Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Fonduri europene

Lansari de proiecte īn anul 2011

18.01.2011
 Lansari de proiecte īn anul 2011
Īn cadrul POS Cresterea competitivitatii economice, se vor lansa īn anul 2011 noi sesiuni pentru depuneri de proiecte. Dintre acestea se pot enumera lansarile estimate, pe axe prioritare de interventii:
Axa prioritara 1 - Un sistem de productie inovativ si ecoeficient, DMI 1.1 Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a īntreprinderilor, īn special a IMM.
* Op. 1.1.1 - Sprijin financiar īn valoare de pāna la 1.075.000 lei acordat pentru investitii īn īntreprinderile mici si mijlocii -trimestrul IV 2011;
* Op. 1.1.1 - Sprijin financiar īn valoare cuprinsa īntre 1.075.001 - 6.450.000 lei acordat pentru investitii īn īntreprinderile mici si mijlocii - februarie 2011;
* Op. 1.1.1 - Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile pentru īntreprinderi mari - ianuarie 2011;
* Op. 1.1.2 - Sprijin pentru implementarea standardelor - martie 2011;
* Op. 1.1.3 - Sprijin pentru accesul pe noi piete si internationalizare - ianuarie 2011;
Axa prioritara 2 - Cresterea competitivitatii economice prin cercetare-dezvoltare si inovare. 
DMI 2.1 Cercetarea īn parteneriat īntre universitati/institute de cercetare si īntreprinderi īn vederea obtinerii de rezultate aplicabile īn economie.
* Op. 2.1.1 - Proiecte de cercetare īn parteneriat īntre universitati/institutii de cercetare si īntreprinderi - apel lansat īn 14 octombrie 2010
DMI 2.3 Accesul īntreprinderilor la activitati de cercetare-dezvoltare si inovare
* Op. 2.3.1 - Sprijin pentru start-up-urile si spin-off-urile inovative -  īn derulare;
* Op. 2.3.3 - Promovarea inovarii īn cadrul firmelor - decembrie 2010, depunere continua.
Axa Prioritara 3 - Tehnologia informatiilor si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public.

3.3. Dezvoltarea e-economiei

* Op. 3.3.1 Suport pentru implementarea sistemelor informatice integrate si a altor aplicatii electronice pentru managementul afacerilor - ianuarie 2011, depunere continua.
* Op. 3.3.2 Suport pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii electronice pentru afaceri - ianuarie 2011, depunere continua.
Avānd īn vedere multitudinea de programe de finantare care vor fi operabile la īnceputul anului 2011, īn continuare vom detalia doar unul dintre acestea.
La īnceputul anului 2011 se va relansa īn Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Axa Prioritara 1. Un sistem de productie inovativ si eco-eficient, Domeniul major de interventie 1.1 - Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata īn special al IMM-urilor, Operatiunea a) - Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile īn īntreprinderi mari.

Obiectivele specifice :

* Sprijina īntreprinderile īn cresterea cifrei de afaceri si implicit a exporturilor;
* Conduc la realizarea de investitii moderne si implicit la cresterea productivitatii īntreprinderilor;
* Sprijina īntreprinderile īn introducerea de produse si tehnologii noi;
* Sprijina īntreprinderile romānesti sa devina mai competitive pe piata internationala;
* Duc la cresterea gradului de inovare cu aplicabilitate īn industrie.

Solicitantii eligibili pentru aceasta operatiune sunt operatorii economici īnregistrati legal īn Romānia care corespund definitiei īntreprinderilor mari, asa cum este mentionata īn glosarul Ghidului solicitantului, sunt īnfiintati īn temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale (republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) si īsi desfasoara activitatea īn Romānia.
Fiecare solicitant poate depune o singura cerere de finantare īn cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte.
Tipuri de proiecte:
* Crearea unei noi unitati de productie (fabrica/sectie/instalatie);
* Extinderea unei unitati existente pentru cresterea capacitatii de productie;
* Diversificarea productiei unei unitati existente, prin realizarea de noi produse;
* Modificarea fundamentala a procesului global de productie īn cadrul  īntreprinderii existente (ex: modernizare instalatii īn scopul cresterii eficientei si randamentului).
Durata implementarii si finalizarii proiectelor este de maximum 36 luni de la semnarea contractului de finantare (cu conditia īnceperii activitatilor nu mai tārziu de 6 luni de la semnarea contractului de finantare).

Cheltuielile eligibile realizate trebuie sa respecte simultan conditiile generale de eligibilitate, conform HG 759/2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind regulile de eligibilitate efectuate īn cadrul operatiunilor finantate din fonduri structurale.
Īn cadrul acestei operatiuni sunt eligibile urmatoarele cheltuieli:
* Cheltuieli pentru achizitia de teren (eligibile īn limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului);
* Cheltuieli pentru cladiri si instalatii aferente constructiilor (īn limita a 50% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului) precum: achizitie cladiri, cu exceptia leasing-ului imobiliar; constructie si modernizare cladiri, inclusiv instalatii aferente constructiilor (la interior).
* Cheltuieli pentru achizitia de bunuri din categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar (imobilizari corporale) precum: achizitia de instalatii si echipamente, cu exceptia leasing-ului financiar; achizitia, cu exceptia leasing-ului financiar, de mijloace de transport tehnologice care sunt strict necesare pentru si legate de ciclul de productie (doar pentru codurile CAEN F - Constructii si B - Industria extractiva - produse neenergetice).

* Cheltuieli pentru achizitia de imobilizari necorporale, cu exceptia leasing-ului financiar (maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile) precum: aplicatii informatice strict legate de proiect; brevete, licente si know-how, solutii tehnice nebrevetate, incluzānd software pentru procesul de productie si cerintele manageriale ale īntreprinderii, toate legate direct de procesul de productie aferent proiectului.
Costul de achizitie al imobilelor deja construite, inclusiv terenul pe care se afla constructia, este eligibil cu respectarea prevederilor si conditiilor specifice HG 759/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
De asemenea, o cheltuiala poate fi considerata eligibila pentru cofinantare (rambursare īn limita stabilita) īn cadrul acestei operatiuni, doar daca este efectuata cu respectarea stricta a prevederilor Ordinul Ministrului Economiei si Finantelor nr. 184/21.01.2008, cu modificarile ulterioare (vezi ordinul comun al Ministerului Economiei si Ministerului Finantelor Publice nr. 1704 / 24.09.2009).
Orice cheltuiala care nu se regaseste īn lista cheltuielilor eligibile de mai sus (inclusiv contributiile īn natura sau cheltuielile efectuate cu activitati legate de lucrari īn regie proprie) va fi considerata drept cheltuiala neeligibila.
Nu se finanteaza doar achizitia de terenuri sau constructia de cladiri fara achizitia de echipamente. Cheltuielile cu obtinerea oricaror autorizatii, permise sau avize, chiar direct legate de scopul proiectului, nu sunt eligibile īn cadrul acestei operatiuni;
Eligibilitatea unei activitati nu este echivalenta cu eligibilitatea tuturor cheltuielilor efectuate pentru realizarea acelei activitati.
Valoarea maxima a sprijinului financiar nerambursabil acordat este de 20 milioane lei (dar nu mai mult de 5 milioane euro, la cursul INFOREURO din data depunerii cererii de finantare).
Intensitatea maxima a sprijinului financiar nerambursabil, acordat din totalul costurilor eligibile este de 40% pentru Regiunea Bucuresti-Ilfov si 50% pentru restul regiunilor.

Evaluarea cererilor de finantare se va derula īn doua etape:

1. Verificarea conformitatii administrative a cererii de finantare si verificarea eligibilitatii solicitantului si a proiectului;
2. Evaluarea tehnica si financiara (pentru a fi selectat, punctajul minim necesar trebuie sa fie de 60 puncte din 100).
Dupa evaluarea tuturor cererilor de finantare depuse, se va trece la faza de selectie, faza ce va consta īn īntocmirea si aprobarea listei de proiecte ce vor fi finantate īn cadrul cererii de propuneri de proiecte, īn ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute, pāna la concurenta cu bugetul alocat acestei cereri de propuneri de proiecte.
Dr. ing. Balan Adrian George
S.C. Coned S.R.L.
www.coned.ro
Anul XIV, nr. 155, ian 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI