Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
ABS Trenchless GmbH

Foraje orizontale de subtraversare

11.08.2010
Gheorghe Apostol
Foraje orizontale de subtraversare
Membră a BAUER GROUP din august 2009, firma germană ABS Trenchless GmbH vine să completeze oferta BAUER de utilaje de foraj pentru industria constructiilor cu o gamă largă de masini si echipamente pentru foraje orizontale de subtraversare si sisteme de reabilitare a retelelor vechi de conducte subterane.
Gama de utilaje ABS cuprinde:
  • instalatiile ABS de foraj de subtraversare cu burghiu, care cu forte de împingere cuprinse între 200 kN si 1.500 kN si cu cupluri de până la 50.000 Nm, pot executa foraje în tuburi cu diametre de 100 - 1.600 mm pe lungimi de până la 80-100 m;
  • sistemele RBS de instalare de conducte noi prin interiorul celor vechi, prin tragere cu cablu, cu forte cuprinse între 300 kN si 1.500 kN, pe distante de peste 1.000 m.
  • echipamente auxiliare: unităti de preparare a fluidelor de foraj pentru lucrul cu ciocan de fund; containere mobile cu compresoare de vacuum pentru preluarea lichidelor folosite; remorci pentru transportul rolelor de tuburi; burghie elicoidale si sape de foraj.

Sistemele ABS de foraj orizontal de subtraversare
În cazul în care este necesară trecerea unor conducte pe sub o cale ferată, o intersectie într-un oras sau chiar pe sub o autostradă, fără a se perturba traficul sau activitatea în zonă, ABS oferă o solutie rapidă, sigură si ieftină.

Se sapă două incinte, de o parte si de cealaltă a zonei respective, la adâncimea la care se doreste să se introducă conducta, una de start si cealaltă de iesire. În incinta de start se introduce echipamentul de foraj si se pozitionează pe sine speciale, bine ancorate în sol.

Grupul hidraulic de putere ce actionează echipamentul de foraj poate rămâne la exterior.
Forajul se poate executa cu sau fără ghidare. Forajul fără ghidare se execută în special pentru distante de foraj mai mici. După ce suportul de sustinere a echipamentului de foraj a fost bine pozitionat pe directia dorită, se execută forajul în interiorul tuburilor de protectie, iar materialul excavat de către capul de săpare, este trimis înapoi în incinta de start, de către elicea continuă a burghiului de foraj.
De cele mai multe ori însă forajul se face cu ghidare, în două feluri:
  • cu montarea în fata sculei de săparea a unui cap de ghidare cu profil tăiat asimetric.
  • printr-un sistem complex, denumit PTPM ("pilot tube microtunneling"), care constă în introducerea în prima fază a unei coloane de ghidare cu un cap de săpare tăiat asimetric, pe principiul forajului cu presare a materialului în peretii găurii forate.
Materialul forat este eliminat prin conducerea lui către incinta de pornire de către elicea continuă a burghiului de foraj, de unde este scos cu ajutorul unor containere speciale.
Operatia se repetă introducând o nouă sectiune de burghiu, împreună cu un alt tub de protectie. În functie de natura lucrării, tuburile de protectie din otel, pot fi sudate între ele si îndeplinesc rolul de suport de protectie prin care se vor trece conductele/cablurile necesare.
Ele pot fi însă scoase prin împingere pe măsură ce se introduc tuburile destinate lucrării respective.

Sistemele RBS pentru instalare de conducte subterane noi, prin tragere cu cablu, prin interiorul celor vechi

Sistemele RBS asigură înlocuirea rapidă si sigură a vechilor conducte de gaz, apă sau canalizare, prin tragerea prin interiorul acestora a conductelor noi, fără a fi necesară decopertarea lor. Ca si în cazul forajelor orizontale de subtraversare, se sapă două incinte, de o parte si de cealaltă a zonei în care se doreste înlocuirea conductei. În incinta de plecare se aduce conducta nouă, în care se montează un cap special de tragere, cu strângere pe con si cu ochi de agătare pentru cablul de tragere.
În incinta de sosire se introduce instalatia de tragere a cablului, actionată de un grup hidraulic de putere dispus la suprafată. În functie de materialul tevii vechi si de diametrul dorit la noua conductă, vechea conductă poate rămâne intactă sau poate fi spartă în bucăti ce sunt împinse înspre exteriorul găurii odată cu tragerea conductei noi. Pentru operatia de spargere, luând în calcul materialul conductei vechi, capul de tragere este prevăzut pe conul exterior cu diverse profile de tăiere/spargere. Lucrarea poate fi practic executată de un singur operator, prin telecomandă, din exterior fără a se expune vreunui pericol.

Datorită fortelor mari de tragere, se pot depăsi si unghiuri de 15 - 20°, fără a fi necesară săparea unor incinte intermediare pe distante de peste 1.000 m.
În afara instalatiilor de foraj de subtraversare si a celor de înlocuire de conducte, firma ABS Trenchless asigură si toate echipamentele auxiliare necesare executiei lucrărilor, precum: capete de tragere pentru conducte diverse, sape de foraj pentru toate tipurile de soluri, remorci pentru tamburii cu conducte, precum si sistemul BENTOVAC de preluare  si evacuare a lichidelor de foraj folosite.
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI