Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Containere pentru deseuri

Sistemele revolutionare de la Grădinariu

11.08.2010
Dan Vasile; Cornelia Rotaru
Sistemele revolutionare de la Grădinariu
La Medias, în prezenta consilierului pe probleme de mediu al Ministrului Mediului si Pădurilor, Laszlo Karacsonyi a fost inaugurat, la sfârsitul lunii iunie primul depozit subteran din tară unde se colectează deseurile de hârtie si carton, sticlă si plastic, în cadrul simpozionului cu tema "Sisteme subterane de colectare a deseurilor-o nouă provocare în managementul deseurilor în municipiul Medias". 
Evenimentul a fost organizat de către societătile Eco-Sal si Grădinariu Import-Export, initiativa fiind extrem de apreciată de către administratia locală: "în ultimul timp operatorul regional de deseuri a început să ne facă tot felul de surprize plăcute. Simpozionul dedicat acestui nou concept s-a bucurat de o participare masivă, ceea ce denotă interesul tuturor pentru modul în care desfăsurăm această activitate aici la Medias si în zona de nord a judetului Sibiu" a explicat primarul municipiului Medias, Teodor Neamtu.

Simpozionul organizat la Primăria Medias s-a bucurat de o participare foarte numeroasă, fiind prezenti reprezentanti ai institutiilor administratiei publice locale, regionale si centrale, ai Asociatiei "ECONORD Sibiu" precum si ai altor unităti administrativ-teritoriale din tară, consilieri locali, respectiv si reprezentantii altor societăti prestatoare de servicii de salubritate. Avantajele acestui nou sistem de depozitare a deseurilor au fost enumerate de către Iosif Balog, director Eco-Sal - "un avantaj important îl reprezintă volumul containerelor care este între 3 - 5 metri cubi, fapt ce determină o frecventă mai redusă a colectării si bineînteles o reducerea a cheltuielilor de operare. Practic deseurile nu se mai văd, iar locatiile sunt mult mai mici.
De asemenea important este că prin acest sistem se împiedică propagarea mirosurilor de la deseuri, iar rezistenta la factorii negativi, cum ar fi leziuni mecanice sau vandalism este sporită".

"Vrem să extindem acest sistem de containere subterane în mai mult zone din municipiu, astfel că anul acesta se vor mai amenaja sapte puncte de colectare subterane a deseurilor menajere", a declarat si primarul Mediasului, Teodor Neamtu. În UE astfel de puncte de colectare sunt implementate de patru ani.

Sistemul subteran de colectare a deseurilor
O solutie modernă ce garantează izolarea perfectă a unor deseuri extrem de poluante si cu un grad de degradare, în timp, extrem de redus si o izolare foarte bună asigurată chiar si atunci când se doreste distrugerea containerelor de către persoane rău intentionate. Fiind o premieră în România, interesul arătat a fost major, acest sistem de colectare a deseurilor având mari sanse de a fi utilizat pe întreg teritoriul tării.
Cum este construit acest sistem modern?

Se sapă o incintă în pământ în care este turnată o carcasă de ciment cu pereti grosi de 120 mm si puncte de alipire. Această carcasă are câteva proprietăti specifice, fiind impermeabilă si confectionată din beton armat, astfel asigurându-se o durată mare de viată.
Containerele speciale subterane sunt produse de către societatea Meva din Cehia, corespunzând standardelor si normelor de aplicare pentru Europa. Acestea sunt introduse în interiorul carcasei de ciment si au fiecare o capacitate utilă de 3 mc.
În plus, carcasa de ciment este dotată cu un sistem de recoltare a lichidelor printr-un tub care face corespondenta între baza acesteia si partea superioară a containerului unde este instalat un bazin. Acesta are rolul de a aspira orice tip de lichid ce se poate infiltra. Tehnologic, vorbind, există un bazin de recoltare pentru fiecare pereche de carcase. Tubul de deconectare este integrat în structura de ciment, este rezistent în timp si împiedică orice tip de înfiltrare.

Un mare avantaj al acestor sisteme speciale de colectare a deseurilor este acela că sunt umplute direct de către populatie, eliminându-se astfel cheltuielile suplimentare de transport si de încărcare/descărcare sustinute de sistemele tip cos de gunoi stradal. În momentul în care containerele subterane sunt umplute, acestea sunt golite în containere tip Abroll si descărcate la groapa de gunoi sau la rampa de sortare. Containerele subterane pot fi descărcate cu ajutorul unei gunoiere autocompactoare echipată cu macara sau prin intermediul unei autospeciale cu sistem de încărcare cu cârlig si macara. Macaraua este prevăzută cu sistem de ridicare cu două cârlige, unul fiind folosit pentru ridicarea containerului, iar cel de-al doilea pentru actionarea tijei de golire.

Platforma de la suprafată, pietonală este fabricată dintr-o placă cu rizuri sau poate fi acoperită cu un covor de cauciuc pentru a împiedica alunecarea trecătorilor. Este distribuită si montată împreună cu coloana de introducere a deseurilor. Pozitia centrată pe containere asigură o umplere uniformă a acestora.
Containerul de recoltare si cel de colectare sunt realizate din plăci otel zincat, iar toboganul pentru gunoi din otel galvanizat.

Estetice, usor de manipulat, sistemele subterane oferă un spatiu mai mare pentru pietoni la suprafată, concomitent cu reducerea mirosurilor specifice, deoarece temperatura de sub pământ este inferioară celei de la suprafată, încetinind astfel procesul de descompunere a reziduurilor. De asemenea, si zgomotul produs la introducere deseurilor este redus, iar riscul de incendiu sau de eventuale accidente este extrem de mic.

Usor de manipulat de către un singur operator, sistemele de containere subterane pot fi utilizate pentru recoltarea oricărui tip de deseu: sticlă, hârtie, plastic, deseuri menajere.

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI