Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Asociatii profesionale

Premisele pentru un viitor mai bun

16.12.2010
Dan Pavel; Madalina Dragomir
 Premisele pentru un viitor mai bun
Asociatia Romāna de Īnchirieri, pe scurt ARI, merge īnainte. Daca acum cāteva luni, mai precis īn luna iulie scriam despre planurile de viitor, dar si despre dorinta membrilor sai de a realiza o asociere care sa le apere interesele comune, acum am fost invitat sa particip direct la o sedinta a membrilor asociatiei. O invitatie interesanta, deoarece de obicei asociatiile profesionale nu invita presa decāt atunci cānd se emite un comunicat oficial, sau se doreste si o confirmare a bunelor intentii si a transparentei activitatii asociatiei. Pot spune ca a fost un mod direct de a īntelege mai bine problemele cu care se confrunta membrii ARI, dar si modul īn care se cauta solutii.
Stabilirea unui cadru concurential corect, sustinerea propriilor interese īn fata organelor de stat abilitate, dar si rezolvarea altor probleme ce au aparut mai ales īn ultimii doi ani reprezinta o parte a strategiei de aparare a intereselor membrilor asociatiei. Membrii ARI acopera prin oferta lor 60% din piata de īnchirieri din Romānia, astfel asociatia fiind reprezentativa pentru acest sector de activitate. Deschiderea spre noi membri este evidenta, cresterea numarului de firme participante ducānd implicit la cresterea importantei asociatiei. La īntruniri sunt invitate firmele ce desfasoara activitati sustinute de īnchiriere, si nu numai. Astfel, la aceasta īntālnire a fost prezent un reprezentant important al ISCIR dar si unul din partea uneia dintre cele mai mari banci din Romānia.
Presedintele asociatiei, domnul Stefanita Ponea a deschis sedinta cu o scurta analiza globala a situatiei financiare a pietei de profil din Romānia, aceasta bazāndu-se pe o comparatie īntre datele anului 2008 si cele din 2009. Rezultatele au fost interesante, deoarece s-a putut constata o scadere mai putin dramatica a pietei de īnchirieri fata de cea a vānzarilor de utilaje.

Analiza cifrelor oferite arata ca declinul pietei de vānzari se īncadreaza īn valorile medii ale Uniunii Europene, la nivelul anului 2009. Īn schimb, sectorul īnchirierilor chiar daca s-a mentinut mai bine anul trecut, īn anul 2010 a īnregistrat īnca o scadere importanta, deoarece se pare ca regresul economic pe aceasta piata īnregistrat la nivelul UE īn anul 2009 a lovit Romānia īn acest an.
Astfel, trendul descendent pe primele sase luni ale anului 2010 a continuat, fiind undeva īntre  - 25% si * 35% pentru piata de īnchirieri. Cauzele principale ale acestui declin au fost scaderea preturilor de īnchiriere, a perioadelor medii de īnchiriere dar si ajustarile preturilor īn EUR. O situatie periculoasa, īn opinia specialistilor, deoarece vorbim īn general de īnchirierea unor masini de ridicat, precum automacarale, nacele sau stivuitoare, toate avānd un regim sever controlat de lucru si de īntretinere. Situatia a fost determinata si de aparitia pe piata a unor firme care pun spre īnchiriere echipamente second hand vechi, nesigure, la preturi foarte mici, care nu pot fi sustinute de firmele specializate. Aceste preturi mici nu garanteaza īn primul rānd siguranta īn exploatare, punānd īn pericol chiar vietile celor care lucreaza cu ele sau īn apropierea lor. Acest tip de īnchirieri nu poate fi oprit legal decāt prin controalele organelor abilitate, singurele care pot impune respectarea conditiilor legale de siguranta īn exploatare.

Revenind la anul 2010, īncepānd cu luna iunie a acestui an piata de īnchirieri a cunoscut un reviriment, cresterea ei, desi modesta, fiind īn schimb permanenta pāna la nivelul lunii noiembrie.
Ca o concluzie la aceasta prezentare a situatiei pietei, presedintele asociatiei a aratat ca doua din scopurile ARI sunt acela de a asigura siguranta īn exploatare pentru toate utilajele īnchiriate pe piata dar si asigurarea unor salarii si conditii de lucru decente operatorilor, la nivelul UE, īn conditiile īn care si serviciile oferite sunt similare. Ca si platforma de discutii s-a propus crearea unui mediu transparent de lucru din partea tuturor si pentru toti cei ce lucreaza pe aceasta piata, īn paralel cu integrarea acesteia īn sistemul UE.
O discutie separata, dar de mare actualitate pentru toate firmele din Romānia a avut ca tema "teparii". Acestia reprezinta mai degraba persoane decāt firme, care cu buna stiinta īncearca sa prejudicieze firmele cu care fac afaceri. Schimbul de informatii despre acestia este īn continuare o problema care nu a fost rezolvata la nivelul asociatiei, desi discutiile despre asa numitele firme fantoma au ocupat o mare parte din timpul dedicat discutiilor libere.

Discutiile libere au avut la baza o prezentare interesanta despre mijloacele utilizate de catre acestia pentru fraudarea firmelor, inclusiv instrumente de plata bancare fara acoperire. Recomandarea finala a fost aceea ca fiecare firma suspectata sa fie verificata prin mai multe moduri concomitent, cel mai sigur mijloc de evitare a fraudelor si prejudiciilor fiind īnsa crearea unei baze de date comune de catre toti membri ARI.
Reprezentantul Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) a suscitat īnsa cele mai vii discutii. Acesta a prezentat noutatile legislative. Astfel, cele cinci volume de prescriptii tehnice ce trebuiau studiate si aplicate de catre cei ce lucreaza cu masini de ridicat s-au redus la unul singur. De asemenea, inspectorul ISCIR a atras atentia asupra Programelor de mentenanta obligatorii ce trebuie aplicate asupra tuturor masinilor de ridicat, pentru ca acestea sa revina la parametrii initiali de functionare, prevazuti de producator.
Dar discutiile cele mai aprinse, care de altfel au si demonstrat importanta asociatiei au fost cele legate de timpii de interventie ai inspectorilor ISCIR. Conform legii, de la o solicitare pāna la prezentarea inspectorului, trebuie sa treaca maxim 30 de zile. Deoarece sunt cazuri de santiere īn lucru, si au fost date si exemple concrete, īn care prezenta unui inspector este necesara de pe o zi pe alta, s-a solicitat gasirea unor modalitati de a aloca perioade mai scurte de timp. Din discutiile avute, se pare ca deschiderea ISCIR spre rezolvarea problemelor pe teren exista, deci nu ramāne decāt sa se vada solutiile īn viitor.

Trebuie sa recunosc ca am fost impresionat de aceasta sedinta, de modul īn care membrii Asociatiei Romāne de Īnchirieri cauta solutii la problemele comune. Sper sa pot urmari si sa si consemnez īn viitor si rezolvarile acestor probleme, dar si evolutia asociatiei.
Anul XIII, nr. 152, oct 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI