Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Asociatii profesionale

Premisele pentru un viitor mai bun

16.12.2010
Dan Pavel; Madalina Dragomir
 Premisele pentru un viitor mai bun
Asociatia Româna de Închirieri, pe scurt ARI, merge înainte. Daca acum câteva luni, mai precis în luna iulie scriam despre planurile de viitor, dar si despre dorinta membrilor sai de a realiza o asociere care sa le apere interesele comune, acum am fost invitat sa particip direct la o sedinta a membrilor asociatiei. O invitatie interesanta, deoarece de obicei asociatiile profesionale nu invita presa decât atunci când se emite un comunicat oficial, sau se doreste si o confirmare a bunelor intentii si a transparentei activitatii asociatiei. Pot spune ca a fost un mod direct de a întelege mai bine problemele cu care se confrunta membrii ARI, dar si modul în care se cauta solutii.
Stabilirea unui cadru concurential corect, sustinerea propriilor interese în fata organelor de stat abilitate, dar si rezolvarea altor probleme ce au aparut mai ales în ultimii doi ani reprezinta o parte a strategiei de aparare a intereselor membrilor asociatiei. Membrii ARI acopera prin oferta lor 60% din piata de închirieri din România, astfel asociatia fiind reprezentativa pentru acest sector de activitate. Deschiderea spre noi membri este evidenta, cresterea numarului de firme participante ducând implicit la cresterea importantei asociatiei. La întruniri sunt invitate firmele ce desfasoara activitati sustinute de închiriere, si nu numai. Astfel, la aceasta întâlnire a fost prezent un reprezentant important al ISCIR dar si unul din partea uneia dintre cele mai mari banci din România.
Presedintele asociatiei, domnul Stefanita Ponea a deschis sedinta cu o scurta analiza globala a situatiei financiare a pietei de profil din România, aceasta bazându-se pe o comparatie între datele anului 2008 si cele din 2009. Rezultatele au fost interesante, deoarece s-a putut constata o scadere mai putin dramatica a pietei de închirieri fata de cea a vânzarilor de utilaje.

Analiza cifrelor oferite arata ca declinul pietei de vânzari se încadreaza în valorile medii ale Uniunii Europene, la nivelul anului 2009. În schimb, sectorul închirierilor chiar daca s-a mentinut mai bine anul trecut, în anul 2010 a înregistrat înca o scadere importanta, deoarece se pare ca regresul economic pe aceasta piata înregistrat la nivelul UE în anul 2009 a lovit România în acest an.
Astfel, trendul descendent pe primele sase luni ale anului 2010 a continuat, fiind undeva între  - 25% si * 35% pentru piata de închirieri. Cauzele principale ale acestui declin au fost scaderea preturilor de închiriere, a perioadelor medii de închiriere dar si ajustarile preturilor în EUR. O situatie periculoasa, în opinia specialistilor, deoarece vorbim în general de închirierea unor masini de ridicat, precum automacarale, nacele sau stivuitoare, toate având un regim sever controlat de lucru si de întretinere. Situatia a fost determinata si de aparitia pe piata a unor firme care pun spre închiriere echipamente second hand vechi, nesigure, la preturi foarte mici, care nu pot fi sustinute de firmele specializate. Aceste preturi mici nu garanteaza în primul rând siguranta în exploatare, punând în pericol chiar vietile celor care lucreaza cu ele sau în apropierea lor. Acest tip de închirieri nu poate fi oprit legal decât prin controalele organelor abilitate, singurele care pot impune respectarea conditiilor legale de siguranta în exploatare.

Revenind la anul 2010, începând cu luna iunie a acestui an piata de închirieri a cunoscut un reviriment, cresterea ei, desi modesta, fiind în schimb permanenta pâna la nivelul lunii noiembrie.
Ca o concluzie la aceasta prezentare a situatiei pietei, presedintele asociatiei a aratat ca doua din scopurile ARI sunt acela de a asigura siguranta în exploatare pentru toate utilajele închiriate pe piata dar si asigurarea unor salarii si conditii de lucru decente operatorilor, la nivelul UE, în conditiile în care si serviciile oferite sunt similare. Ca si platforma de discutii s-a propus crearea unui mediu transparent de lucru din partea tuturor si pentru toti cei ce lucreaza pe aceasta piata, în paralel cu integrarea acesteia în sistemul UE.
O discutie separata, dar de mare actualitate pentru toate firmele din România a avut ca tema "teparii". Acestia reprezinta mai degraba persoane decât firme, care cu buna stiinta încearca sa prejudicieze firmele cu care fac afaceri. Schimbul de informatii despre acestia este în continuare o problema care nu a fost rezolvata la nivelul asociatiei, desi discutiile despre asa numitele firme fantoma au ocupat o mare parte din timpul dedicat discutiilor libere.

Discutiile libere au avut la baza o prezentare interesanta despre mijloacele utilizate de catre acestia pentru fraudarea firmelor, inclusiv instrumente de plata bancare fara acoperire. Recomandarea finala a fost aceea ca fiecare firma suspectata sa fie verificata prin mai multe moduri concomitent, cel mai sigur mijloc de evitare a fraudelor si prejudiciilor fiind însa crearea unei baze de date comune de catre toti membri ARI.
Reprezentantul Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) a suscitat însa cele mai vii discutii. Acesta a prezentat noutatile legislative. Astfel, cele cinci volume de prescriptii tehnice ce trebuiau studiate si aplicate de catre cei ce lucreaza cu masini de ridicat s-au redus la unul singur. De asemenea, inspectorul ISCIR a atras atentia asupra Programelor de mentenanta obligatorii ce trebuie aplicate asupra tuturor masinilor de ridicat, pentru ca acestea sa revina la parametrii initiali de functionare, prevazuti de producator.
Dar discutiile cele mai aprinse, care de altfel au si demonstrat importanta asociatiei au fost cele legate de timpii de interventie ai inspectorilor ISCIR. Conform legii, de la o solicitare pâna la prezentarea inspectorului, trebuie sa treaca maxim 30 de zile. Deoarece sunt cazuri de santiere în lucru, si au fost date si exemple concrete, în care prezenta unui inspector este necesara de pe o zi pe alta, s-a solicitat gasirea unor modalitati de a aloca perioade mai scurte de timp. Din discutiile avute, se pare ca deschiderea ISCIR spre rezolvarea problemelor pe teren exista, deci nu ramâne decât sa se vada solutiile în viitor.

Trebuie sa recunosc ca am fost impresionat de aceasta sedinta, de modul în care membrii Asociatiei Române de Închirieri cauta solutii la problemele comune. Sper sa pot urmari si sa si consemnez în viitor si rezolvarile acestor probleme, dar si evolutia asociatiei.
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI