau pe masini similare. Este cel mai simplu mod de a vedea ce economii poate aduce folosirea utilajului în mod ECO, economii ce depăsesc si în acest caz 30% din totalul consumului de combustibil.

Pentru a avea o viziune clară asupra a ceea ce presupune un raport de lucru anual am analizat un utilaj cu un număr mare de ore de functionare si cu o utilizare intensă, de 16 ore pe zi. Acesta a lucrat teoretic aproape non-stop în acest interval, cu exceptia pauzelor de masă si de mentenantă. Aparent, o utilizare intensă, dar care a adus prejudicii, din punctul de vedere al proprietarului.
Analiza Komtrax, prin raportul de lucru anual evidentiază ceea ce nu se poate constata pe teren: însumând orele zilnice, 3 luni din 12 a lucrat în regim de relanti, deci de fapt a stat, consumând 15 tone de combustibil fără să producă.
Utilizarea economică a utilajului s-a făcut numai pe anumite perioade de timp, desi trebuia să se lucreze astfel permanent, în acest caz mai putin de 35% din timpul total de functionare, rezultând  un consum inutil de 20 t de combustibil.

Acelasi tabel centralizator permite vizualizarea nu numai a orelor de functionare a utilajului, dar si a intervalului până la următoarele revizii sau înlocuiri ale consumabilelor. Și în acest caz o utilizare corectă si intensivă a utilajului aduce o reducere a cheltuielilor cu consumabilele de până la 30%.
Pentru a aprecia modul de lucru al unui operator, este suficient să se analizeze raportul ENERGY SAVING OPERATION, un raport extrem de sugestiv, care contine suficiente informatii pentru a vedea exact modul de pregătire sau interesul arătat de către operatorul utilajului.
Aceste date pot fi utilizate pentru viitoarele calcule de eficientă ale firmei, tabelul oferind clar informatii privind modul în care se pot face economii semificative în viitor, economii ce pot acoperi în doi - trei ani o mare parte din costul utilajului.

Komtrax este alături de utilizatorii săi chiar si atunci când vor vinde utilajul, contribuind la obtinerea unui pret de revânzare mai bun. Astfel, istoricul oferit de acesta, chiar de la cumpărarea utilajului nou, arată modul în care s-a lucrat, numărul real de ore de functionare din totalul ore înregistrat la bord, eventualele defectiuni si dacă întretinerea a fost făcută conform indicatiilor producătorului. Un utilaj corect folosit, indiferent de numărul de ore de functionare, si care poate oferi rapoartele de activitate Komtrax va fi totdeauna mai bine vândut decât unul la fel de bine întretinut, dar care nu poate dovedi decât indirect modul în care a fost exploatat de-a lungul timpului.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI