Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Live Report la Sebes

Volvo forever

16.12.2010
Dan Pavel; Cornelia Rotaru
 Volvo forever

De peste trei secole numele familiei austriece Schweighofer este strāns legat de prelucrarea lemnului, fiind vestita datorita abordarii sale inovative īn domeniul tehnologiilor folosite si a produselor. Īncepānd cu anul 2002 Holzindustrie Schweighofer proceseaza īn Romānia lemn de esenta moale. Aici a dezvoltat o īntreaga baza industriala, īn prezent lucrānd cu aproape 2.000 de angajati īn patru unitati de productie si expediere la Sebes, Radauti, Comanesti si Constanta, fiind lider de piata pe segmentul sau economic.
Prima fabrica de cherestea a fost construita īn Sebes, īn centrul Romāniei īn anul 2003, unde pe o suprafata de 53 hectare se proceseaza busteni. Cu o capacitate de debitare de 1,3 milioane mc, o capacitate de rindeluire de 450.000 mc si de uscare de 600.000 mc fabrica dispune de tehnologie de ultima ora. Astfel, masa verde ce rezulta īn urma procesului de productie este utilizata la obtinerea energiei electrice prin intermediul a doua centrale de cogenerare de 2,4 respectiv 8,5 MW.
Procesul de productie presupune aducerea bustenilor pe calea ferata sau cu ajutorul camioanelor, acestia fiind apoi transportati cu ajutorul unei benzi transportoare speciale si sortati īn functie de dimensiuni si calitate. Majoritatea opera-tiunilor de transport ale bustenilor sunt facute cu ajutorul a cinci high-lifturi marca Volvo. Utilaje de mare capacitate dotate cu un sistem de graifere special, acestea sunt printre putinele din Romānia de acest tip.
Primele utilaje Volvo au fost aduse din Austria īnca din anul 2003, odata cu deschiderea fabricii, aceasta marca fiind agreata de catre proprietarii austrieci datorita rezistentei deosebite a echipamentelor īn conditii dure de exploatare.
Chiar daca acum utilaje noi, produse tot de Volvo au luat locul celor de la īnceputuri, trebuie spus ca am mai vazut īnca la lucru unul dintre īncarcatoarele frontale Volvo aduse din Austria, cu peste 32.000 de ore de functionare.

Practic, pe linia de asamblare high-lifturile de la Volvo sunt utilajele de baza utilizate la mutarea bustenilor. Astfel, unele lucreaza la descarcatul acestora de pe platforme, altele la alimentarea benzii, preluānd bustenii din stiva si ducāndu-i la alimentare.
O vizita īn incinta fabricii este o experienta unica, datorita curateniei si ordinii desavārsite ce domneste aici. Cele 53 de hectare ale fabricii presupun  drumuri de acces interioare destul de lungi, pe care nu este exclus sa te intersectezi cu gigantii Volvo care transporta bustenii. Din acest motiv, traseele pentru vehicule sunt trasate iar spatiile sunt largi, pentru a vedea fiecare masina sau om īn miscare. Desi activitatea pe o astfel de platforma industriala nu este usoara, masinile fiind supuse la o uzura maxima, lucrānd īn trei schimburi, acestea sunt īntretinute exemplar, chiar si veteranul echipei, īncarcatorul frontal cu o vechime de sapte ani arata impecabil. Cei 600 de muncitori care lucreaza aici au fiecare locul sau precis de munca, īn exterior numai masinile destinate manipularii bustenilor si apoi a produsului finit fiind īn miscare permanenta.
Directorul serviciului mecanizare ne spune ca odata cu aducerea primelor utilaje marca Volvo īn anul 2001, acestea au fost numerotate de la cifra 1, īn prezent cel mai nou fiind numit Volvo 13, ceea ce īnseamna ca īn decursul timpului au fost 13 utilaje cumparate pentru Sebes. Dar investitiile nu s-au oprit aici, pentru fabrica mult mai noua localizata īn orasul Radauti fiind achizitionate īnca cinci utilaje Volvo la deschiderea ei īn anul 2008.

Exploatarea utilajelor se face ca la carte, am putea spune, acestea lucrānd permanent īn trei schimburi. Astfel, cele mai noi utilaje de la Volvo au venit īn luna decembrie 2009, īn prezent avānd īn medie 6.300 de ore de functionare. Noile modele Volvo L180SHL ridica si manipuleaza cu viteza mare bustenii care au īn medie īntre 8.000 si 9.000 kg,

Service-ul Volvo reprezinta de asemenea un argument important īn fata clientilor, iar cei de la Holzindustrie Schweighofer sunt multumiti de modul īn care echipele de service ale importatorului Volvo Construction Equipment Romania īsi fac treaba. De altfel, chiar cānd vizitam fabrica, reprezentantul zonal al importatorului romān executa operatiile de īntretinere tipice pentru un anumit interval de functionare. Acesta ne-a spus ca este prezent aici saptamānal, chiar daca nu sunt probleme deosebite de functionare ale utilajelor. De fapt, exploatarea intensa presupune un control strict al starii de functionare a masinilor,acestea trebuind sa raspunda permanent oricarei solicitari, indiferent de starea vremii sau de temperatura.

Despre Holzindustrie Schweighofer * Sebes
* Anul īnfiintarii    2003
* Suprafata locatiei    53 ha
* Provenienta bustenilor    100% Romānia
* Specii    100% molid
* Capacitatea de debitare    1,3 mil. mc lemn rotund
* Capacitate de rindeluire    450.000 mc
* Capacitatea de uscare    600.000 mc
* Productie GLT (cherestea
īncleiata pe cant)    40.000 mc
* Productie peleti    80.000 tone
* Productie brichete    30.000 tone

Date tehnice High-lift Volvo L180F High-Lift
* Motor     Volvo D12D LA E3
* Putere    320 CP/1.400 * 1.600 rpm
* Cuplu maxim    1.603 Nm/1.400 rpm
* Greutate operationala    36.600 kg

Anul XIII, nr. 152, oct 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI