Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Decontaminarea solului

Americanii lucreaza cu JCB

17.09.2010
Mariana Patru; Dan Pavel
 Americanii lucreaza cu JCB
Activitatile de decontaminare a pamāntului si refacere a suprafetelor mari de sol īn vederea reintroducerii lor īn circuitul agricol sau pentru alte utilitati sunt īn prezent īn centrul atentiei autoritatilor statale, dar si a firmelor responsabile din īntreaga lume. Cel mai simplu mod de a repune terenurile īn circuitul agricol este acela prin care se decoperteaza suprafete mari de sol pāna la o adāncime medie de la care analizele de laborator  arata ca pericolul este minim pentru viata.
Aceasta problema nu este īnsa rezolvata complet, deoarece solul contaminat este transportat īn anumite zone cu acces restrictionat, unde este depozitat, īn cel mai bun caz fiind acoperit cu membrane ecologice care sa nu permita ploilor sau vāntului sa-l mute.
Tehnologiile moderne permit īn multe cazuri ca decontaminarea sa fie efectuata la fata locului prin efectuarea unei curatari complete a solului. Compania americana Remedial Construction Services propune o tehnologie moderna  de refacere a mediului, aplicabila si īn cazul constructiilor geotehnice si civile. Compania a fost īnfiintata īn anul 1989 īn Houston, Texas si si-a construit un renume īn domeniul actiunilor de refacere a mediului, incluzānd refacerea si stabilizarea solurilor, constructia gropilor de gunoi ecologice, membrane ecologice sau demolarea amplasamentelor care prezinta pericole ecologice. Remedial Construction Services numara peste 400 de angajati, care au proiectat si finalizat mai mult de 3.500 de proiecte īn Statele Unite, Canada, Mexic, Europa de Est, Asia si Orientul Mijlociu.

Īncepānd cu 2009 compania este prezenta si īn Romānia, lucrānd deja la primul proiect important local, si anume curatarea cāmpurilor de reziduuri petroliere aflate īn apropierea rafinariei Brazi si redarea acestora pentru agricultura. La cātiva kilometri de DN1 se īntinde o suprafata de cāteva hectare de teren contaminat de-a lungul anilor cu reziduuri petroliere, dar si de gunoaiele aruncate aici de locuitorii din satele īnvecinate. Istoria contaminarii īncepe īn epoca comunista, īn prezent centrul acestei zone devastate din punct de vedere ecologic fiind marcat de un lac format din reziduuri petroliere amestecate cu apa de ploaie, adānc de cātiva metri.
Īn apropierea lacului a fost amplasata si noua uzina modulara de reciclare a apei dar si a pamāntului,  realizata pe baza unor tehnologii de ultima ora. Domnul Jerry Pionessa, Project Manager al Remedial Construction Services, responsabil cu activitatea companiei īn Romānia, un american 100%, este māndru de fabrica modulara realizata pe baza unor tehnologii ultramoderne.

Domnul Pionessa ne spune despre proiect: "Doua au fost motivele pentru care am cāstigat acest proiect: pretul si tehnologia utilizata. Am adus īn Romānia aceasta tehnologie noua, care nu a mai fost folosita pāna acum si care ne ajuta sa curatam acest cāmp de apa, ulei si reziduuri".
Echipamentele speciale īn valoare de 8 mil. EUR, utilizate la Brazi au fost aduse din America de la producatori de top. Utilajele care le deservesc, respectiv īncarcatoare si excavatoare utilizate la scoaterea materialului contaminat din lacul de reziduuri sunt si ele pe masura exigentelor, deoarece fara ele fabrica nu poate fi aprovizionata cu materia ce trebuie tratata. Astfel, americanii au hotarāt sa aleaga un singur producator european, dar si un singur distribuitor, capabil sa asigure interventii de urgenta la orice ora si un flux de lucru continuu al utilajelor. Compania Terra Romānia, unic distribuitor al marcii JCB īn Romānia a fost cea desemnata sa furnizeze masinile necesare acestui complex industrial.

Utilajele sunt integrate īn procesul tehnologic, acesta presupunānd trei etape distincte: reziduurile recuperate formate din lichid si parti solide sunt transportate prin conducte subterane, trecānd printr-o punte de sortare, fiind selectate materialele din plastic, pietrele sau resturile vegetale, iar reziduurile lichide ajung īn doua rezervoare de amestecare, unde pompele mentin amestecul īn stare omogena. Īn faza a doua sunt separate deseurile lichide cele solide. Īntr-o alta unitate se separa apa si uleiul, apa merge īntr-un rezervor de decantare, iar uleiul īntr-un rezervor, unde este curatat de impuritati si este folosit ca si combustibil chiar pentru functionarea fabricii. Īn cea de-a treia faza materialele solide, respectiv solul contaminat, sunt introduse īntr-un tunel de tratare la temperaturi īnalte, ce dezvolta pāna la 1.700°C si unde sunt arse toate hidrocarburile si toate particulele organice, rezultatul final fiind  un sol curat, steril.
Jerry Pionessa spune ca "īncarcatoarele frontale JCB lucreaza pe santier, unul pentru a alimenta unitatea si celalalt pentru a prelua materialul tratat.

Excavatoarele sunt folosite la bazin pentru mutarea barjelor sau pentru excavarea materialului, īn timp ce īncarcatorul cu brat telescopic este un utilaj de uz general pentru ca īl folosim pentru a ridica sau pentru a desfasura activitati de īntretinere. Īn plus īntotdeauna este nevoie de utilaje compacte pentru a aduna lucrurile din jurul santierului sau pentru a curata, iar mini-īncarcatorul se descurca de minune, este un vehicul multifunctional. Pe santierele noastre avem nevoie de diferite utilaje, pentru ca fiecare zona necesita alt gen de echipament, iar cei de la JCB,  prin gama lor de produse diversificata, ne-au fost de mare ajutor, oferindu-ne toate tipurile de masini de care am avut nevoie."
Zilnic, la fabrica de decontaminare de la Brazi se produc 100 de tone de materiale solide care trebuie mutate din zona contaminata īn zone curate, astfel ca pentru īncarcatoarele JCB si operatorii acestora cuvāntul repaus nu exista īn vocabular.  Aici se lucreaza sub presiune, deoarece termenul pāna la care trebuie finalizat acest proiect este 31 martie 2011.

"Alegerea societatii Terra Romānia Utilaje de Constructii nu a fost deloc īntāmplatoare, reputatia solida a serviciilor oferite de aceasta firma fiind unul dintre factorii care au contribuit la īncheierea acestui parteneriat. Pot spune ca echipamentele sunt foarte fiabile, iar despre Terra Romānia am primit recomandari foarte bune legate de partea de servicii de la alti clienti ai firmei. Sunt foarte multumit de aceasta colaborare si cred ca atunci cānd vom avea o problema ei vor reactiona prompt si īn cel mai scurt timp cu putinta totul se va repara. Cu un volum de productie atāt de mare, cu fiecare zi īn care aceasta unitate nu functioneaza pierderile sunt imense. Este important sa ai o relatie buna cu furnizorul de echipamente pentru ca acesta sa se poata prezenta aici ori de cāte ori intervine o problema, iar cei de la Terra fac o treaba foarte buna".
Parcul de utilaje JCB utilizate

Īncarcator telescopic model 540-170
* Putere motor (CP)    215
* Capacitatea cupei (mc)    4
* Īnaltimea de descarcare (mm)    4.393
* Unghiul de rotire al cupei īncarcate (°)    53
* Forta de rupere (kN)    151

Miniīncarcator senilat model ROBOT 1110T
* Putere motor (CP)    92 CP
* Transmisie: hidrostatica, servocomandata, independenta
* Viteza de deplasare īnainte-īnapoi (km/h)    11
* Cupa īncarcator    2.030 mm, 0.60 mc cu dinti
* Dispozitiv mecanic de prindere rapida pe bratul īncarcatorului frontal
* "Parallel lift" pentru furci

Īncarcator frontal model 436HT
* Putere motor (CP)    177
* Greutate operationala (kg):    16.897
* Capacitate de īncarcare maxima (mc):    2,7

Īncarcator frontal model 456ZX
* Putere motor (CP)    215
* Capacitatea cupei (mc):    4
* Īnaltimea de descarcare (mm):    4.393
* Unghiul de rotire a cupei īncarcate (°)    53
* Forta de rupere (kN):    151

Excavator senilat model JS260LR
* Motor Isuzu 4HK1X, Turbo diesel, Common Rail Tier III
* Putere motor (CP)    197
* Transmisie hidrostatica cu trei viteze
* Viteza de deplasare (km/h):    5,6
* Brat scurt monoboom (m)    5,85
* Brat "Long reach" cu lungime de (m)    18,7
* Adāncimea maxima de sapare (mm):    15.413
* Īnaltimea maxima de īncarcare (mm):    10.783

Excavator senilat model JS220LC
* Putere motor (CP)    172
* Viteza de deplasare (km/h):    5,6
* Brat monoboom 5,7 m cu māner de 3,0 m
* Cupa de excavare (mm):    1.500
* Capacitate cupa (mc):    1,4

Anul XII, nr. 142, dec 2017
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, Mai 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

NEXT AUTO, Noiembrie 2017
 
NEXT AUTO, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 
 
 

PARTENERI