Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Cariere de piatra

Liebherr la Grandemar

16.12.2010
Dan Pavel; Mariana Patru
 Liebherr la Grandemar
Societatea romāno-olandeza Grandemar este una dintre cele mai mari companii producatoare de agregate din tara. Unul din punctele importante de unde se extrage piatra de cea mai buna calitate este cariera de la Poieni, cu o traditie din care īncepe īn anul 1873. Īn acea vreme piatra de la Poieni a fost utilizata la constructia drumurilor si chiar a unor palate din Budapesta si Viena. Acum, alaturi de exploatarile de la Poieni, Bologa, Morlaca sau Valea Draganului, piatra este folosita īn cantitati mari īn constructia infrastructurii rutiere din īntreaga Romānie.
Dupa doi ani de zile, am revenit la exploatarea de la Poieni, un adevarat exemplu de cariera organizata dupa cele mai moderne metode. Fluxul tehnologic este minutios pus la punct, iar investitiile importante nu s-au oprit nici macar īn aceasta perioada economica mai dificila. Harnicia oamenilor, utilajele moderne si calitatea materialului au facut ca firma sa īncheie cu profit anul trecut, ne spune domnul Stefan Frīncu, coordonatorul tehnic al societatii GRANDEMAR.
Desi vorbim de o exploatare la suprafata de mari dimensiuni, drumurile de aici, fie ca sunt pe piatra sau pe pamānt, sunt tot timpul curatate si pregatite. Utilajele de mare capacitate, excavatoarele si mai ales camioanele articulate se deplaseaza usor de la un front de lucru la altul. Īntretinerea acestora este exemplara, existānd īntinse suprafete betonate acolo unde se face transferul pietrei concasate īn camioanele normale ce urmeaza sa o transporte īn īntreaga tara. Aici, fiecare camion este spalat pentru a nu murdari drumurile publice.

De aceeasi atentie se bucura si utilajele, toate fiind perfect īntretinute, īn ciuda conditiilor dure de lucru. "Eu nu cunosc sa fie conditii mai grele pentru utilaje decāt īn carierele acestea, unde piatra este extrem de abraziva  si dura, la care se adauga si praful si temperaturile extreme"- ne spune domnul Frīncu atunci cānd urcam spre frontul de lucru. Pe o terasa situata la o īnaltime respectabila, un excavator pe senile Liebherr R974 C Litronic īncarca piatra rezultata īn urma exploziilor controlate īn camioanele  cu capacitati ce ating si 70 de tone. Bineīnteles, si utilajul este pe masura, colosul avānd o greutate proprie de peste 90  tone si un motor de 543 CP, lucrānd permanent īn doua schimburi, asigurānd astfel singur frontul de lucru necesar exploatarii de la Poieni. De altfel, atunci cānd a fost achizitionat, s-a avut īn vedere necesitatea unui utilaj rezistent, rapid si de mare capacitate. Tinānd cont de conditiile de lucru, elementul de sapare, cupa, a trebuit si el sa fie unul de exceptie, adica sa fie foarte rezistenta si mai ales sa nu puna probleme deosebite operatorului īn activitatea de īntretinere periodica. Astfel, cupa de 5,4 mc  a facut si ea obiectul unei comenzi speciale, eforturile dinamice mari necesare ridicarii bucatilor de roca si apoi descarcarii lor fiind capabile sa dezmembreze orice cupa normala. Mai mult, sistemul de ungere automata īnglobat elimina orice eroare umana, asigurānd o durata de viata lunga, pe masura investitiei.

Contrar unui obicei destul de des īntālnit īn Romānia, societatea nu realizeaza si alte activitati, chiar indirect legate de activitatea de exploatare, precum transportul agregatelor sortate la clientii finali. Explicatia este simpla: cantitatile mari de material ce trebuie prelucrat si complexitatea operatiunilor impun o concentrare maxima a tuturor mijloacelor tehnice si financiare asupra activitatii principale. Extragerea, īncarcarea si transportul nu reprezinta niste operatiuni simple, de rutina, asa cum pare la prima vedere. Starea utilajului este importanta, orice defectiune minora trebuind sa fie imediat depistata si anuntata, lucru foarte posibil īn conditiile īn care oricānd este posibil ca o piatra sa loveasca o conducta sau un racord. Datorita acestor motive s-a decis instalarea unui sistem electronic de control al utilajelor cu posibilitatea de transmitere a datelor la distanta īn timp real. Astfel, una dintre tehnologiile performante instalate pe excavatorul Liebherr R974 C Litronic este sistemul de transmisie si pozitionare de date LiDAT dezvoltat chiar de catre producatorul german pentru utilajele sale. Bazat pe o tehnologie de transmisie de date de ultima ora, LiDAT furnizeaza informatii cu privire la locatia si operarea masinilor utilizatorului, acestea permitānd gestionarea eficienta a acestora, programarea optima a functionarii si a supravegherii de la distanta.
Cu ajutorul LiDAT, cele mai importante date pot fi vizualizate īn orice moment: "GPS-ul ne furnizeaza toate datele  necesare, precum consumul, temperaturile la sistemul de racire, la sistemul hidraulic, numarul de frānari, de rotiri, mersul īn gol. GPS-ul este una din solutiile care pe viitor va rezolva foarte multe probleme" este de parere domnul Frīncu.

De asemenea, anumite informatii importante, precum o masina care paraseste o zona predefinita sau conditii si parametri specifici de operare, pot fi accesate.
Utilizarea sistemului LiDAT prezinta avantaje importante nu numai pentru client, dar si pentru service, cum ar fi costuri reduse ale sarcinilor de service, management optimizat al pieselor de schimb, costuri de service reduse prin acces direct sau/si mai rapid la masina, planificarea īntretinerii poate fi coordonata cu disponibilitatea masinii, sistem de memento automat asupra intervalului de service.
Tehnologia de exploatare presupune decopertarea depozitelor naturale de piatra, apoi prin explozii controlate acestea sunt dezmembrate īn vederea utilizarii materiei prime. Īncarcarea rocilor primare rezultate īn urma exploziilor se face numai cu excavatoare de mare tonaj, transportul fiind asigurat integral de dumpere si camioane articulate de mare tonaj. Rolul īncarcatorului de la Liebherr este esential īn acest proces de productie, iar functionarea īn parametri si fara timpi de oprire nejustificati dupa trei ani de exploatare reprezinta un mare atu īn fata celor conducerii firmei: "Liebherr reprezinta o optiune importanta atunci cānd vorbim de viitoarele achizitii de utilaje".
Societatea Grandemar asigura anual pentru clientii sai, nume importante din sectorul constructiilor de drumuri, precum Colas, Bechtel, Lafarge sau Heidelberg cantitati impresionante de material finit, de ordinul milioanelor de tone, un argument mai mult decāt solid pentru a justifica investitiile majore īn tehnologii si utilaje din cele mai performante.
Despre serviciile de reparatii si īntretinere ale importatorului Liebherr Romānia, domnul Frīncu are numai cuvinte de lauda. "Suntem foarte multumiti atāt de masina si de informatiile pe care le primim de la sistemul de monitorizare pentru a pastra utilajul īn parametri normali de functionare, dar si de service. Au un service extrem de serios, la care noi nu am apelat decāt pentru partea de īntretinere, schimburi de ulei, filtre."

Date tehnice Liebherr R974 C Litronic

* Greutate operationala (kg)    89.400-91.200 kg   
* Putere motor (CP)    543
* Capacitate cupa (mc)    5,4
* Lungime brat (m)    9
* Adāncime sapare (m)    5
* Īnaltime de lucru (m)    10

Functiile LiDAT:
Captura de date ale masinilor
* Īnregistrare automata a datelor cu privire la masina
* Transmisia de date prin GPRS sau prin operatori de transport de date conform disponibilitatii

Analiza de date ale masinilor

* Raporturi predefinite privind utilizarea masinii, avertismente si parametri de operare
* Generarea de raporturi prin portalul de internet LiDAT

Managementul flotei

* Pentru masinile Liebherr si masinile altor producatori
* Programarea eficienta a operarii masinii si managementul masinii
* Planificarea santierului si a operarii īn cooperare cu zonele de lucru si cu grupurile de masini.
* Analiza eficientei īn utilizarea masinii
* Jurnalul utilizarii masinii
* Restrictii de utilizare date de zonele de lucru predefinite si pozitionarea globala a masinilor
* Baza de date pentru managementul optimizat al flotei (de exemplu, informatii privind consumul de combustibil)

Service
* Notificarea online a conditiilor critice de operare
* Stocarea datelor importante privind masinile
* Programele de īntretinere coordonate cu disponibilitatea masinilor
* Memento-uri automate ale intervalelor de service
* Programarea eficienta a inginerului de service datorita accesului direct, rapid la fiecare masina
* Management optimizat al pieselor de schimb

LIEBHERR- ROMANIA SRL
Str. Horia, Closca si Crisan nr. 61-63, Cladirea II, et. 3, birou 1-9
Otopeni, jud. Ilfov, 075100, Romānia
Tel:        +4 0372 163 721
Fax:       +4 0372 163 798
Internet: www.liebherr.ro; www.liebherr.com
Anul XIII, nr. 154, dec 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI