Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Live Report la Sebes

Volvo forever

16.12.2010
Dan Pavel; Cornelia Rotaru
 Volvo forever

De peste trei secole numele familiei austriece Schweighofer este strâns legat de prelucrarea lemnului, fiind vestita datorita abordarii sale inovative în domeniul tehnologiilor folosite si a produselor. Începând cu anul 2002 Holzindustrie Schweighofer proceseaza în România lemn de esenta moale. Aici a dezvoltat o întreaga baza industriala, în prezent lucrând cu aproape 2.000 de angajati în patru unitati de productie si expediere la Sebes, Radauti, Comanesti si Constanta, fiind lider de piata pe segmentul sau economic.
Prima fabrica de cherestea a fost construita în Sebes, în centrul României în anul 2003, unde pe o suprafata de 53 hectare se proceseaza busteni. Cu o capacitate de debitare de 1,3 milioane mc, o capacitate de rindeluire de 450.000 mc si de uscare de 600.000 mc fabrica dispune de tehnologie de ultima ora. Astfel, masa verde ce rezulta în urma procesului de productie este utilizata la obtinerea energiei electrice prin intermediul a doua centrale de cogenerare de 2,4 respectiv 8,5 MW.
Procesul de productie presupune aducerea bustenilor pe calea ferata sau cu ajutorul camioanelor, acestia fiind apoi transportati cu ajutorul unei benzi transportoare speciale si sortati în functie de dimensiuni si calitate. Majoritatea opera-tiunilor de transport ale bustenilor sunt facute cu ajutorul a cinci high-lifturi marca Volvo. Utilaje de mare capacitate dotate cu un sistem de graifere special, acestea sunt printre putinele din România de acest tip.
Primele utilaje Volvo au fost aduse din Austria înca din anul 2003, odata cu deschiderea fabricii, aceasta marca fiind agreata de catre proprietarii austrieci datorita rezistentei deosebite a echipamentelor în conditii dure de exploatare.
Chiar daca acum utilaje noi, produse tot de Volvo au luat locul celor de la începuturi, trebuie spus ca am mai vazut înca la lucru unul dintre încarcatoarele frontale Volvo aduse din Austria, cu peste 32.000 de ore de functionare.

Practic, pe linia de asamblare high-lifturile de la Volvo sunt utilajele de baza utilizate la mutarea bustenilor. Astfel, unele lucreaza la descarcatul acestora de pe platforme, altele la alimentarea benzii, preluând bustenii din stiva si ducându-i la alimentare.
O vizita în incinta fabricii este o experienta unica, datorita curateniei si ordinii desavârsite ce domneste aici. Cele 53 de hectare ale fabricii presupun  drumuri de acces interioare destul de lungi, pe care nu este exclus sa te intersectezi cu gigantii Volvo care transporta bustenii. Din acest motiv, traseele pentru vehicule sunt trasate iar spatiile sunt largi, pentru a vedea fiecare masina sau om în miscare. Desi activitatea pe o astfel de platforma industriala nu este usoara, masinile fiind supuse la o uzura maxima, lucrând în trei schimburi, acestea sunt întretinute exemplar, chiar si veteranul echipei, încarcatorul frontal cu o vechime de sapte ani arata impecabil. Cei 600 de muncitori care lucreaza aici au fiecare locul sau precis de munca, în exterior numai masinile destinate manipularii bustenilor si apoi a produsului finit fiind în miscare permanenta.
Directorul serviciului mecanizare ne spune ca odata cu aducerea primelor utilaje marca Volvo în anul 2001, acestea au fost numerotate de la cifra 1, în prezent cel mai nou fiind numit Volvo 13, ceea ce înseamna ca în decursul timpului au fost 13 utilaje cumparate pentru Sebes. Dar investitiile nu s-au oprit aici, pentru fabrica mult mai noua localizata în orasul Radauti fiind achizitionate înca cinci utilaje Volvo la deschiderea ei în anul 2008.

Exploatarea utilajelor se face ca la carte, am putea spune, acestea lucrând permanent în trei schimburi. Astfel, cele mai noi utilaje de la Volvo au venit în luna decembrie 2009, în prezent având în medie 6.300 de ore de functionare. Noile modele Volvo L180SHL ridica si manipuleaza cu viteza mare bustenii care au în medie între 8.000 si 9.000 kg,

Service-ul Volvo reprezinta de asemenea un argument important în fata clientilor, iar cei de la Holzindustrie Schweighofer sunt multumiti de modul în care echipele de service ale importatorului Volvo Construction Equipment Romania îsi fac treaba. De altfel, chiar când vizitam fabrica, reprezentantul zonal al importatorului român executa operatiile de întretinere tipice pentru un anumit interval de functionare. Acesta ne-a spus ca este prezent aici saptamânal, chiar daca nu sunt probleme deosebite de functionare ale utilajelor. De fapt, exploatarea intensa presupune un control strict al starii de functionare a masinilor,acestea trebuind sa raspunda permanent oricarei solicitari, indiferent de starea vremii sau de temperatura.

Despre Holzindustrie Schweighofer * Sebes
* Anul înfiintarii    2003
* Suprafata locatiei    53 ha
* Provenienta bustenilor    100% România
* Specii    100% molid
* Capacitatea de debitare    1,3 mil. mc lemn rotund
* Capacitate de rindeluire    450.000 mc
* Capacitatea de uscare    600.000 mc
* Productie GLT (cherestea
încleiata pe cant)    40.000 mc
* Productie peleti    80.000 tone
* Productie brichete    30.000 tone

Date tehnice High-lift Volvo L180F High-Lift
* Motor     Volvo D12D LA E3
* Putere    320 CP/1.400 * 1.600 rpm
* Cuplu maxim    1.603 Nm/1.400 rpm
* Greutate operationala    36.600 kg

Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI