Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul vostru financiar

Bilantul unui an agitat

16.12.2010
Ec. IULIU CIOBANU
Agitatia a fost una din pricipalele caracteristici ale anului care a trecut chiar daca la o privire de ansamblu a mediului economic international s-a putut constata o aparenta acalmie.
Statisticile pe final de an arata fluctuatii permanente în diverse domenii de activitate si mai ales, într-un mod paradoxal, în cadrul aceluiasi domeniu de activitate. Foarte multi au avut pierderi în timp ce unele companii au înregistrat cresteri semnificative. Resemnarea multora a dus la o accelerare a gândirii, deciziilor si miscarilor facute de cei care au înteles ca aceasta perioada poate fi extrem de profitabila. Fara un efort suplimentar semnificativ multe companii au reusit sa fructifice mare parte din sansele de câstig sau dezvoltare aparute. Si astfel conform unor legi vechi de când lumea cei mai puternici supravietuiesc în orice conditii.
Volumul tranzactiilor la nivel intern si international a scazut dar unul din beneficiile acestui lucru a fost aparitia unor ferestre de timp suplimentare fata de anii trecuti. Cei care au folosit acest timp pentru analiza domeniului din care fac parte cât si a propriei companii, au avut o imagine clara de ansamblu asupra realitatii si astfel au putut sau pot în continuare sa remedieze punctele slabe pe care le aveau si în acelasi timp sa-si consolideze si valorifice la maximum punctele forte.

Lichiditatea a fost factorul determinant al oricarei decizii luate de manageri atât pe plan intern cât si la nivel mondial. Diversitatea posibilitatilor investitionale a fost uriasa. Cei care au dispus sau dispun de lichiditati pot achizitiona fara mari dificultati companii, banci, insule grecesti, cladiri istorice în Venetia si lista poate continua.
Un alt factor de referinta a fost competitivitatea de care dau dovada diversele medii economice la nivel mondial. Capacitatile de productie si masurile de sprijinire a acestora au avut un cuvânt greu de spus în dinamica economica mondiala.
Revenind la mediul intern, din punct de vedere al competitivitatii tara noastra este pe unul din ultimele locuri la nivel european, si asta în principal datorita structurii economiei. În România 77 % din companii activeaza pe domenii de servicii si comert, mare parte dintre ele depinzând de mediul extern sau de companii straine aflate si ele într-o permanenta miscare si consolidare. Nu avem productie deci nu avem o baza de pornire coerenta în acest moment.

Mentalitatea româneasca a fost, si ramâne din pacate, una din principalele piedici în calea dezvoltarii oricarei relatii de afaceri interne sau externe. Modul de gândire si de abordare a diverselor tranzactii a ramas în mare parte neschimbat, fiecare parte implicata pierzând mai mult timp în demersul sau de a dovedi ca este puternica, decât în transarea coerenta, profesionista si profitabila a respectivului business.
Si mai uimitor este faptul ca aceasta tara face toate demersurile necesare sa îndeparteze oamenii cu o gândire coerenta si profesionista, care pot conduce cu succes diverse companii sau institutii si în aceste vremuri tulburi. Si uimitor la acest capitol excelam, ne dam silinta si reusim chiar daca este dovedit faptul ca exportul de elite este una din principalele amenintari asupra mediului economic din orice tara.
Concluzionând trebuie sa privim partile bune ale anului care a trecut, pietele s-au asezat în diverse medii economice, companiile slabe au disparut în marea lor majoritate iar cei ramasi au posibilitati multiple de acaparare a golurilor ramase în economie.
     
BENDIS FINANCIAL
30D Horei st., 2nd District, Bucharest
Tel: 0745-996-911;
Fax: 031-805-44-04
Anul XII, nr. 142, dec 2017
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, Mai 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

NEXT AUTO, Noiembrie 2017
 
NEXT AUTO, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 
 
 

PARTENERI