Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Arta constructiilor

Liebherr lucreaza pentru Baumit

17.09.2010
Dan Pavel; Cornelia Rotaru
Liebherr lucreaza pentru Baumit
De multe ori povestile de succes din filme sunt depasite de realitate, indiferent de cât de multa imaginatie ar avea cei implicati în transpunerea pe pelicula de celuloid a scenariilor.
În cazul firmei austriece Baumit povestea nu este nici spectaculoasa, si nici nu vorbeste de norocul unor investitori, asa cum ne-am obisnuit în România. Este o poveste frumoasa din care putem învata totii: o afacere de familie dezvoltata cu multa munca, imaginatie si pasiune pentru crearea de noi materiale de constructie de calitate, care sa acopere nu numai cerintele practice, dar si pretentiile artistice ale arhitectilor.
Lansata oficial sub numele actual în anul 1988, Baumit reprezinta nu numai o marca austriaca de calitate, dar si uniunea dintre doua afaceri de familie cu experienta în domeniul producerii materialelor de constructii. Intrarea pe piata internationala a început în anul 1994, în prezent producând si distribuind materiale de constructii din ciment-var sub marca proprie în 20 de tari din Europa, printre care si România.
Societatea Baumit România are în momentul de fata patru puncte de lucru. Este vorba de doua fabrici de mortare uscate în Bolintin si Teius, judetul Alba, o fabrica de vopseluri si tencuieli decorative în Bucuresti, zona Militari si cariera de piatra de calcar la Geomal, tot în judetul Alba, în apropierea fabricii de mortare uscate. Cea mai recenta investitie, fabrica de mortare uscate din zona comunei Bolintin, din apropierea orasului Bucuresti, este realizata cu cele mai noi tehnologii. Are o suprafata de 40.000 mp, dintre care 3.500 mp construiti, restul fiind suprafete betonate desinate depozitarii (capacitatea de depozitare maxima pe platforma este de 11.000 tone) si activitatilor specifice de manipulare si încarcare în camioane. Aici se pot obtine, la cerere, 56 de produse diferite, acesta acoperind tot ce este nevoie pentru constructia unei cladiri: mortare, tencuieli, adezivi, materiale pentru sisteme termoizolante, sape normale si autonivelante, samd.

Întreg lantul de productie este complet automatizat, aici fiind utilizate cele mai noi masini si echipamente produse în Europa. Cele 300.000 tone de produse uscate ce ies pe poarta fabricii într-un an nu lasa în urma nici praf si nici mirosuri. Ecologica, desi lucreaza cu nisip cuartos si materiale pulverulente precum ciment, ipsos, var si aditivi ca materie prima, întregul ansamblu nu deverseaza în atmosfera nici o urma de praf. Toate silozurile de materie prima sunt situate în interiorul singurului turn de desprafuire al fabricii, fiecare siloz având propriul filtru de desprafuire, special creat pentru materialul respectiv.
Randamentul fabricii depinde în mare masura de continuitatea alimentarii cu materie prima, încarcatorul frontal desemnat în cadrul fluxului de lucru ca fiind utilajul central trebuind sa îndeplineasca o serie de calitati, precum rezistenta la un program de lucru non-stop. Poate sarcina nu ar fi fost atât de dificila, daca nu ar fi fost vorba de nisip umed, un material cu o densitate mare ce supune toate structurile mecanice de sustinere si miscare a bratului la eforturi dinamice deosebite. Alegerea nu a fost usoara, recunoaste domnul Laurentiu Lupusor, director general Baumit România.
În final, încarcatorul frontal Liebherr model L542 a fost ales sa devina "vedeta"  fabricii de la Bolintin: "am luat aceasta decizie fara nici o sovaiala în urma studiilor si analizelor facute si stiu ca nu am gresit".
Noi am vazut la lucru încarcatorul în cadrul spatiului de depozitare al fabricii, si pot spune ca, desi conditiile de lucru sunt excelente, sarcina utilajului si a operatorului nu este usoara, trebuind sa asigure aproape non-stop linia de productie cu materia prima de baza. Procesele de productie fiind complet automatizate, aici nu se accepta timpi de stationare, iar o posibila defectare a utilajului nici macar nu este luata în calcul.

Laurentiu Lupusor, director general Baumit România: "reprezint o firma care a investit mult si care îsi face cu seriozitate planuri de viitor"

Masini si Utilaje: Aveti o gama foarte larga de produse. Cum pot fi ele prezentate generic?
Laurentiu Lupusor: Baumit produce în România o gama foarte larga de materiale destinate constructiilor, ce pot fi împartite în doua grupe importante: produse uscate si produse umede.

Din gama produselor uscate fac parte mortarele uscate, care sunt mixturi de ciment, var, gips cu agregate diverse, precum nisip cuartos, nisip de calcar sau nisip de marmura. Toate aceste produse sunt amestecate si aditivate cu diverse rasini, astfel rezultând mortarele uscate. Acestea se livreaza în saci care sunt paletizati si apoi acoperiti cu folie de plastic pentru a fi protejati si livrati catre santierele de constructii sau pot fi trimisi spre depozitele clientilor nostri. De asemenea, aceste produse pot fi expediate în vrac, cu ajutorul silo-transportoarelor, existând si posibilitatea montarii chiar în cadrul santierelor a acelor silozuri sub presiune, ce asigura o productivitate foarte buna, o protectie perfecta a materialului si stocarea lui în conditii de eficienta si siguranta. Materialul este livrat în aceste silozuri de santier, care dupa golire pot fi reîncarcate prin silo-transportoare. Sunt extrem de eficiente, deoarece ofera 15 pâna la 20 de tone de material perfect uscat într-un siloz care ocupa aproximativ 1,5 mp. În plus, materialul este protejat împotriva ploii sau a ninsorii pentru ca silozul respectiv este perfect etans, fiind de asemenea protejat împotriva furtului. În continuare, si punerea în opera se face mecanizat pentru ca aceste silozuri permit conectarea masinilor, pompelor de malaxare, si se poate ajunge la varianta de a aplica mecanizat tencuielile pe pereti, lucru care a început sa devina uzual sau aplicarea mecanizata a sapelor. Tot pompele de sapa  scutesc munca a multi oameni si obtin o calitate si o omogenitate a materialului aproape de perfectiune.
În ceea ce priveste produsele umede, acestea sunt de regula vopseluri sau tencuieli decorative formate din mixturi de rasini de regula acrilice, produse pe baza de siliconi, de silicati. Sunt game diverse din punct de vedere al bazei chimice din care sunt facute si care contin de asemenea ca adaosuri granulatii de marmura, fillere, talcuri plus nenumarati aditivi. Se stie ca o vopsea de calitate, de interior are pe putin 14, 15 componente, lucru care înseamna retete foarte elaborate si o tehnologie foarte precisa.

Cam acestea sunt produsele pe care le facem noi în România. Doua grupe mari, produse uscate si produse umede si care sunt livrate de regula nu doar sub forma de produse în sine ci mai ales sub forma de sisteme de produse. Practic, sunt grupe de câteva astfel de produse care au o compatibilitate perfecta având în vedere ca retetele sunt gândite de asa natura si care confera beneficiarului o siguranta în plus pentru perioada de exploatare iar constructorului niste avantaje vizavi de punerea în opera foarte usoara, asigurarea unei asistente tehnice de catre o singura persoana, noi având si un serviciu tehnic foarte bine pus la punct.
Mai nou am completat gama achizitionând firma Incop Calcar din judetul Alba si astfel am devenit jucatori si pe piata de agregate, piatra de calcar sparta si filler de calcar.

M&U: Vorbind despre investitii, acestea se fac foarte greu în aceasta perioada de criza economica mondiala. Un utilaj de capacitate precum încarcatorul frontal de la Liebherr reprezinta o investitie serioasa si cred ca a fost foarte bine chibzuita aceasta achizitie.
L.L.: Utilajul Liebherr este o parte din ansamblul de achizitii si investitii efectuate în ultimii doi ani de catre producatorul Baumit în România. Noi am achizitionat acest utilaj în urma unor analize pe care le-am facut si în urma carora am decis ca pentru fabrica de la Bolintin este alegerea cea mai buna. În acest caz au fost mai multi factori care au fost analizati si care ne-au aratat ca aceasta alegere este cea mai buna. Printre cei mai importanti sunt cei legati de calitatea utilajului si de asistenta tehnica pe care furnizorii o asigura. Pot sa va spun ca nu m-am înselat, utilajul este exploatat intensiv si functioneaza ireprosabil. Noi am mai avut în exploatare utilaje de acest gen si cred ca varianta pe care o avem acum în exploatare la Bolintin este una dintre cele mai bune.

M&U: Cum este el integrat în fluxul tehnologic al fabricii?
L.L.: Practic, încarcatorul frontal de la Liebherr preia materialul care se afla în padocurile special amenajate si îl transporta pâna la gura de încarcare pentru uscator. Nisipul cuartos este apoi uscat, cernut si stocat în silozuri de nisip uscat care intra apoi în diversele produse pe care Baumit le executa la Bolintin. Acest utilaj functioneaza aproape non-stop, în doua schimburi, fabrica procesând zilnic cam 500 - 600 tone de nisip. Conditiile sunt foarte bune, noi avem o amenajare perfecta, suprafetele sunt betonate, impecabile. Din punctul acesta de vedere am oferit conditii bune de lucru, dar exploatarea este intensa. Masina merge la sarcina maxima. Nu exista o menajare din punctul acesta de vedere, mai ales daca tinem cont de faptul ca densitatea nisipului ud este mare si solicita serios cupa încarcatorului si toate articulatiile. Cu alte cuvinte masina este solicitata intens, iar dimensionarea ei a fost facuta tocmai pentru a fi corespunzatoare nevoilor. Noi am ales o capacitate optima având si o rezerva astfel încât nici utilajul sa nu fie fortat si sper ca în felul acesta sa aiba o durata de exploatare mare si parametri normali legati de consum. Pot spune ca si reviziile au costuri moderate, si toate aceste cheltuieli reduse ne ajuta, deoarece se rasfrâng în costurile de productie si în cele din urma în pretul final al produselor.

M&U: Cum se prezinta Baumit România ca jucator important pe piata locala, si ce proiecte aveti pentru viitor?
L.L.: Avem multe produse, diferentiate pe grupe mari de utilizare, si este greu din acest punct de vedere sa dam o cifra exacta, dar cred ca detinem undeva la 30 - 35% din piata de specialitate din România. Chiar daca traim o perioada economica dificila, noi tinem cont de faptul ca lucrul acesta este trecator, si din acest motiv ne facem planuri pentru viitor.
Perioada de relansare economica trebuie sa "prinda" un producator Baumit puternic, care sa ofere exact ceea ce are nevoie piata din România si din Republica Moldova. Exista clar un specific local pentru ca necesitatile si asteptarile pietei de constructii din România sunt diferite de cele din Bulgaria sau din Germania sau din Spania. Cred ca nu gresesc spunând ca desi calitatea produselor este guvernata de laboratoarele centrale din Austria exista o specificitate pe fiecare din aceste piate vizând nu calitatea acestor produse, ci tipurile de produse.

Performantele încarcatorului frontal Liebherr L542

Motorizare
* Tip:     Liebherr D 934 S AG
* 4 cilindri în linie,
cu turbo charger si racire cu apa
* Putere (CP):     143
* Cuplu maxim (Nm/rpm):     770/1.000 - 1.300
* Capacitate (l):     6,36
Viteze de lucru (km/h)
* Treapta 1: 0 - 6
* A1: 2     0 - 16
* A2: 2    0 - 40
* Greutate de operare (kg):    13.320
* Sarcina de rasturnare (kg):    11.040
* Capacitate rezervor (l):    170
* Greutate operationala (kg):    13.320
* Înaltime maxima de ridicare (mm):    5,246
* Capacitate cupa (mc):    2,7

LIEBHERR - ROMANIA SRL
Str. Horia, Closca si Crisan nr. 61-63, Cladirea II, et. 3, birou 1-9
Otopeni, jud. Ilfov, 075100, România
Tel:        +4 0372 163 721
Fax:       +4 0372 163 798
Mob:      +4 0731 200 033
Internet:
www.liebherr.ro;
www.liebherr.com
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI