Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Sisteme de lubrifiere

Groeneveld, un partener de încredere

15.11.2010
Dan Pavel; Cornelia Rotaru
 Groeneveld, un partener de încredere
Sistemele de ungere continuă reprezintă o necesitate în multe domenii de activitate, acolo unde componentele mecanice în miscare sunt supuse la presiuni de lucru si temperaturi înalte. În domeniul utilajelor de constructii, aceste sisteme sunt din ce în ce mai des solicitate, nefiind însă o necesitate absolută, în conditiile în care operatorul este suficient de constient de importanta activitătii sale, acesta trebuind la anumite intervale de timp să oprească lucrul si să greseze manual articulatiile echipamentelor de săpare sau încărcare.
Statistic vorbind, mai ales în România, uzura accentuată a acestor articulatii duce adesea la scurtarea duratei de viată a unui utilaj sau la costuri suplimentare importante generate de înlocuirea elementelor deteriorate. În conditiile unei utilizări normale a unui utilaj, într-un mediu de lucru specific, fără excese precum vârfuri de temperatură ridicată, lucru în mediu umed sau suprasarcini prelungite, montarea unui sistem de ungere destinat gresării principalelor puncte supuse uzurii este indicată, economiile făcute în timp prin cresterea duratei de viată a masinii acoperind cheltuielile achizitionării, montării si utilizării acestuia.
În cazul acestor sisteme de ungere montate ulterior pe un utilaj, este extrem de importantă experienta firmei producătoare, dar si a celui care le pune în functiune. În România, compania Lubrications System, importator al sistemelor de ungere marca Groeneveld este binecunoscută pe piata utilajelor. Sistemele de lubrifiere produse de firma olandeză se remarcă printr-un grad înalt de automatizare, operatorul concentrându-se în acest fel numai asupra activitătii sale principale. De asemenea, intervalele de timp la care se realizează lubrifierea pot fi selectate si de către operator, în functie de operatiunile care le execută. Sistemul de control montat în cabina operatorului este extrem de simplu, acesta având incluse sisteme de protectie precum cele de alertă în cazul în care în timpul lucrului apare o bresă în sistemul de ungere sau dacă o conductă de alimentare se obturează.

Eficienta sistemului de ungere Groeneveld poate fi cel mai bine măsurată acolo unde este cu adevărat pusă la încercare. Platforma siderurgică de la Galati tocmai a primit patru camioane rigide gigant de 37 tone, de la producătorul Caterpillar precum si opt încărcătoare frontale pe pneuri si două încărcătoare frontale pe senile, cu un gabarit pe măsura camioanelor. Specificul de lucru al acestora este extrem: de multe ori, utilajele manevrează în timpul fluxului tehnologic zgură cu intruziuni metalice încinsă până la rosu. Echipate adecvat, acestea lucrează la temperaturi atât de mari încât lichidele vâscoase, precum uleiul de ungere al articulatiilor se evaporă rapid, putând duce la distrugerea echipamentelor de ridicare.

Proprietarii utilajelor au apelat la specialistii societătii Lubrications Systems pentru a găsi cele mai bune solutii de rezolvare a problemei ungerii articulatiilor. Solutia aleasă a fost aceea de ungere integrală a tuturor mecanismelor în miscare expuse temperaturilor înalte exterioare la întreaga gamă de camioane articulate. Rezervorul de lubrifiant este montat într-o capsulă transparentă chiar lângă cabina operatorului, acesta putând să constate nivelul de ulei rămas dintr-o singură privire, fiind si usor de umplut atunci când se goleste. Montarea acestuia lângă cabină reprezintă mai mult un element de confort destinat cresterii randamentului operatorului, deoarece golirea sa este oricum indicată de către sistemul de control aditional montat pe bord. Operatorul poate alege perioada de ungere în functie de sarcinile de lucru din ziua respectivă. Astfel, operatorul încărcătorului frontal Caterpillar a ales o lubrifiere rapidă, la perioade scurte de timp, de cinci minute.

Alegerea traseului conductelor de alimentare cu lubrifiant este de obicei foarte bine făcută, producătorul Groeneveld având pentru fiecare tip de utilaj si marcă instructiuni clare, fiind protejate  de orice. Mai mult, conductele nu interferează cu traseele sistemelor hidraulice, electrice si de alimentare cu carburant ale utilajului.
În cazul utilajelor gigant de la Caterpillar, sistemul centralizat de distributie si control electronic al lubrifiantului a fost montat într-un loc usor de accesat, dar cât mai departe de orice posibilă sursă de căldură externă sau deversare de material, în spatele utilajelor. Mai precis, în cazul camioanelor articulate sub benă, pe structura de rezistentă a sasiului.
În acest caz extrem, utilajele nici nu ar fi putut fi utilizate în conditii de randament maxim fără acest sistem de lubrifiere aditional. Este de prisos să spunem că orice întrerupere a circuitului de alimentare cu ulei în timpul lucrului în mediul cu temperaturi înalte poate duce la distrugerea bratului de încărcare a utilajului, din acest punct de vedere functionarea perfectă, fără oprire a utilajului, fiind absolut necesară.


Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI