Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Masini si Utilaje nr. 56

Viata īn ritm de bursa

12.10.2010
Ec. IULIU CIOBANU
Schimbarile aproape zilnice ale politicilor fiscale si sociale din ultima perioada duc la fluctuatii din ce īn ce mai mari īn domeniul economic din Romānia.
Raportarile statistice sunt greu de luat īn calcul īn acest moment de oricine īncearca sa faca o analiza pe termen mediu si lung a domeniului īn care activeaza. Daca luam de exemplu domeniul constructiilor, acesta a trecut de la un +27% la un-28,5 % īn numai doua luni, fluctuatie datorata achitarii de catre stat a unei parti din datoriile vechi, plata de care a fost conditionata ultima transa FMI. A venit si transa de 2 mld. euro si platile s-au oprit. Astfel cine a luat īn calcul o relansare a domeniului respectiv nu a facut decāt sa mai investeasca degeaba sume de bani pe care le va recupera extrem de greu daca nu a gāndit si o strategie de back-up.
Declaratiile privind mult asteptata relansare a economiei romānesti se schimba de la o zi la alta sau chiar īn aceeasi zi, daca se preiau cifrele vehiculate de mai multe persoane abilitate sa faca previziuni īn acest sens.

Īn aceste conditii, numai managerii cu o capacitate decizionala coerenta si care dau dovada de mult sānge rece pot crea premisele dezvoltarii rapide ale companiilor pe care le conduc. Cumulānd instabilitatea creata acum cu lipsa de lichiditati ce chinuie sistemul romānesc de mai mult timp se consolideaza conceptul de triere din ce īn ce mai accentuata a companiilor īn functie de modul īn care acestea sunt conduse. Din nou abilitatile manageriale primeaza īn stabilirea traiectoriei pe care compania o va avea din acest moment. Companiile implicate īn relatii contractuale internationale trebuie sa fie si ele extrem de atente īn structurarea planului de dezvoltare. Se pot constata si īn acest plan schimbari care sunt capabile sa refaca prognozele pentru perioada imediat urmatoare.

Exemplele īn acest sens sunt multiple īn ultimele zile, plecānd de la acordul semnat de Grecia pentru investitii ale Emiratului Qatar de 5 mld. euro si pāna la noua strategie declarata a Chinei de īncepere a programelor de investitii īn tehnologie de productie ce se axeaza pe calitate, nu pe cantitate ca pāna īn acest moment. Nu este clar acum īn ce vor fi investite aceste sume de bani si astfel trebuie urmarit domeniul īn care activati pentru a vedea la timp ce decizii va vor afecta.
Lipsa de lichiditati īn plan international trebuie īnteleasa asa cum este īn realitate. Banii nu s-au evaporat ci pur si simplu sunt concentrati īn anumite cercuri de oameni si companii, acestia fiind dispusi sa investeasca numai atunci cānd considera ca profitul lor este maxim. Pentru a obtine un profit mare trebuie sa achizitionezi la un pret apropiat  minim iar acest pret īl obtii numai atunci cānd compania pe care vrei sa o cumperi are dificultati sau resursele sale sunt foarte mari si lipsesc banii pentru dezvoltare. Usor de exemplificat acest concept: una din principalele companii petroliere din Brazilia reuseste īn plina criza sa sustina un program de investitii de 224 mld. euro prin emisiune de actiuni, iar cumparatorii stau la coada. Motivul este uriasul potential de exploatare al companiei care poate duce Brazilia, tara cunoscuta pāna acum pentru fotbal si samba, īn topul tarilor exportatoare de produse petroliere.
Concluzia informatiilor expuse mai sus este ca īn momentul īn care aveti ceva de oferit sigur veti gasi banii necesari pentru sustinerea proiectelor. Cānd spun ceva de oferit nu ma refer numai la bunuri palpabile ci si la strategii de dezvoltare sustenabile īn economia reala, bazate pe o recuperare rapida a sumelor investite si pe o profitabilitate ridicata pe termen scurt si mediu. Permanenta fluctuatie a indicilor economici nu va va ajuta īntr-o strategie de capitalizare pentru planuri pe termen lung.

BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XII, nr. 142, dec 2017
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, Mai 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

NEXT AUTO, Noiembrie 2017
 
NEXT AUTO, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 
 
 

PARTENERI