Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

Sigur va veni si primavara

17.09.2010
Ing. Dan Pavel
 Sigur va veni si primavara
Noroc ca nu ma uit prea des la tv. Posturile românesti au un caracter evident depresiv. Acelasi accident de masina, cu aceleasi cuvinte ale reporterilor care bineînteles ca "stiu tot" pe toate canalele. Ma impresioneaza mai mult faptul ca de multe ori le difuzeaza chiar în acelasi timp, precum reclamele.
Nu ma mai uit nici la stiri si la "tocsouri" cu jurnalisti revoltati împotriva sistemului corupt, cu table ce-mi aduc amintite de scoala elementara, pe care traseaza curbe infantile. Fara sonor, sunt mult mai simpatici în încercarea lor de a face un circ mai tare decât postul concurent. Chiar astept momentul în care se vor tavali pe jos, vor face spume si îsi vor trage câtiva pumni.

Ca un urmas demn al romanilor, astept cu viu interes circus maximus.
Cu asemenea concurenta este greu sa scrii ceva interesant despre autostrazi platite de zece ori si neterminate niciodata. Prefer sa fiu un cronicar al lunii august, o luna în care teoretic lumea este în concediu si nu se întâmpla nimic.
Plictiseala de vara a fost sparta numai un pic de Guvern, care a schimbat câte ceva prin structura. Astfel, la Ministerul Transporturilor a venit un nou ministru vechi, care face ce stie mai bine: controale. Pentru început, CNADNR este suspectat ca nu a vrut sa atraga fonduri europene, în plus fiind studiate cauzele pentru care proiectele nationale sunt întârziate sau supraevaluate. Mie mi se pare totul ca fiind în limitele normalului mioritic, iar controlul va fi finalizat cu un mare raport plin de cuvinte sforaitoare... samd.
Concluziile controlului le vom analiza în urmatorul editorial.
Revenind la realitatea româneasca, pot spune ca am realizat câteva articole prin tara care înca îmi dau speranta ca se mai schimba ceva în bine în acest colt de Balcani. Am vazut la lucru una dintre cele mai moderne fabrici de reciclare a terenurilor contaminate din lume, aceasta functionând chiar lânga rafinaria de la Brazi. Tehnologia de vârf, curatenia exemplara, linistea cu care se lucra mi-au dat impresia ca sunt undeva în vestul Europei.

Și daca tot vorbim de curatenie, am vazut si noua groapa de gunoi ecologica a orasului Pitesti. Uimitoare - un deal pe care creste iarba si în curând si pomi. Numai reteaua de tevi de evacuare a gazelor si a apei aminteste ca sub deal exista un munte de gunoaie. Toate tevile sunt conectate la o instalatie de producere a gazului metan si la o statie de tratare a apelor rezultate. Deja exista si o legenda: reprezentantul firmei germane care a montat statia de curatare a apelor reziduale a baut un pahar din apa filtrata, demonstrând cât de eficient este sistemul de curatare. Și aici exista o fabrica ultramoderna destinata sortarii materialelor reciclabile din gunoaiele orasului.
Și mai mult de atât, am vazut oameni care erau multumiti si mândri de munca lor. Am vizitat unul din putinele ateliere mecanice care au rezistat în ultimii douazeci de ani, cu strunguri, freze, aparate de sudat, atelier de reparat motoare, atelier de acoperiri metalice... samd. O adevarata minune pentru zilele noastre. Un loc care probabil va disparea curând, cumparat de un dezvoltator imobiliar care va mai construi un mall sau un bloc de birouri.
Am început sa cred din nou ca mai avem o sansa în România sa traim si sa muncim decent.


Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI