Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

Replici geniale din filme americane

Politica de investitii 2011

16.12.2010
Ing. Dan Pavel
 Replici geniale din filme americane
Când sunt obosit ma uit la minunatele productii americane, si anume la filmele de actiune. Povestea o ghicesti în primele minute, cei buni îi bat pe cei rai dupa un program bine stabilit: mai întâi câte unu, asa de antrenament, apoi la gramada. Finalul, daca nu se lasa cu o explozie mare, te tine în tensiune: cel rau aproape ca era sa dea cu cel bun de pamânt, dar în final toti pleaca acasa fericiti.
Replicile din filme fac însa toti banii, sunt cam la fel toate, poti face chiar pariu ce va spune cel bun, ce va raspunde cel rau, ce spun ceilalti cu roluri mai prost platite... samd. Mie îmi place însa de fiecare data chestia cu planul A si planul B... o dovada de gândire planificata. Dar criza economica si-a pus amprenta si pe urmele de inteligenta ale scenaristilor americani de duzina: a aparut si planul C, care este cel mai scurt dintre toate: fugiti, scapa cine poate!

Scenaristii nostri politici ori au vazut multe, prea multe filme americane de duzina, ori le supraestimez inteligenta, pentru ca înaintea fiecarui an electoral, indiferent de partid sau de situatia financiara a tarii, au un singur scenariu: bani multi "la infrastructura". În acest an suntem însa mai moderni, mai în pas cu trendurile cum se spune. Astfel, daca tot greul cadea înainte pe CNADNR, care trebuia sa mimeze tot felul de licitatii cu câstigatori cunoscuti dinainte, acum avem si un minister responsabil cu dezvoltarea regionala, deci înca un mod legal de a scoate bani multi într-o perioada scurta de timp de la buget. Logica este simpla: sunt prea multi bani chiar si pentru un megaminister, cu o experienta deosebita în constructia unor autostrazi de hârtie cu costuri de miliarde. Si da bine si la electorat: mai bine de 50% din populatia României nu are acces la apa potabila din surse verificate, sau mai bine zis bea apa de la fântâna din curte sau de pe ulita. Asa ca dezvoltarea regionala s-a angajat ca pâna în 2015 sa puna conducte si sa faca statii de epurare si pompare în toata tara.

Acesta este planul A anuntat de guvernul cu nume din trei litere.

La anul vom avea planul B: multi bani cheltuiti pe organizarea licitatiilor de atribuire, apoi pe firmele care le supravegheaza, apoi pe exproprieri, litigii, avocati, alti auditori de multe feluri, si sa nu uitam planurile de executie. Fiecare autostrada are deja câteva variante de proiecte de la vechile licitatii, dar care niciodata nu sunt la fel de bune ca cele noi. Cât despre apa potabila la robinet, de sapat santuri si pus conducte nu cred ca vom avea lipsa, dar ce nu se spune este ce se întâmpla la ambele capete ale tevii: de unde statii de alimentare cu apa si mai ales, faptul ca apa se aduce pâna "la poarta", iar de aici te costa o mica avere, pe care multi români nu o au, sa tragi conducte si restul instalatiei pâna în casa.
În 2012, an greu electoral, va las sa ghiciti ce varianta de plan trebuie aplicat. Aveti de ales între A, B si C.

Cât despre planurile guvernului, pentru constructori, si implicit pentru piata de utilaje, acestea sunt încurajatoare. Absolut sigur, o parte din miliardele anuntate pentru investitii, cât de mica, va ajunge si la ei. Deoarece vorbim de sume mari, 5 mld. EUR pentru infrastructura rutiera si înca câteva pentru asigurarea alimentarii cu apa potabila a tuturor locuintelor din România, ar trebui ca de la mijlocul anului viitor sa avem de o piata a constructiilor cu o crestere clara si sustinuta. Si sa nu uitam si primariile, care au alegeri în 2012 si macar în ultimul ceas vor vrea sa arate ca le pasa de alegatori.
Astfel, pornind de la ideea ca tinerea de minte a românului este scurta, guvernantii nostri vor face în 2011 tot ce nu au facut în ceilalti ani. Sau macar se vor stradui sa ne convinga.
Si înca o replica din filmele americane: "urasc sa am dreptate".
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI